Barion Pixel A nélkülözés érzelmi síkja – Coloré

A nélkülözés érzelmi síkja

2021. 11. 16.

A szeretet és a szerelem minden ember természetes igénye, amely megmozgat, örömöt ad, csakhogy nem mindenki számára egyformán elérhető.

Szeretet adni és kapni az életünkben az egyik legfontosabb. Ennek egyensúlyban tartásával az érzelmi életünket is balanszban tarthatjuk. Mindez kihatással van az életünk minőségére és értelmére, a boldogságunkra és a lelki egészségünkre. Kétségtelenül akkor érezzük magunkat a legjobban, ha tudjuk, hogy szeretnek. Csakhogy ez nem mindenki számára olyan egyértelmű.

Érzelmi nélkülözés
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Érzelmi nélkülözés

Habár teljesen érthetőek ezek a szavak, sokan szerencsére mégsem tudjuk elképzelni milyen az, hogy valaki nem tud szeretni. Nem arról van szó, hogy teljes magányukba burkolódznak, mert próbálkoznak, de minden erőfeszítésük ellenére sorra fulladnak kudarcba próbálkozásaik. Ebben az állapotban az ember nem képes irányítani gondolatait, de cselekedeteit sem, így aztán a felelős döntés meghozásában sem jeleskedik. Egy idő után az érzelmi depriváció a psziché egyfajta védekezési mechanizmusa arra, amit az egyén nem tud megadni magának. A kielégítetlen szükséglet kudarccal, bizalmatlansággal, szorongással, érzelmi megfosztással és bezárkózással társulhat, amely csak tovább nehezíti a személy életét. Olyan belső üresség állapotát váltja ki, amelyet mindenképp valamilyen komoly esemény előz meg: személyes katasztrófa, munkahely elvesztése, céltalanság.

Bezárkózás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Drámai események mindenki életében vannak. Egyszerűen elkerülhetetlenek. Mértékük és számuk azonban mást jelent mindenki esetében. Azonban a komoly drámák sokkban tarthatnak. Ennek az állapotnak pontosan az a lényege, hogy a pszichét megvédje a teljes pusztulástól, ugyanakkor azt sem mindig lehet felismerni, ami konkrét és tényszerű. Ennek tartóssága okozza az érzelmi rendellenességet. Erős sokk hatására ugyanis eltűnik az erős egyén akarata és a józan cselekvés képességét is elveszítheti. A valóság és a képzelet közötti határ elmosódik, amely csak tovább nehezítheti az ebből az állapotból való kilábalást.

Az érzelmi depriváció gyermekkorban jelentkezhet. Ők azok, akik egy-egy eseményt túlzott komolysággal élnek meg és érzékelnek, és ez felnőtt korban is megmutatkozhat társas kapcsolataik során. A szülői szeretet hiánya is vezethet érzelmi nélkülözéshez. Ennek leküzdése hatalmas feladat elé állítja a szeretetre képtelen személyeket.

Kompenzálás

A szeretet nélkülözését a gyerekek úgy igyekeznek pótolni, hogy intenzívebben figyelnek gyermektársaikra és a körülöttük lévő felnőttekre, valamint viselkedésükkel (hiperaktivitás, túlságosan élénk fantázia) próbálják magukra terelni a figyelmet. Felnőttek esetében az érzelmi nélkülözés kifejeződhet az extrém hobbik keresésében, túlságosan gyakori szexuális partnercserében, szenvedélybetegségben.

Ezeket a hiányokat tehát gyermek- és felnőttként is igyekeznek kompenzálni, de a belső üresség ezáltal sem csökken, így folyton azon kell fáradozniuk, hogy félelmeiket leküzdjék.

Igen, létező, méghozzá gyermekkorra visszavezethető állapot az, hogy valaki képtelen szeretni. Ez pedig olyan probléma, amely túlnő az emberen. A szerelem maga nem lenne túl bonyolult, mi emberek vagyunk azok és tesszük azzá.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix