Barion Pixel Nem kopogott, egyszerűen berontott: a genitális szemölcs – Coloré

Nem kopogott, egyszerűen berontott: a genitális szemölcs

2024. 10. 24.

Életünk során megannyi fertőző betegséggel találja magát a szervezetünk. Java részét nehézségek nélkül megússzuk, de van, ami idegesítő és kellemetlen. A genitális szemölcs is ezek közé tartozik.

A fertőzéseket nemcsak cseppfertőzés formájában kaphatjuk el. A nemi úton terjedő problémák komoly lelki megterhelést rónak az emberre. A genitális szemölcs megjelenése az egyik leggyakoribb nemi úton fertőző betegség. Nem szeretünk erről beszélni, pedig fontos lenne.

A genitális szemölcsről kendőzetlenül

A latin nevén condyloma acuminatum egy olyan fertőzés, amelyet a humán papillomavírus (HPV) típusai (6-os és a 11-es) okozzák.

A nemi szervek és a végbél környékén jelentkező szemölcsök feltűnhetnek apró pontként, de akár nagyobb csoporttá is fejlődhet és ijesztőbb, karfiolformát vehet fel. Sok esetben tünetmentes, de viszkethet és járhat fájdalommal, kellemetlenséggel is.

Genitális szemölcs
Kép forrása: Getty Images

Azt már tudjuk, hogy nemi úton terjedő fertőzésről van szó, könnyen átadható a bőrkontaktus során. Az, aki hordozó, akkor is fertőző marad, ha a szemölcsöknek nincs látható jele.

Maga a szemölcs nem veszélyes, ám az egyén pszichéjét és lelkét nagyon is megtiporja a genitális szemölcs jelenléte. Ugyanakkor a HPV vírus egyes fajtái kapcsolatba hozhatók  egyes daganatos betegségekkel.

A HPV-fertőzés alattomos és kezelés után is a szervezetben maradhat, ezért nincs teljes garancia arra, hogy az teljesen eltűnik. Ugyanakkor a genitális szemölcs kezelésének több módja is létezik: krém, nitrogénnel történő fagyasztás, lézeres kezelés, esetleg sebészeti beavatkozás.