A töltött káposzta az ünnepi asztal elengedhetetlen fogása, amely a hagyományos magyar konyha egyik ékköve. Ahány ház, annyi szokás – mondhatnánk, hiszen minden családnak megvan a maga jól bevált receptje. Az alábbi cikkben megosztunk egy klasszikus, mégis különleges változatot, amely garantáltan elnyeri a vendégeid tetszését!
Hozzávalók (8-10 főre):
A káposztához:
- 1,5 kg savanyított káposzta
- 1 fej savanyított káposztalevél (kb. 10-12 levél)
- 2 babérlevél
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Só, bors ízlés szerint
A töltelékhez:
- 1 kg darált sertéshús (vagy keverve marhahússal)
- 200 g főtt rizs
- 1 tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
- 2 dl tejföl
- Friss kapor vagy petrezselyem (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Készítsd elő az alapokat:
A savanyított káposztát mosd át, hogy ne legyen túl savanyú, majd csavard ki alaposan. A káposztalevelekről távolítsd el a vastag ereket, hogy könnyebben lehessen őket megtölteni.
2. Keverd össze a tölteléket:
Egy nagy tálban alaposan keverd össze a darált húst, a főtt rizst, az aprított hagymát, a reszelt fokhagymát, a tojást és a fűszereket. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy a massza lágyabb legyen.
3. Töltsd meg a leveleket:
A káposztalevelek közepére helyezz 1-2 evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsd be a széleit, és tekerd fel. Ügyelj arra, hogy szorosan zárd le, hogy főzés közben ne essen szét.
4. Rétegezd a lábasban:
Egy nagy lábas aljára tegyél egy réteg savanyú káposztát, majd helyezd rá a töltött káposztákat. Rétegezd őket úgy, hogy a végén is savanyú káposzta kerüljön a tetejére. Szórd meg babérlevéllel és köménnyel.
5. Öntsd fel és főzd:
Forró vízzel vagy alaplével öntsd fel a lábas tartalmát úgy, hogy ellepje. Adj hozzá 2 evőkanál pirospaprikát és egy kevés aprított fokhagymát. Főzd lassú tűzön 1,5-2 órán keresztül, amíg a káposzta és a hús megpuhul.
6. Tálald tejföllel:
Tálaláskor halmozd a töltött káposztákat tányérra, locsold meg tejföllel, és ízlés szerint szórd meg friss kaporral vagy petrezselyemmel.