Barion Pixel Fognyaki érzékenység – mit tehetünk ellene? (X) – Coloré

Fognyaki érzékenység – mit tehetünk ellene? (X)

2024. 08. 04.

Meglepően sokan tapasztalnak fogérzékenységet hideg vagy éppen túl forró italok és ételek fogyasztásakor, de az is előfordulhat, hogy még levegővételkor is kellemetlen fájdalmat érzünk a fognyaknál.

Sokan nem tudják, hogy ennek a fognyaki érzékenységnek akár olyan egyszerű kiváltó oka is lehet, mint a fogkőlerakódás vagy éppen a fogíny gyulladása. Ha te is sokszor érzel fájdalmat és fogérzékenységet, akkor érdemes ellátogatnod a MesterDent Fogászati Rendelőbe egy fogkő-eltávolításra.

A fognyaki érzékenységet más tényezők is okozhatják, ebben a cikkünkben ezeket vizsgáljuk meg alaposabban.

Mi okozza a fognyaki érzékenységet?

A fognyak érzékenységének számos kiváltó oka lehet. A fogkőképződés csak az egyik lehetséges ok, de a fogszuvasodás vagy éppen a fogak túlzott kopása is okozhatja az érzékenységet. Ezen folyamatok mindegyike a fogzománcot károsítja, amely a foganyagot hivatott védeni a külső behatásokkal szemben. A zománc károsodásával a fognyak gyakorlatilag szabadon marad és minden irritációra fájdalommal reagál, mert a zománc alatt a dentinállomány ingerületvezető csatornái szabaddá válnak.

A fogérzékenység lehetséges oka lehet még a helytelen fogmosási technika, a nem megfelelő – túl kemény vagy túl puha sörtéjű fogkefe – használata, a fogágybetegség, a reflux okozta fogzománc elvékonyodása vagy a fogcsikorgatás és a fogszorítás.

Ínygyulladás és az íny visszahúzódása is okozhat fájdalomérzetet. Ez esetben az íny visszahúzódásakor a foggyökér felszínét már nincs ami megvédje, hiszen az íny alatt nem képződik fogzománc. A szabadon maradt fognyak így teljesen védtelen és éles fájdalommal reagál a külső ingerekre, fizikai és kémiai behatásokra.

Mi a megoldás?

A fájdalom és az érzékenység csökkenthető, a legtöbb esetben teljesen megszüntethető, de ez mindig személyre szabott megoldást igényel. A legelső lépésben érdemes felkeresni a MesterDent Fogászati Rendelőt, ahol egy teljes állapotfelmérés során megállapítja a kezelőorvos az kiváltó okot vagy okokat.

Enyhébb esetben érzékenységet csökkentő fogkrémet vagy öblögetőt ír fel számunkra, amely képes enyhíteni a tüneteket. Amennyiben ez kevésnek bizonyul, úgy fluoridos pakolással elősegíti a fogzománc visszaépülését, ami segít lezárni a nyitott dentincsatornákat. Ha a problémát fogszuvasodás vagy a fog kopása okozza, akkor esztétikus töméssel helyreállítják a fogaink állapotát, így megszüntetve a kellemetlen tüneteket.

Ne várjuk meg a tünetek súlyosbodását

A fognyaki érzékenység gyakran először mérsékelt fájdalommal jelentkezik, a tünetek nem feltétlenül azonnal erőteljesek. Ha viszont fájdalmat érzünk, bármennyire is jelentéktelennek gondoljuk, érdemes mihamarabb felkeresni például a MesterDent Fogászati Rendelőt. Itt egy állapotfelmérést követően azonnal fény derül még a kezdeti stádiumban lévő fogászati problémákra is, és megfelelő kezelésekkel a fogak állapota helyreállítható.