Nehézség a könnyebbségben

2020. 11. 24.

Az anyaszerepbe bele lehet tanulni és egyre magabiztosabbá válhatunk, ha kellő rutint szerzünk abban. Azonban mire egy valamire ráérzünk, már több új feladattal találhatjuk szembe magunkat.

A háztartási eszközök nagyban megkönnyítik dolgunkat, de még a babaápolási eszközök is könnyebbé teszik a mindennapokat. A pelenkázás már nem azt jelenti, hogy a textilpelenkát adjuk rá a babákra és használata után hosszas áztatási, fertőtlenítési és mosási procedúra után újból ráadjuk. A XXI. században már nagyon más az édesanyák dolga pelenkázás terén. Az egyszerhasználatos, gyors és könnyű megoldást jelentő pelenkák világában már ez a folyamat is sokkal egyszerűbb. Első gyermekes szülőként emiatt nem is számítunk néhány olyan eseményre, amely bizony megtörténhet.

Gond a pelenkával

Ilyen az, amikor a hatékony, magas nedvszívóképességgel bíró szuperpelenkából mégis kifolyik, amit bent kellene tartania. Pelenkabalesetnek nevezzük azt, amikor a comboknál, a derékrésznél átszivárgó folyadék eláztatja a babaágyneműt, babaruhát és jóformán mindent lehet mosni. Nem a pelenkában kell a hibát keresni. Az teszi a dolgát, amiért megalkották, csupán arról lehet szó, hogy a pelust nem igazítottad úgy, ahogy azt kellett volna. Ez főleg a még rutinnal nem rendelkező szülőkre lehet igaz, akik még nem tudják, hogy a comboknál lévő fodrokat meg kell igazítani ahhoz, hogy a folyadékot bent tudja tartani. Az újszülött babával most ismerkedő édesanyák nem akarnak bajt okozni, féltik babájukat, ezért nagyon óvatosan csatolják fel deréknál a pelust. A pici baba attól még ugyanúgy ürít, de a pelus nem tud jól teljesíteni, ha túl lazára hagyják. A szivárgás oka lehet még az is, ha nem a megfelelő méretű pelenka kerül a babára. Súly alapján érdemes a pelenkát kiválasztani, mert így tudja a pelenka megfelelően ellátni a dolgát. A már nagyobbacska babák mozgékonyabbak is, így később már az okozhatja a szivárgást, hogy ezt a fajta mozgást, aktivitást már a pelus sem tudja felvenni.

Aktivitás

A modern pelenka nemcsak egyszerhasználatos, de könnyen ráadható a babára. Ez így is van akkor, ha a kicsi nyugodtan fekszik a pelenkázón. Az egyre többet izgő-mozgó babák hadonásznak kezeikkel, lábaikkal, majd amikor már megfordulni is tudnak, akkor tovább nehezítik az amúgy könnyen használható pelenka feladását. A szülők természetesen figyelemelterelő hadművelettel leegyszerűsíthetik és felgyorsíthatják a folyamatot. Később kiváló lehet az úgynevezett bugyipelenka.

Pelenka 1

Csere

Sokkal könnyebb dolgunk van most nekünk, mint néhány generációval korábban. Mégis, amikor pelenkacserére kerül a sor, akkor nem olyan egyszerű megtalálni ahhoz a megfelelő helyet. A rutintalan kismamák pánikot érezhetnek magukban ilyen helyzetben, de idővel mindenki megtanulja azt, hogy pelenkacserére kialakított megfelelő helyiség nincs mindenhol, így lényegében ott kell pelenkát cserélni, ahol tudunk. Lehet az egy köztéri pad, babakocsi, az autó hátsó ülése stb. Jóval bonyolultabb így, de nem megoldhatatlan. A megfelelő higiéniára mindenképp ügyelni szükséges és erre kiváló lehet egy törlőkendő, amellyel a felületet áttöröljük használat előtt.