Barion Pixel Készíts csodaszép virslis fonatokat! – Coloré

Készíts csodaszép virslis fonatokat!

2021. 12. 29.

Nemcsak a szilveszteri asztalt dobhatjuk fel vele, hanem a reggelit is, arról nem is beszélve, hogy a sületlen virsli fonatok a hűtőben 2-3 napig is elállnak!

Hozzávalók:

  • 2,4 dl tej
  • 1,5 csapott evőkanál cukor
  • 20 gramm élesztő 
  • 43 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 0,85 dl olaj
  • A tetejére:
  • 4 darab virsli
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

A 2,4 dl tejet langyosra melegítem, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és meleg helyen letakarva felfuttatom 15-20 perc alatt.

A liszthez hozzáadom az egész tojást, a sót és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Liszt ,,igény esetén” még bátran adható hozzá. Akkor jó, ha nem ragad rá a kezünkre. Ha összeáll a tészta, letakarom és másfél órát hagyom kelni.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen átgyúrom és nyolc egyenlő részre osztom, majd minden részből golyókat formálok, és 10 percig pihentetem.

Virslis fonat fázisfotó
Egyforma golyókat formázunk a tésztából / Fotó: Karsa Tímea

Ez idő letelte után minden golyót három egyenlő részre vágok és minden darabot kisodrok. Nem kell teljesen szabályosnak lenniük, az a fontos, hogy nagyjából egyforma hosszúak legyenek.

Virslis copfoknál akár mérőszalagot is használhatunk
Fontos, hogy egyforma hosszúak legyenek / Fotó: Karsa Tímea

A három ,,sodronyt”, mint a hajat összefonom és sütőpapírral fedett tepsibe teszem.

A virslis copfot befonom úgy, mintha hajat fonnék
Mintha hajat fonnánk! / Fotó: Karsa Tímea

Ha készen vannak a fonások, vékony karikákra vágott virsliket rakok rájuk. Picit oda is lehet nyomni, hogy biztosan ott maradjanak.

Virslis fonat sülésre vár
Pihenjenek még a tepsiben is! / Fotó: Karsa Tímea

Ha készen vannak a copfok, további 20 percig kelesztem őket, majd lekenem a tej és tojás sárgájának keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm őket 18-20 percig míg aranybarnák nem lesznek.

Majonéz vagy ketchup nyomható rá, de akár savanyúsággal is kiváló.

Tipp:

Fóliába csomagolva 2-3 három napig is elállnak az előre font copfok, csak arra kell figyelni, hogy a második naptól már rácson kell sütni, mert a sütőpapírra ragad. Állagra ugyanolyan omlós és puha marad, mint az első napon volt.

Borítókép forrása: Karsa Tímea