A MOHU forradalmasítja a hazai konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtését
A MOHU 2024-ben bevezette a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtését. A pilot projekt 14 várost, mintegy 460 ezer lakost érint, részükre összesen 188 ezer 5 literes, és több mint 14 ezer 120 literes kukát oszt ki a vállalat. A MOHU célja, hogy kétmillió lakosra bővítse a rendszert a következő években.
A MOHU 2024. január 1-től megkezdte a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtésének fokozatos bevezetését Magyarországon. Nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy a begyűjtött élelmiszerhulladék mennyisége így növelhető a leghatékonyabban.
A vállalat első körben 188 ezer darab 5 literes gyűjtőedényt és közel 15 ezer 120 literes, barna kukát biztosít összesen 14 városban, 460 ezer lakost érintve. A cél, hogy a következő években a rendszert összesen 134 városra terjesztenék ki, így mintegy kétmillió lakos számára lesz elérhető a szolgáltatás. A MOHU az új kukák kiosztása mellett bizonyos hulladékudvarokban is bevezette a biohulladék leadásának lehetőségét. A helyszínek pontos listája a MOHU térképes keresőjén érhető el.
Az uniós előírások szerint 2035-re a települési hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani. Magyarországon a háztartási hulladék 17–29 százaléka biológiailag lebomló anyag, az élelmiszerhulladék mennyisége pedig évente 320–384 ezer tonnára tehető. A célkitűzések elérése érdekében így elengedhetetlen a konyhai hulladék megfelelő gyűjtése és kezelése.
A szerves hulladék feldolgozása több szempontból is előnyös: csökkenti a hulladéklerakók terhelését, hozzájárul a megújuló energia előállításához, valamint komposzt formájában a mezőgazdaság számára is értékes tápanyagforrást biztosít.
A begyűjtött hulladék nagy része biogázüzemekbe kerül, ahol két hasznos anyag keletkezik: biogáz, amelyből zöld energia termelhető, és fermentlé, amely természetes növényi tápanyagként hasznosulhat a mezőgazdaságban. A biogázból előállított energia egy részét helyben használják fel, míg a fennmaradó mennyiség fűtési és hűtési célokra alkalmazható például lakóépületekben, mezőgazdasági létesítményekben, illetve állattartó telepeken.
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukákban sokféle szerves hulladék elhelyezhető: többek közt gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, tojáshéj, főtt ételmaradékok. Ügyelni kell azonban arra, hogy például csontot, élelmiszer-csomagolást, papírzsebkendőt, leveleket, ágakat és kommunális hulladékot nem szabad a barna kukákba dobni. A bedobható élelmiszerek részletes listája itt található.
Borítókép forrása: MOHU