Barion Pixel A vérnyomás csökkentésének 10 természetes módja – Coloré

A vérnyomás csökkentésének 10 természetes módja

2024. 08. 14.

A vérnyomás sok embernél probléma, holott természetes módja is van annak, hogy kezeljük.

A magas vagy épp alacsony vérnyomás gyakori panasz. Ha ilyen gondunk van, mindenképpen érdemes felkeresni az orvosunkat, de kipróbálhatjuk a természetes módszereket is, különösen akkor, ha állapotunkkal gyógyszeres kezelés nélkül is együtt lehet élni.

10 természetes módszer a magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomásnak különböző okai vannak, ám sokat tehetünk azért, hogy mi magunk vigyük lejjebb a számokat.

Séta

Napi harminc perc séta már sokat tesz az egészséges vérnyomásért, éppúgy, ahogy a sport. Mindennek ellenére ha fizikailag nem érezzük késznek magunkat rá, a sétával is sokat tehetünk az egészségünkért.

Legyünk sótlanok!

A túlzott sófogyasztás is hátrányt jelenthet, ezért ha azon kapjuk magunkat, hogy mindent sózunk, érdemes csökkenteni!

Alkoholfogyasztás csökkentése

Az alkohol is emelheti a vérnyomást, különösen akkor, ha gyakorta és sokat iszunk. Érdemes hát védeni a szívünket, méghozzá azzal, hogy módosítunk a szokásainkon, különösen akkor, ha nem vetjük meg az alkoholt.

K, mint kálium

A káliumban gazdag ételek is segíthetnek, így fogyasszunk sok leveles zöldséget, paradicsomot, burgonyát, gyümölcsöket, halféléket, hüvelyeseket és tejtermékeket.

Koffeincsökkentés

Sajnálatos módon ebben a kérdésben a koffein sem a barátunk, ezért ha sokat kávézunk, váltsunk koffeinmentes verzióra, vagy csökkentsük a bevitelt!

Stresszkezelés

A stressz határozottan nem egészséges, hiszen elsőként a vérnyomásunkon mutatkozik meg, ha sokat stresszelünk. Különböző stresszkezelési technikák állnak rendelkezésre, így a zenehallgatás vagy a sport is, de az adott helyzetből való kiszakadás a leghatékonyabb.

A magas vérnyomás ellen mi is tehetünk, nem csak a gyógyszerek / Kép forrása: Siarhei Khaletski / Getty Images
A magas vérnyomás ellen mi is tehetünk, nem csak a gyógyszerek / Kép forrása: Siarhei Khaletski / Getty Images

A mindent megoldó csokoládé

Az étcsokoládé kiváló segítség a vérnyomáscsökkentésben, hiszen lazítja a vénákat, ezáltal segítve a vér folyását.

Fogyás

A fogyás is sokat segít, amihez nemcsak a sport vezet, hanem az egészséges, kiegyenlített étkezés is. Lassanként a szívről lekerülnek a terhek, ezáltal javítva a vérnyomást.

Dohányzás feladása

A dohányzás köztudottan összehúzza a vénákat, ami megnehezíti a szív munkáját, így a szálak csökkentése vagy a dohányzás teljes megszüntetése érezhetően jobb közérzetet biztosít.

Bogyós gyümölcsök

Meglepő lehet, de a bogyós gyümölcsök nemcsak finomak, hanem rendkívüli módon egészségesek is. Az ezekben található ásványi anyagok ugyanis kifejezetten szívbarátok, és nemcsak a vérnyomást normalizálják, hanem inzulinrezisztencia esetén is társaink a bajban.

Forrás: Medical News Today.

Nyitókép forrása: Getty Images