Barion Pixel Áldott állapot, vagy terhesség? A babavárás bizony nem sétagalopp! Ezek a kellemetlen tünetek várhatóak az első, második és harmadik trimeszterben (x) – Coloré

Áldott állapot, vagy terhesség? A babavárás bizony nem sétagalopp! Ezek a kellemetlen tünetek várhatóak az első, második és harmadik trimeszterben (x)

2024. 06. 06.

A terhesség nem mindig csak a kicsattanó boldogságról szól! Sok kismamának szembe kell néznie a kellemetlen tünetekkel. Összegyűjtöttük, mire kell számítani a terhesség három trimeszterében.

A babavárás egy csodálatos időszak a nők életben, hiszen végre bővül a család. A kisbaba érkezésével pedig a nőből édesanya válik. Azonban a kismamáknak a boldog pillanatok mellett szembe kell nézniük egy sor kellemetlen tünettel is, és egészen hamar rájöhetnek arra, hogy az áldott állapot bizony nem mindig áldott, és az állapot hamar terhessé válhat számukra. Ezek a tünetek hétről hétre, vagy akár hónapról hónapra, derült égből villámcsapásként érkezhetnek meg, és nehezíthetik meg a mindennapokat. Most összegyűjtöttük, hogy melyik trimeszterben milyen tünetekre lehet számítani.

Reggeli rosszullét
Fotó: Gettyimages

Terhességi tünetek a babavárás alatt

Első trimeszter: 0-12. hét

Hányinger és hányás (reggeli rosszullét):

Az egyik leggyakoribb tünet a terhesség korai szakaszában a hormonális változások miatt jelentkező reggeli rosszullét, ami valójában a nap bármelyik szakaszában jelentkezhet és ritkán, de kitarthat a terhesség egész ideje alatt. A tüneteket enyhíthetjük, ha gyakrabban, kisebb adagokat eszünk, és elkerüljük azoknak az ételeknek a fogyasztását, ami undort vált ki. Ha ezek nem segítenek, akkor pedig kérdezd kezelőorvosod a lehetséges gyógyszeres megoldásokról.

Fáradékonyság:

A terhesség korai szakaszában sok nő érzi magát rendkívül fáradtnak és álmosnak. Ez részben a hormonális változásoknak, valamint a magzat növekedésének köszönhető. Ilyenkor ajánlott minél többet pihenni, hiszen a terhesség későbbi szakaszában ehhez már nem biztos, hogy megfelelőek lesznek a körülmények.

Gyakori vizelési inger:

A terhesség korai szakaszában a terhességi hormonok növelhetik a vizeletképződést, a növekvő méh pedig nyomást gyakorolhat a hólyagra. Ennek eredményeként a kismama gyakori vizelési ingert tapasztalhat.

Emésztési problémák, gyomorégés, székrekedés:

A terhesség alatt sok nő tapasztalhat gyomorégést, puffadást és székrekedést. Ez részben a hormonális változásoknak és a növekvő méh nyomásának köszönhető. A kis, gyakori étkezések és az egészséges, rostokban gazdag étrend segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket.

Hangulatingadozás:

A terhesség mindhárom trimeszterében előfordulnak a hangulatingadozások. Egy kismamánál könnyen előfordulhat, hogy egyik pillanatban boldognak érzi magát, majd a másik pillanatban már letargiába zuhan, vagy akár elsírja magát.

Mellfeszülés:

A terhesség korai szakaszában az egyik legjellemzőbb tünet az emlők érzékennyé válása. A kismamák ilyenkor már attól komoly fájdalmat érezhetnek, ha megérintik a saját mellüket. Jó hír, hogy ez a kellemetlenség általában pár hét alatt elmúlik.

terhesség
Forrás: Gettyimages

Második trimeszter: 13-27. hét

Hátfájás és lumbágó:

A terhesség későbbi szakaszaiban a növekvő méh nyomást gyakorolhat a hát alsó részére és a medencére, ami hátfájást és lumbágót okozhat. Fontos, hogy a kismamák figyeljenek a helyes testtartásra, és rendszeresen végezzenek enyhe mozgást a hátizmok erősítése és lazítása érdekében.

Vízvisszatartás és duzzanat:

A terhesség alatt a végtagokban és az arcon gyakran jelentkezik duzzanat és vízvisszatartás. Ez részben a megnövekedett véráramlásnak és a testben felszaporodott folyadéknak köszönhető. Fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon a kismama, és kerülje a túlzott sófogyasztást.

Kep4 1
Forrás: Gettyimages

Harmadik trimeszter: 28-40. hét

Légzési nehézségek:

A terhesség későbbi szakaszaiban a méh nyomást gyakorolhat a mellkasra, ami légzési nehézségeket okozhat. A tünetek enyhítése érdekében célszerű lehet a kismamák számára, ha az oldalukon fekszenek és légzőgyakorlatokat végeznek.

Hasi feszülés és görcsök:

A terhesség vége felé sok nő tapasztalhatja a hasi feszülést és görcsöket. Ez részben a méh fokozódó nyomásának és a szalagok megnyúlásának köszönhető. Próbáljon meg lassú és mély légzéstechnikákat alkalmazni, és használjon melegvizes palackot vagy meleg fürdőt a görcsök enyhítésére.

Alvászavarok:

A terhesség utolsó szakaszában sok nő szenvedhet alvászavaroktól, mint például az álmatlanság és a gyakori éjszakai ébredések. Ezt legfőképp a kényelmetlenség és a gyakori vizelés okozza.

Váladék és hüvelyi folyás:

A terhesség harmadik trimeszterében a hüvelyi váladék mennyisége növekedhet, ami teljesen normális jelenség, hiszen a szervezet felkészülésének része a szülésre.

A terhesség alatt sok nő tapasztalhat tehát különböző kellemetlen tüneteket, de fontos megjegyezni, hogy ezek általában átmenetiek, és nem károsak sem az anyára, sem a babára nézve. A korszerű megoldások érdekében érdemes felkeresni a háziorvost.

Vombee illusztracio 03

Nyitókép forrása: Gettyimages

/csalad/baba-mama/aldott-allapot-vagy-terhesseg/