Barion Pixel Hatékony segítség gerincsérv esetén (X) – Coloré

Hatékony segítség gerincsérv esetén (X)

2024. 09. 22.

A manuálterápia bizonyos formái nagyon hatékonyak gerincsérv esetén. Sok esetben néhány alkalom után már érezhető a hatás, majd önkezelés is lehetséges. Mai cikkünk témáját ez a sokakat érintő probléma adja, illetve az, hogy milyen alternatív módszer létezik a kezelésére.

A mckenzie torna hatásos technikaként ismert mozgásszervi panaszok esetén. Ez egy nemzetközileg is elismert manuálterápiás módszer. Több mint 30 éve alkalmazzák világszerte. Milyen előnyei vannak? Milyen lépésekből áll a vizsgálat? Milyen problémák esetén ajánlott az alkalmazása? Mennyi idő alatt hat? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

McKenzie torna – röviden az előnyökről

Az előnyei közé tartozik az egyszerűen alkalmazható vizsgálati metódus és kategorizálás. További érv mellette, hogy kevés személyes alkalom szükséges, ezáltal a páciens kezébe lehet adni az öngyógyítás, önkezelés kulcsát.

A kezdeti vizsgálat során kérdésekkel és mozgásos tesztekkel felmérés történik. Ezzel kirajzolódik, hogy a páciens fájdalma hogyan változik a különféle mozdulatokra. Továbbá ekkor kideríthető, hogy az adott esetben biztosan alkalmazható-e a gyógytorna vagy a manuálterápia. Amennyiben nem, akkor a pácienst a megfelelő szakellátásra irányítják.

Továbbá ekkor kerül meghatározásra, hogy feltehetően milyen irányú célzott mozgás fog segíteni. Ennek tesztelése is megtörténik. Aztán kiválasztásra kerül a javulást eredményező mozgásminta, amely alapján a páciens házi feladatot kap.

Az első vizsgálat alkalmával már a tesztelés ideje alatt is változhat a fájdalom mennyisége és minősége, például csökkenhet a kisugárzó panasz.

A csoportok

Ha mechanikai fájdalomról van szó, akkor a pácienseket három alkategóriába lehet sorolni.

  • Derangement szindróma. Ebben az esetben valódi mechanikai akadály van, ami az ízület elmozdulását akadályozza, és ennek következtében fájdalom alakul ki.
  • Diszfunkciós szindróma. Itt a szöveti károsodás és mechanikai deformációjának eredménye a fájdalom.
  • Poszturális szindróma. Ennél a csoportnál a fájdalom a normál lágyszövet mechanikai deformációja miatt jön létre.

A felsorolt három csoporton kívül van még egy, az “egyéb”. Ide lehet azokat az eseteket sorolni, amikor semmilyen irányú mozgásra vagy statikus helyzetre nem mozdul a tünet tartósan. Ilyen esetben nem a McKenzie módszer alkalmazására van szükség, hanem egyéb fizioterápiás vagy manuálterápiás módszer alkalmazására. Ha a fővárosban lakunk, szerencsés helyzetben vagyunk, mert manuálterápia budapest területén is igénybe vehető, például a Sherlock Rehabnál.

A mckenzie torna alkalmazható többek között gerincsérv vagy derékfájás esetén. A kezelés időtartama egyénenként eltérő. Minden esetben függ a probléma súlyosságától. Azonban általánosságban kijelenthető, hogy néhány alkalmat követően már lehet érezni javulást.

Komplex esetekben felgyorsítható a gyógyulási folyamat, ha a mckenzie módszert együtt alkalmazzák más manuálterápiás technikákkal.