Barion Pixel Szakértők szerint ezek a legjobb anti-ageing alapanyagok – méghozzá nyomós indokkal – Coloré

Szakértők szerint ezek a legjobb anti-ageing alapanyagok – méghozzá nyomós indokkal

2025. 12. 17.

A lassabb öregedés nem feltétlenül krémekkel kezdődik, hanem a tányéron. Egyre több kutatás és szakértői vélemény szerint bizonyos alapanyagok segíthetnek csökkenteni a gyulladást, támogatni a sejtek regenerálódását és hosszú távon megőrizni a bőr és a test vitalitását.

Az anti-ageing ma már messze nem csak krémekről, szérumokról és kezelésekről szól. Egyre több szakértő hangsúlyozza: az öregedés folyamata elsősorban belül dől el. A sejtek állapota, a gyulladások mértéke és az oxidatív stressz mind olyan tényezők, amelyekre az étrendnek közvetlen hatása van. Bizonyos ételek nem csodát ígérnek, hanem tudományosan is alátámasztható módon támogatják a szervezet lassabb, kiegyensúlyozottabb öregedését. Íme azok az alapanyagok, amelyekre a szakértők újra és újra felhívják a figyelmet.

Anti-aging alapanyagok
Kép forrása: Getty Images

Bogyós gyümölcsök – a sejtek védelmezői

Az áfonya, a málna, a szeder vagy az eper rendkívül gazdag antioxidánsokban. Ezek az alapanyagok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek a sejtek idő előtti öregedéséért felelősek. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a bőr rugalmasságának megőrzésével és az agyműködés támogatásával is.

Leveles zöldségek – belső regenerálás hosszú távon

A spenót, a kelkáposzta, a rukkola vagy a mángold valódi vitamin- és ásványianyag-források. Magas a C-vitamin-, folát- és klorofilltartalmuk, amelyek hozzájárulhatnak a sejtek megújulásához és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez.

Egészséges zsírok – a fiatalos bőr alapjai

Az avokádó, az olívaolaj, a diófélék és a magvak olyan egészséges zsírsavakat tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek a bőr hidratáltságához és rugalmasságához. Ezek a zsírok segítik a sejtfalak épségének megőrzését, valamint csökkenthetik a krónikus gyulladást.

Anti-aging alapanyagok
Kép forrása: Getty Images

Hüvelyesek – stabil vércukor, lassabb öregedés

A lencse, csicseriborsó, babfélék kiváló növényi fehérjeforrások, ráadásul magas rosttartalmuk segít stabilizálni a vércukorszintet. Ez kulcsfontosságú, mert a gyakori vércukor-ingadozás gyorsítja az öregedési folyamatokat a sejtekben.

Színes zöldségek – természetes védelem kívül-belül

A paprika, a paradicsom, a sárgarépa vagy a cékla olyan alapanyagok, amelyek tele van fitonutriensekkel, amelyek támogatják az immunrendszert és a bőr védelmét. A különböző színek különböző védőanyagokat jelentenek, ezért a változatosság itt kulcsfontosságú.

Forrás: Vogue / Nyitókép forrása: Getty Images