Barion Pixel 6 természetes tipp a terhesség kezdeti szakaszának könnyebbé tételéhez (x) – Coloré

6 természetes tipp a terhesség kezdeti szakaszának könnyebbé tételéhez (x)

2024. 07. 06.

Ha megérett a döntés, és úgy véljük, már csak egy baba hiányzik, hogy az életünk teljes legyen, akkor testileg, lelkileg és mentálisan is fel kell készülnünk a fogantatásra.

Míg a nagykönyvben az áll, szerelem, házasság, majd jönnek a gyerekek, addig manapság egyre több pár szembesül azzal, hogy nehézségekbe ütközik. A fogantatás hiányának számos oka lehet, például orvosi-egészségügyi probléma, lelki eredetű akadályok, szervi elváltozás, vagy a megfelelő hormonális működés hiánya. Ha tizenkét hónap próbálkozás után sem esik valaki teherbe, akkor beszélnek az orvosok meddősségi problémákról, amit alaposan ki kell vizsgálni, de 35 év felett már hat hónappal a sikertelen próbálkozások után kijelenthető a gond. Előtte azonban, és még mielőtt kétségbe esünk, vegyük sorra a listát, mi mindent kell tenni, hogy felkészüljünk testileg-lelkileg a várandósságra! Sőt, ezen túlmenően a terhesség kezdeti szakaszára is nagyobb figyelmet fordíthatunk az alábbi természetes tippekkel, természetesen egyeztetve kezelőorvosunkkal, nőgyógyászunkkal.

Így lesz könnyebb a terhesség

A test megtisztítása

Számoljunk le a káros szenvedélyekkel, mint például a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, de akár a technológiai szennyezés, a túl sok kütyühasználat is negatív hatással lehet a szervezetre és a bioritmusunkra. Ezen túl a megtisztuláshoz fontos a táplálkozásunkat is felülvizsgálni! Egy egészséges, tápanyagokkal feltöltött testhez nem elég annyi, hogy zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Figyeljünk oda a táplálék eredetére, törekedjünk a bio változatok fogyasztására, növeljük a hasznos zsírsavak bevitelét, például olajos magvak és halak fogyasztásával – de itt is ellenőrizzük, van-e károsanyag-tartalmuk!

Minél kevesebb kemikália és gyógyszer!

Természetesen fel kell hagyni a fogamzásgátló gyógyszerekkel, már legalább egy-két hónappal azelőtt, hogy belevágunk a próbálkozásba. Amennyiben vannak egyéb állandó gyógyszereink, azokat sem árt felülvizsgálni egy szakorvossal, hogy károsíthatják-e a saját vagy magzatunk egészségét. Tényleg szükségesek? Ha betegség áll a háttérben, az hatással lehet a magzatra vagy magára a fogamzókészségre? Fontos kiemelni, hogy számos esetben nem megy sajnos simán a várandóság; már a terhesség megkezdése előtt érdemes a nőgyógyászunkkal konzultálni a gyógyszerhasználati lehetőségekről. Egy kutatás szerint a kismamák hetven-nyolcvan százalékát érinti például a terhességi rosszullét. Ilyen esetben szintén az orvosunktól kérhetünk életmódbeli tanácsokat, nagyobb kellemetlenséggel járó rosszullétek esetén vényköteles termékeket, amik nem károsítják a magzat fejlődését, azonban a terhesség sokkal kevésbé lesz teher a kismama számára.

Vitaminok

Ha mindent rendben találtak, segíthetünk a szervezetnek a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségi növelésével, amelyre rengeteg lehetőségünk van. Léteznek komplex terhesvitaminok, sőt, bizonyos fajtáik már a fogantatás előtt ajánlottak. Kiemelten fontos a folsav és bizonyos vitaminok (D- és E-vitamin) ajánlott pótlása, egészségügyi állapottól függően.

Víz, víz, víz!

Igyunk elegendő tiszta folyadékot!

Testmozgás!

A mozgás beiktatása több szempontból is lényeges. Egyrészt oldja a stresszt, javítja a szervezet mindennemű funkcióját, eltünteti a plusz kilókat, melyek befolyásolhatják a termékenységet, de a lelkünkre is jó hatással van a sport, tehát mentálisan is előre mozdít! A mozgásnak nem kell szuperintenzívnek lennie, választhatunk például piláteszt, jógát, gerinctornát, táncot, olyasmit, amit akár majdnem a terhesség végéig tudunk űzni.

Mentális egészség

A tudatos készüléshez nem árt elménket is trenírozni. Olvassunk hasznos könyveket, kövessünk bloggereket vagy vloggereket, akik a témát akár humoros oldaláról mutatják be! Ha érezzük, hogy nem vagyunk egyedül ebben a nagy döntésben, és mások is hasonlóan töltik napjaikat, könnyebb lesz átvészelni azt is, ha esetleg nehézségbe ütközünk.

Pihenés!

És végül, pihenjünk eleget, relaxáljunk, mert ez legalább olyan fontos ahhoz, hogy a szervezet harmóniában legyen!

Borítókép forrása: Getty Images

/csalad/baba-mama/6-termeszetes-tipp-a-terhesseg-kezdeti-szakaszanak-konnyebbe-tetelehez-x/