Barion Pixel Iszol te rendesen? Támogasd gyermeked megfelelő folyadékpótlását! (x) – Coloré

Iszol te rendesen? Támogasd gyermeked megfelelő folyadékpótlását! (x)

2023. 05. 16.

A megfelelő folyadékbevitel biztosítása fontos, különösen a nyári hónapokban, amikor a hőmérséklet magasabb és a test könnyebben dehidratálódhat. Íme néhány tipp, hogyan figyeljenek a szülők arra, hogy gyermekük megfelelő mennyiségű folyadékot igyon:

Rendszeres ivásidőpontok

Biztosítsd, hogy mindig legyen elérhető víz a gyermeked számára. Tartsatok a lakás különböző helyein palackban és ha mentek valahová, akkor is vigyetek magatokkal vizet. A gyerek kulacsok erre kiválóan alkalmasak, beleférnek az iskolatáskába, hátizsákba.

Iktassatok a napirendbe rendszeres ivásidőpontokat, például ébredés után az legyen az első teendő, az étkezések előtt is. Ha kialakul ez a rend, a gyerekek egy idő után maguktól emlékezni fogja a gyermeket az ivásra. Ehhez az szükséges, hogy mindig legyen nála folyadék.

Folyadékkal teli gyümölcsök és zöldségek

Kínálj olyan gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek magas víztartalommal rendelkeznek (dinnye, uborka, paradicsom). Ezek nemcsak hidratálhatnak, hanem tápanyagokban is gazdagok.

Gyümölcslevek és smoothie-k

Készíts friss gyümölcsleveket vagy smoothie-kat a gyermekednek. Azonban fontos figyelembe venni, hogy a gyümölcsök cukortartalma magas lehet, ezért bármennyire is egészségesnek tűnik, azt mégis mértékkel fogyasszák.

Hűsítő italok és jégkrém

A nyári melegben hűsítő italokat és jégkrémet is kínálhatsz a gyermekednek. Azonban ezek fogyasztásában is szabj határt, mivel sok cukrot és kalóriát tartalmazhatnak.

Figyelj a gyermek jeleire

Figyeld a gyermekedet, és ha a dehidratáció jeleit tapasztalod nála, azonnal itass vele vizet. A dehidratáció megmutatkozhat a szomjúságban, szájszárazságban, csökkent vizeletürítéssel vagy sötétebb vizelettel.

Példaadás

Legyél példakép a gyermeked számára. Mutasd például, hogy rendszeresen iszol folyadékot, és beszélj az ivás fontosságáról.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek folyadékigénye egyéni, de a jelekre figyelni szükséges. A folyadék pedig ne édes, cukrozott üdítőt jelentsen.

Borítókép forrása: Pexels