A kávézás szinte mindenkinek szokás, de nem mindegy, hogyan isszuk. Van, aki tejjel és cukorral lágyítja, mások viszont esküsznek a tiszta, feketén főzött kávéra.
Bár elsőre azt gondolnánk, hogy ez csak ízlés kérdése, pszichológiai kutatások szerint a kávét kedvelők személyiségében akad néhány meglepő vonás.
Mit mutatnak a kutatások?
A vizsgálatok szerint azok, akik kifejezetten vonzódnak a keserű ízekhez – legyen szó feketekávéról, tonikról vagy étcsokoládéról –, nagyobb arányban mutatnak úgynevezett „sötétebb” személyiségjegyeket. Ide tartozik a machiavellizmus, a szadizmus vagy a pszichopátia bizonyos vonásai.
Ez persze nem azt jelenti, hogy minden feketekávé-rajongó pszichopata lenne. Inkább arról van szó, hogy statisztikailag kicsit gyakrabban fordulhatnak elő náluk ezek a jegyek, mint azoknál, akik inkább az édesebb, lágyabb ízeket kedvelik.

Mi lehet a magyarázat?
A szakértők szerint a kapcsolat nem véletlen: a keserű ízek kedvelése gyakran együtt jár a merészebb, intenzívebb élmények keresésével. Más szóval, aki feketén issza, talán nem riad vissza az erősebb benyomásoktól, és hajlamos lehet feszegetni a határait.
Ugyanakkor az is igaz, hogy az ízlésünket erősen befolyásolják a szokásaink és a kultúránk. Sokan egyszerűen azért isszák feketén a kávét, mert így szokták meg, vagy mert így érzik igazán hatásosnak.
Akkor mit árul el rólad a kávéd?
Valószínűleg nem a személyiséged teljes térképét. A fekete szeretete inkább apró jelzés lehet arról, hogy vonzódsz az erőteljesebb, letisztultabb élményekhez. A kutatások inkább érdekességként kezelendők, nem pedig szigorú diagnózisként.
Egy biztos: akár tejjel, akár feketén szereted, az élénkítő ital a napod fontos része lehet – és sokkal inkább a reggeli ébredésed kulcsa, mint a személyiséged sötét titkainak árulója.