Ennek az ételnek számos fajtája van: csirkemájas, gombás, zöldborsós, amik mind rendkívül finomak, de ha még nem próbáltad a zöldséges rizottót, itt az idő!
Hozzávalók:
- 50 dkg fagyasztott zöldségkeverék (brokkoli, répa, zöldbab, karfiol)
- só
- őrölt fekete bors
- 10 dkg vaj
- 1 hagyma
- 1 kávéskanál őrölt currypor
- 2 dl húsleves
- 30 dkg főtt rizs (Arborio rizottó rizs kiváló erre, különösen ha kevés fehérborban és húslevesben főzzük meg!)
- 20 dkg reszelt parmezán sajt
Így készül a zöldséges rizottó:
A zöldségeket enyhén sós vízben felteszem főni. Ha megpuhultak, leszűröm és jól lecsöpögtetem őket. (Tehetünk hozzá akár friss zöldségeket is, akár cukkinit, paprikát de kukoricát is!) A hagymát apróra vágom, majd felolvasztom a vajat és kissé megfuttatom rajta a hagymát. A Keveremkavarom ehhez póréhagymát ajánl, de akár a lilahagyma is kiváló lehet hozzá! Rádobom a párolódott hagymára a megfőtt zöldségeket, majd ízlés szerint sózom, borsozom és végül a curryvel fűszerezem.
Hozzákeverem a főtt rizst, felöntöm a húslevessel, és néhány percig együtt párolom. Tálaláskor a frissen reszelt parmezán sajttal szórom meg a tetejét. Egy finom fehér bor tökéletes kísérője lehet az ételnek.
A mediterrrán népek sokszor a tintahal tintájával színesítik a rizottót, erről itt írtunk.