Barion Pixel Legyél mellette még az inkubátornál is! – Coloré

Legyél mellette még az inkubátornál is!

2021. 10. 08.

Az erős kötődés baba és anya között a bőrkontaktussal, az öleléssel és a puszival alakítható ki, de most már biztos, hogy a beszéd is fontos.

Az anyai puszi és ölelés olyan természetes fájdalomcsillapító módszer, amely még tényleg hatásos is. Ha ez igaz, akkor miért ne lenne érvénye olyan pici baba esetében is, aki idő előtt érkezik a világra?

Sok család esetében az előírtnál jóval korábban érkezik a baba, amely kellő riadalmat kelt a család életében. A baba túlélése és egészsége szempontjából az az ideális, ha a 9 hónapot biztonságban, az anyaméhben tölti. Bármi is okozza a koraszülést, ma már olyan korszerű technika és olyan szintű orvosi szaktudás szolgálja az emberiséget, hogy a koraszülött kisbabák is jó eséllyel vészelik át a kritikus időszakot. Kicsit ugyan később hagyhatják el a kórházat, valamint felülvizsgálatokra, és olykor kezelésekre és beavatkozásokra is szükség lehet.

A koraszülött babáknak még az édesanyjuk pocakjában kellene fejlődni, de bármi okozza is a korai világrajövetelt, az anya méhét inkubátor helyettesíti. Szakemberek veszik körül a kicsiket, hogy minden pillanatban ellenőrzés alatt lehessenek.

Inkubátor kapcsolat
Kép forrása: Shutterstock

Ölelés és puszi mellett

Az utóbbi időben egyre több helyen ismerik fel annak jelentőségét, hogy az anya, a szülők jelenléte mennyire fontos a baba és a mama szempontjából is. Visszacsatolunk az anyagi ölelés és puszi gyógyhatására. A Genfi Egyetem szakemberei az bizonyították, hogy ha a koraszülöttjéhez beszél az édesanya mialatt épp orvosi beavatkozás zajlik, akkor a kicsi szervezetében megnövekszik az oxitocin szintje. Ez az a hormon, amely a kötődés kialakulásában szerepet játszik. Amikor a baba hallja édesanyja hangját, a stressz csökken és a fájdalom kifejezésének jelei is tompulnak. Ez nagyon jelentős eredmény. Annak ismeretében pedig különösen az, hogy a 37. terhességi hét előtt született babák nagy stressznek vannak kitéve. Az ölelés és puszi mellett most már az is biztos, hogy az édesanya hangja is gyógyító erővel bír.

Anya az inkubátor mellett

A mesterséges „anyaméh”, vagyis az inkubátor növeli a koraszülöttek túlélési esélyét és a további fejlődést teszik lehetővé az anya testén kívül. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az inkubátor lényegében elválasztja az édesanyától gyermekét. Éppen emiatt nagy fontossággal bír – és ezt egyre több helyen látják be, alkalmazzák -, hogy az édesanya az inkubátorban fekvő kisbabája mellett lehessen.

Anya inkubátor
Kép forrása: Shutterstock

Sok esetben napi orvosi segítségre van szüksége a koraszülöttnek, tehát mindenképp a kórházi tartózkodás jelenti a megoldást. De ha a fizikai felépülést támogatni szeretnék, akkor engedik, hogy az anya és a baba együtt lehessen. Az édesanya gyógyító jelenléte hozzájárulhat a pici baba gyorsabb ütemű felzárkózásához.  

Borítókép forrása: Shutterstock