Barion Pixel Így tudjátok stressz nélkül kezdeni a tanévet – Coloré

Így tudjátok stressz nélkül kezdeni a tanévet

2022. 08. 12.

A közelgő iskolai tanévnyitó valószínűleg az a nap az évben, amit a legjobban utálunk. Megváltozik a napi rutinunk, és kihívásokkal, feszültséggel teli időszak kezdődik. Ha megértjük, gyerekeink mitől félnek, a lehetőségekhez képest stresszmentessé tudjuk tenni számukra az iskolakezdést.

Az a legnagyobb stressz, ha egy kisiskolás első alkalommal lép be az iskola kapuján. Egy sereg új dologgal meg kell ismerkednie, és sokszor barátai sincsenek. Ráadásul kiszakad az addigi rutinból, amihez pedig a kicsik nagyon ragaszkodnak. Az ismeretlen iskolai környezet is bizonytalanságot okozhat. Olyan egyszerű dolgok is problémát okoznak, mint hogy hol a mosdó? Mikor és hol lehet ebédelni?

A legtöbb gyerek otthon sem ad hangot félelmeinek, legfeljebb óvatos kérdések formájában: „Lesznek barátaim?”, „Te nem maradhatsz ott velem?” Intő jel lehet azonban, ha a megszokottól eltérően viselkedik, azt mondja, fáj a hasa, vagy betegnek érzi magát. Ugyanerre utal, ha túl sok időt tölt a fürdőszobában, vagy előfordul egy-két vizelési „baleset”.

stressz nélkül
Az iskolakezdés a gyerekek számára is nagy stressz / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Tedd vonzóvá számára az iskolát!

A megoldás ezekben az esetekben az lehet, ha minél többet beszélünk a kicsinek az iskoláról – persze ezt nem a tanévnyitó napján kell elkezdeni. Mondjuk el neki minél többször, hogy az iskola egy klassz hely, ahol izgalmas programok várják, és rengeteg új barátot szerezhet.

Ha lehetséges, keressétek fel együtt az iskolát még az évnyitó előtt, és mutasd meg neki a fontos pontokat: az osztálytermet, a tornateremet, az öltözőt, a mosdót, az ebédlőt, a büfét, és amit még fontosnak tartasz. Már az is megnyugtatja, ha egy kicsit ismerős környezet.  

A stressz a nagyobbakat sem kíméli

A nagyobbak számára is tartogat nyugtalanító dolgokat a tanévkezdés. Újra fel kell venni a kapcsolatot az osztálytársakkal, alkalmazkodni kell az esetleges új tanárokhoz. Nemcsak az a kérdés, meg tud-e felelni az iskola követelményeinek, hanem az is, hogy a ruhája, cipője, felszerelése elég „cool-e”.

Őt is akkor tudjuk a legjobban megnyugtatni, ha sokat beszélgetünk vele, és komolyan vesszük a problémáit. Nem mondjuk azt, hogy a ruha nem számít: de, számít, ő legalábbis így gondolja, és ez elég. Vegyünk neki egy-két drágább, „menő” darabot, és inkább máson spóroljunk!

tanév
A nagyobb diákoknak sem mindig könnyű / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Emlékeztessük arra, hogy korábban is aggódott valami miatt, és lám, akkor is jóra fordultak a dolgok. „Tudom, hogy most is meg fogod oldani, mert erős/okos/ügyes vagy” – az ilyen, önbizalomerősítő mondatok nagyon jót tesznek. Hívjuk fel a figyelmét arra is, hogy mellette állunk: „Most nehéz, megértem. De bármilyen probléma lesz is, itt vagyok melletted, segítek, ha kell.”

Tanévkezdés betegségek nélkül

Hamarosan kezdődik az iskola, és ezzel párhuzamosan nagyobb számban jelennek meg a gyerekek az orvosi rendelőben. Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyerekeink sikeresen vegyék fel a küzdelmet a közösségben a vírusok és bacilusok hadával? Erről szóló cikkünk ITT olvasható.

Nyitókép: Shutterstock / PizzlePix