Egy baba nem gyerekeknek

2020. 11. 24.

A felnőttek java bele tud mélyülni egy Barbie felöltöztetésébe éppúgy, mint egy Lego összerakásába.

Nincs is azzal semmi gond, ha a felnőttek úgy tudnak a gyerekek körében és a gyerekekkel együtt játszani, mintha visszarepültek volna az időben és újból gondtalan gyermekkorukat élnék. Sőt talán még nagyobb elánnal vethetik bele magukat a játékba, mint a kicsik. Mi a helyzet azokkal a babákkal, amelyek a megszólalásig hasonlítanak egy igazi újszülötthöz? Az úgynevezett reborn babák rendkívül élethű játékok. De miért jó ez?

A valósághű ábrázolás egy kicsi gyermek számára nem olyan fontos. Babázni tudnak akár egy plüssfigurával, egy kevésbé valóságot tükröző babával ugyanúgy, mint egy reborn babával. Sőt ez utóbbi, vagyis a realisztikus ábrázolás nem ad több pluszt a gyerekeknek, hogy az ilyen babákkal jobbat játszanának. De nem is nekik szánták. A reborn babákat ugyanis kimondottan felnőtteknek készítették. Felvetődik bennünk a kérdés. Miért?

A most felnőtt társadalom is találkozhatott az élethű babákkal, hiszen már az 1990-es években elkezdték ezeket a babákat gyártani. A valósággal nagyon megegyező babák megalkotása volt a cél, amit sikerrel megvalósítottak és a mai napig finomítják azt. A reborn babák tehát a mai napig jelen vannak és az Egyesült Államokban, Kanadában, de már az Egyesült Királyságban és Európában is keresettek.

Reborn 2

Egy baba a felnőtteknek

Egy-egy baba elkészítése azért olyan speciális és időt kívánó folyamat, mert a baba arcának kialakításakor egy igazi kisbaba arcát vehetik alapul. Ettől lesz olyan egyedi egy reborn baba. Ráadásul számos kiegészítőt lehet hozzá vásárolni, így a baba ára igen meg tud növekedni. Már csak az a kérdés, hogy miért vágynak babára a felnőttek? A legtöbb esetben ennek szomorú története van. Egy elvesztett baba, egy meg nem született baba hiányát próbálják meg így feldolgozni. Sok esetben a reborn babákkal úgy viselkednek a felnőttek, mintha azok élők lennének. Kicserélik a pelenkét, megetetik, beszélnek hozzájuk, még sétára is elvihetik az erre a célra vásárolt babakocsival. Ha már ez meglep, akkor az még meglepőbb lehet, hogy születési anyakönyvi kivonattal vagy örökbefogadási igazolvánnyal veheti kezébe a babájukat a felnőttek.

Akiknek nem születhetett babájuk és az örökbe fogadás sem valósult meg valami miatt, de mindig is vágytak arra, hogy szülők lehessenek, azok is vigasztalást nyerhetnek akkor, ha egy reborn babával foglalkoznak. Másoknak nincs ilyen komoly története a babájával kapcsolatban, csupán rajonganak a babákért, a kiegészítőkért.

Igazán élethű

Arról már volt szó, hogy idő szükséges a baba elkészítéséhez.  Elkészítésekor igazi baba arcocskáját is megmintázhatják, emellett annyira realisztikus ábrázolású lehet egy ilyen baba, hogy még a hajszálerek is látszódnak, haja selymes, akárcsak egy élő csecsemőé. Még a lélegzetvétel is látszódhat a mellkasán, vagy akár a szívdobogást is hallani lehet egy ilyen játékszernél. Az elmaradhatatlan babaillatot is produkálható. A reborn baba kielégíthet gyűjtőszenvedélyt, de segíthet gyászban, megbékélésben, elengedésben is.