Barion Pixel Szilvás lepény nagymama-módra: készítsd el az ősz legfinomabb süteményét! – Coloré

Szilvás lepény nagymama-módra: készítsd el az ősz legfinomabb süteményét!

2022. 10. 12.

A szilvás lepény nagymamáink igazi csemegéje. Ki ne emlékezne a konyhából kiáramló isteni illatokra, amikor az édes tészta egyesül a mézédes szilvával? Most mi magunk is elkészíthetjük!

A szilvás lepény nagymamáik keze alatt készülve a legfinomabb. Az őszi időszakban gyakori csemege volt, hiszen a pálinkán és a szilvalekváron túl ez a sütemény az egyik legjobb, amibe belekerülhet. A gyümölcs C-és K-vitaminban gazdag, ráadásul a székrekedés ellen is kiváló ellenszer!

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dl szódavíz
  • 4-5 dl tej
  • 2 egész tojás
  • egy csipet só
  • 3 evőkanál étolaj
  • szilva

Így készül a szilvás lepény nagymama-módra:

A lisztet átszitálom, hozzáöntöm a tejet és a szódavizet. Hozzáütöm a tojásokat, és egy csipet sóval ízesítem. Finoman keverem, míg egy palacsintánál sűrűbb masszát nem kapok.

Egy közepes méretű tepsit finoman kikenek olajjal, és beleöntöm a tésztát. A tetejére locsolom a maradék olajat, majd előkészítem a szilvákat! Tetszőleges mennyiséget használok, de minél több, annál jobb! Megmosom őket, kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A tészta tetejére szórom a gyümölcsöket, és 170 fokos sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg szép piros nem lesz.

Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e. Ha elkészült, kiveszem a sütőből, hagyom langyosra hűlni, majd meghintem porcukorral. A Mesterszakács porcukros-fahéjas keveréket ajánl a tetejére, ami még jobban kihozza a szilva, és egyúttal az ősz ízeit is.

Nyitókép forrása: Mesterszakács