Barion Pixel Mi az a legnagyobb dioptria, ami még korrigálható lézeres szemműtéttel? (X) – Coloré

Mi az a legnagyobb dioptria, ami még korrigálható lézeres szemműtéttel? (X)

2024. 10. 08.

Ismerős az a jelenet, amikor reggel felkel és nem lát, este leveszi a szemüvegét és nem lát, belép a hidegből a meleg lakásba és nem lát, és hogy úgy alapvetően szemüveg és kontaktlencse nélkül alig lát valamit? Ha igen, akkor feltételezhetően a nagy dioptriájú lencsét viselők táborába tartozik, tehát nincs is más, aki számára fontosabb lenne megtudni, hány dioptriáig végeznek lézeres látásjavító kezeléseket.

Járt már úgy, hogy zuhanyzás előtt levette a szemüvegét, és a zuhanyfülkéből kifele jövet csak találgatott, hogy az a színes folt, amit látni vél, vajon a törölközője, a köntöse vagy az alvós ruhája?

Na és az ismerős, hogy reggel megnézné az új üzeneteket a telefonján, de mielőtt bármit ki tudna betűzni, meg kell találnia a szemüvegét, amit emlékei szerint az éjjeliszekrényre rakott?

Vagy fordult már elő olyan, hogy valaki veszettül integetett az úttest túloldaláról, de mivel esélytelen volt akár egyetlen arcvonást is beazonosítani a rossz látása miatt, inkább zsebre dugott kézzel elsétált?

Sajnos nagy dioptriával ilyen az élet. Az érintettek szemüveg vagy kontaktlencse nélkül leginkább színes foltokat látnak ebből a szép világból, és folytonos stresszben élnek, hisz csak egy apró hiba kell ahhoz, hogy szó szerint elveszítsék az éles látásukat – például egy kieső kontaktlencse, vagy egy törött szemüveg. Elképzelni is rossz, mit él át az a nagy dioptriával érő, akinek napokat kell várnia arra, hogy újra élesen lásson – legalább nagyjából.

Szerencsére van élet a szemüvegen és a kontaktlencsén túl is!

A szemüveg és a kontaktlencse valójában csak “tüneti kezelés”, hisz egyik sem szüntetni meg a rossz látás forrását, azaz a szaruhártya fénytörési hibáit. Erre egyedül a lézeres látásjavítás képes, méghozzá nagyon gyorsan (mindössze pár perc alatt) és fájdalommentesen!

Hány dioptriáig alkalmazhatóak a lézeres látásjavító eljárások?

Jelenleg két fő számot érdemes megjegyezni: a +5,5-öt és a -12-t. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb pluszos dioptria, ami még műthető, a +5,5, a legnagyobb műthető mínuszos pedig a -12.

A tényleges alkalmasságot azonban a felelősségteljes klinikákon, így a harmincötéves múlttal rendelkező Focus Medicalnál is, egy erre a célra összeállított (mindössze egyszeri megjelenést igénylő) vizsgálatsorozat hivatott megállapítani.

Ha az alkalmassági vizsgálat eredménye szerint elvégezhető a lézeres szemműtét, akkor az azt jelenti, hogy még egy -12-es vagy +5,5 dioptriájú számára is van remény, hogy jobban lásson, mint valaha!

Aki szeretné megtudni, alkalmas-e a lézeres látásjavításra, az jelentkezzen be bátran a Focus Medicalhoz!