A lecsó az egyik legklasszikusabb nyári étel. Tökfőzelékkel kiegészítve teljesen új ételt kaphatunk, nem is akármilyet!
A lecsó rendkívül könnyű étel, nem véletlenül készítjük nyáron: nem terheli meg a gyomrot, és ha kenyér nélkül esszük, még a diétás ételek közé is sorolható! Mind a paradicsom, mind a paprika magas C-vitamintartalommal rendelkezik, amire nem csak a téli hónapokban van szükségünk, úgyhogy érdemes bőven fogyasztani ebből az ételből!
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 4 közepes paradicsom
- 8 közepes zöldpaprika
- 1 kg gyalult tök
- 1 csapott evőkanál só
- 2 dl tejföl
- 2 csapott evőkanál finomliszt
Így készül a lecsós tökfőzelék:
Elsőként a lecsót készítem el. Ehhez meghámozom a hagymát, apróra vágom, és a felhevített olajon üvegesre párolom. A paradicsomok héját pár helyen bevágom, és pár percre forró vízbe teszem. Kiveszem, lehántom a héjukat, felkockázom őket, és a hagymára dobom. Nagyjából öt perc alatt sűrű mártást főzök belőle, ügyelve arra, hogy ne égjen le!
A paprikákat megmosom, kicsumázom őket, majd húsukat 2-3 centis kockákra vágom. A legyalult tökkel együtt a paradicsomos alaphoz adom a paprikákat, ízlés szerint sózom. A Mesterszakács azt javasolja, hogy aki csípősen szereti, tegyen bele Erős Pistát, vagy csípős Piros Aranyat! Ebben az esetben csínján bánjunk a sóval, mert ezek is sósabbá teszik az ételt! Ha megvagyok, 1,5 dl vizet öntök rá, lefedem és közepes lángon főzöm nagyjából 20 percig. Eközben nem feledkezem meg róla, és alkalmanként megkeverem!
Ha megpuhultak a zöldségek, a tejfölben elkeverek egy deci vizet és két evőkanál lisztet. Addig keverem, míg a lisztgolyócskák el nem tűnnek belőle. Ha megvagyok, a forró főzőléből adok egy keveset a keverékhez, majd az egészet visszaöntöm a lábasba, és egy percig forralom.
Magában is finom, de sült virslivel még ízletesebb és laktatóbb.
Van még lecsós receptünk!
Ennek a lecsós tökfőzeléknek a lecsó inkább kísérője, hiszen a tök a főszereplő. Ebben a cukkinis változatban viszont a jól megszokott lecsó marad a középpontban, és a cukkini egészíti ki!