Barion Pixel Nyár végén a balkonkertben: főszerepben a fűszerek – Coloré

Nyár végén a balkonkertben: főszerepben a fűszerek

2024. 08. 10.

Amikor a legtöbb gyümölcs leérik, a friss, harsogó zöldségek pedig lassan kikopnak a piaci standokról, a hardcore kertrajongóknak, az erkélyen termelőknek új haszonnövények felé kell nézniük, hacsak nem akarnak árvácskát telepíteni a balkonládáikba. 

Németh Ákos kertész szerint, ha tavasszal elmaradt, ez a legjobb pillanat arra, hogy az évre elegendő fűszert elkezdjük megtermelni magunknak, ráadásul a bolti társaiknál sokkal jobb minőségben. 

Urban Gardening, Fresh Herbs In Clay Pots

A bazsalikom, a rozmaring, az oregánó, a levendula, a zsálya és a kakukkfű a legjobb társfűszerek. / Getty


Őszi ültetés: fűszert a balkonládákba!

– A legjobb ilyenkor fás szárú fűszereket ültetni a balkonládákba, mert azok nem fagynak el, mint a lágyszárú társaik. Ráadásul, az éghajlati változások miatt nálunk is dúsan nőnek a délszaki fűszernövények, mint a rozmaring, zsálya, kakukkfű vagy a levendula. Ezekből egy-egy kisebb bokor már elegendő fűszerhozamot biztosít egy kisebb háztartásnak, a gondozásuk könnyen tanulható, a megfelelő szüreteléshez csupán éles ollóra van szükség. Előnye a fűszereknek a többi, leveles zöldséggel szemben, hogy az apró leveleik miatt a levegő szennyeződéséből keveset vesznek föl, így a városokban is bátran ültethetőek – magyarázta a szakember, aki maga is nevel fűszernövényt. Mint mondja, a kisgyerekeknek is hatalmas élmény, amikor látják, hogy a kezük munkája nyomán fejlődésnek indul a növény, majd azt az egész család hasznosítja, elfogyasztja. Ráadásul ezek a fűszernövények strapabíróak, egy-egy túlöntözés, kifelejtett tápoldatozás, vagy erősebb ráncigálás sem árt meg nekik. A kertész szerint a téli időszakban is érdemes nedvesen tartani a balkonládák földjét, mert a hideg időszakban is kiszáradhatnak a növények.

Close Up Of A Rosemary Grows In A Garden.
rozmaring / Getty

Lássuk tehát, mely főszereket érdemes a nyár végén kiürülő balkonládákba ültetni:

Rozmaring, a fűszerek királynője

A rozmaringot legalább kétszer olyan széles és mély ládába kell ültetni, mint amekkora edényben vásároltuk, ezzel biztosítva a megfelelő helyet a gyökereknek. A földje legyen tápanyagban dús, laza, jó vízáteresztő képességű. 

A rozmaring amellett, hogy fantasztikus fűszernövény, melyet húsok és zöldségételek ízesítésére használunk, segíti az emésztés és étvágyfokozó hatása is van. Olaja, főzete javítja a memóriát, serkenti az agyműködést, és hajápoló szerként is kiváló.

Tipp: Öt-nyolc zöld rozmaring ágat dobjunk egy liter lobogó vízbe, majd forraljuk tíz-tizenöt percig. Az így kapott főzetet szűrjük le, és miután kihűlt, töltsük üvegbe, vagy szórófejes palackba. Hajmosás előtt egy-két órával vigyük föl a fejbőrünkre, ma a hajmosással mossuk le. Kiváló hajnövekedés serkentő és fejbőr nyugtató hatása van. 

A Close Up On A Pile Of Sage Leaves
zsálya / Getty

Zsálya, az istenek fűszere

A zsályát a rozmaringhoz hasonlóan mély és széles ládába kell ültetni, laza, tápanyagdús talajba. Mivel évelő növények, érdemes olyan helyet választani ezeknek a növényeknek, ahol négy-öt évig is élhetnek. A zsálya a napos és száraz helyet szereti, ahol legalább öt-hat órán át éri napfény. 

A zsálya kiváló íze miatt kedvelt fűszernövény. Görcsoldó, antibakteriális valamint antiszeptikus, vérzéscsillapító hatású, segíti az emésztést és szabályozza a hormonháztartást. Főzete alkalmazható torokgyulladás és torokfájás esetén, füstölésével csírátlanítható a légtér. Általános gyulladáscsökkentő. 

Tipp: Zsenge, vékonyra vágott borjúszeleteket pároljunk, majd pirítsunk vajon, és mielőtt kész, dobjunk hozzá szeletenként két-három friss zsálya levelet. Szerecsendióval fűszerezett burgonyapürével fantasztikus fogás! 

Close Up Of Picking Homegrown Thyme In The Garden
kakukkfű / Getty

Kakukkfű, az ételek íze

A kakukkfű a laza, homokos talajban érzi jól magát. Mivel könnyen rothadnak a gyökerei, fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba kerüljön. A napfényes, tartósan meleg helyre ültetett kakukkfű lassan terjeszkedik, kifejlődve tízcentes talajtakarót képez. 

Fűszerként gombás ételek, mártások, húsok és zöldségételek ízesítőszere. Teakeverékek kedvelt alkotóeleme, mert finom az aromája, nyugtató hatással bír és enyhíti a gyomorpanaszokat, fokozva az emésztés. A kakukkfűvel ízesített méz igen finom és segít a torokfájás tüneteit csillapítani. 

Tipp: Egészben sült csirke hasüregébe tegyünk egy fél citromot, két fél almát, és négy-öt ág zöld kakukkfüvet. A kakukkfű a húsnak csodás ízt ad, a megpárolódott almát a hús, citrom levével dúsított szaftjával a köret mellé adhatjuk, igazi kulináris kalandban részesítve vendégeinket. 

Spa Setting
levendula wellness / Getty

Levendula, a fűszerek jolly jokere

Nem mindenki tudja, de nem lehet mindenféle levendulát cserépbe, vagy ládába ültetni. Erre csak a valódi és a füzéres levendula alkalmas, ezek a fajták is csak gondosan megválasztott méretű edényben fogják jól érezni magukat. Laza, jó vízáteresztő, de tápanyaggal csak közepesen ellátott földet kedvel.

Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van. A levendula nyugtatóan hat, oldja a szorongást és a stresszt, csökkenti a magas vérnyomást. Alvászavar és álmatlanság esetén is segít, valamint megszépíti a bőrt.

Tipp: A szárított levendula távol tartja a molyokat, az ágyneműs fiókban megakadályozza a textíliák szagosodását, a konyharuhák között tartva pedig fertőtlenítő hatása révén a textíliákban maradt zsiradék okozta avasodást is megakadályozza.
Azonban, a levendulavíz az igazi elixír! Ám a boltban vásárolt aromavíz borzasztó drága, kiváltképp, hogy otthon nagyon egyszerűen elkészíthető! Csupán egy tisztára pucolt kotyogós kávéfőzőre van szükség, amibe a kávé helyére szárított levendula virágokat teszünk, és vízzel lefőzzük. Az így nyert aromavíz tonizálásra, arcpermetnek, lakás illatosításra, kiütések és bőrpír ellen is kiváló. 

nyitókép: Getty