Fáradtság, feledékenység, ködös gondolkodás? Könnyen lehet, hogy a B12-vitamin hiányzik az étrendedből. Mutatjuk, mely ételek segíthetnek feltölteni a készleteket – természetesen és finoman.
Ha fáradékony vagy, gyakran érzel mentális ködöt, vagy egyszerűen csak szeretnél egész nap friss és koncentrált maradni, könnyen lehet, hogy a B12-vitamin hiánya áll a háttérben. Ez az apró, mégis nélkülözhetetlen vitamin felel az idegrendszer megfelelő működéséért, a vörösvértestek képződéséért és az anyagcseréd lendületéért. És ami még izgalmasabb: az étrendeddel egyszerűen feltöltheted a raktáraidat.
Miért kulcsfontosságú a B12?
A B12-vitamin a tested energiatermelésének egyik motorja. Segít, hogy a sejtjeid elegendő oxigénhez jussanak, támogatja a memóriát, és hozzájárul a jó közérzethez. Hiánya fáradtságot, szédülést, feledékenységet vagy akár kedélyromlást is okozhat. Nem véletlen, hogy az orvosok gyakran „energialöket‑vitaminnak” is hívják.

A legjobb természetes források
Ha szeretnéd felturbózni a B12‑szintedet, érdemes ezekkel az ételekkel barátkoznod:
• Tengeri kagylók és szardínia – Igazi B12-bajnokok, ráadásul tele vannak omega‑3 zsírsavakkal, amik a szívnek és az agynak is jót tesznek.
• Lazac, pisztráng és tonhal – A halfélék nemcsak fehérjedúsak, de rendszeres fogyasztásukkal stabilan fedezheted a napi vitaminbeviteled.
• Marha- vagy csirkemáj – A legintenzívebb természetes forrás, de elég heti egy kisebb adag is.
• Tojás és tejtermékek – Könnyen beépíthetők a mindennapi étrendbe, és folyamatosan pótolják a vitamint.
• Táplálékkiegészítő élesztő – Vegánok számára szinte kötelező, hiszen növényi alapú formában biztosítja a B12‑t.

Kinek érdemes külön figyelnie?
• Vegánok és vegetáriánusok, mert a vitamin természetes formában főleg állati eredetű ételekben található.
• Idősebbek, mivel az életkor előrehaladtával romlik a felszívódás.
• Emésztőrendszeri problémákkal küzdők vagy bizonyos gyógyszereket (például savlekötőt vagy metformint) szedők, akiknél könnyebben alakul ki hiány.
Forrás: Vogue / Képek: Midjourney