Természetesen a hét bármely napján elkészíthető, de kevés jobb dolog van annál, mint a vasárnapi ebéd után jóízűen megenni pár szilvásgombócot.
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 9 dkg zsír
- 8 nagyobb ízletes szilva
- kb. 50 gramm zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olaj
- 5 púpos teáskanál cukor
- 1 fél teáskanál őrölt fahéj
- só
- porcukor
Elkészítés:
A krumplikat meghámozom, felkockázom, és enyhén sós vízben felteszem főni őket. Amint készen vannak, leöntöm róluk a vizet, és a zsír társaságában krumplinyomóval alaposan összetöröm őket. Ha a zsír összekeveredett a forró tört krumplival, hagyom, hogy kihűljenek.
Eközben megmosom, és kimagozom a szilvákat: ehhez a gyümölcsöket félbevágom, és úgy emelem ki a magokat, hogy a szilvák egyben maradjanak.
A cukrot összekeverem a fahéjjal, és a morzsát is elkészítem: egy kisebb lábasban vagy serpenyőben felhevítek egy evőkanál olajat, rászórom a morzsát és folyamatosan kevergetve 4-5 perc alatt zsemlebarnára pirítom. Rendkívül fontos, hogy egy pillanatra se hagyjuk ott, mert egyet fordulunk, és leég! Ha elkészült, elzárom a lángot, és leveszem a tűzhelyről.
Összeállítás:
Egy nagyobb lábasban enyhén sós vizet felteszek melegedni.
Ha a krumpli teljesen kihűlt, hozzászórom a lisztet, és úgy dolgozom el benne, hogy nyújtható tésztám legyen. Enyhén lisztezett felületen nagyjából fél centiméter vastagra nyújtom a tésztát. Egy darab szilvát elhelyezek valamelyik oldalán, és belövöm, hogy mennyi tészta kell ahhoz, hogy kényelmesen befedje. Egy ringlónak nagyjából egy 10×10 centis négyzet kell.
A szilva belsejébe egy teáskanál fahéjas cukrot teszek, majd a kivágott tésztarész közepére teszem a gyümölcsöt. Ráhajtom, ezután a kezembe veszem és gombócot formálok belőle. Lisztezett felületre teszem, hogy ne ragadjon az alja addig, amíg a társai készülnek.
Mire végzek a gombócok készítésével, már forr a víz. Egy lyukacsos fém kanálra helyezem a gombócokat, és beleeresztem őket a vízbe. Nem jó, ha összeérnek, úgyhogy egyszerre legfeljebb 4-5 gombócot főzök addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ez nagyjából 4 perc.
Egyenként kiveszem őket a lyukacsos kanállal, hogy lecsepegjen a víz, és éppen folyó, hideg víz alatt átöblítem őket. A vízzel óvatosan, hiszen ,,a gombócnak is lelke van” éppen csak csorogjon rá, nehogy szétbombázza a víz ereje!
Ha az összes gombóc elkészül, beleforgatom őket a morzsába, és porcukorral tálalom.
Tipp:
Ha a ringlónál kisebb szilvát használunk, akkor féladagnyi tészta is elég.