A cukkini rengeteg mindenhez használható: szendvicskrémbe, lángosba és grillezéshez is. Az egyik legjobb, ami történhet vele, ha cukkini krémlevest készítünk, ugyanis akár hidegen, akár melegen is fogyasztható, emellett pedig tápláló és kalóriaszegény.
A cukkini az uborkához hasonlóan hidratáló képességéről ismert, ezért a nyári időszakban kifejezetten javasolt a fogyasztása. Mivel 95%-a víz, emésztésünk egészségesebb lesz tőle, de vércukorszintünkre is jó hatással van. B6-, C- és K-vitamin tartalmának köszönhetően még vitaminokhoz is juttatja szervezetünket, mindezt úgy, hogy még finomat is eszünk!
Hozzávalók:
- fél kg cukkini
- 4 dl húsleves
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél dl étolaj
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 kisebb sárgarépa
- só
- őrölt bors
- bazsalikom
Így készül a cukkini krémleves:
A hagymaféléket megtisztítom, majd apróra vágom őket. A sárgarépa végeit levágom, meghámozom és felkockázom. A cukkinivel is hasonlóképp teszek – ha puha a héja, nem szoktam meghámozni – és szintén kockákra vágom. Egy közepes méretű lábasban felhevítem az olajat, üvegesre párolom benne a vöröshagymát, majd az utolsó egy-két percre rádobom a fokhagymát is. Mehet rá a felvágott sárgarépa és cukkini, picit összeforgatom, majd a húslevest is hozzáöntöm. Ízesítem a bazsalikommal, és a Keveremkavarom ajánlása szerint egy kevés kakukkfűvel is megszórom. Ízlés szerint sót és őrölt borsot adok hozzá, lefedem és puhára főzöm a zöldségeket.
Ha készen vannak, krémesre turmixolom a levest, majd hozzáöntöm a főzőtejszínt és forralok rajta egyet.
Tálalásnál pirított kenyérkockákkal kínálom.
Szereted a cukkinit?
Cukkinivel a megszokott ételek is új ízt nyernek. Ha lecsóba főzzük, az ételünk sokkal tartalmasabb, vitamindúsabb és laktatóbb lesz.