Barion Pixel Ne csak télen védekezz a felfázás ellen! – Coloré

Ne csak télen védekezz a felfázás ellen!

2024. 07. 05.

A legtöbb nő élete során legalább egyszer küzdött már felfázással. Sokan abban a hitben élnek, hogy a hólyaghurut, másnéven felfázás csak télen jelent veszélyt, ám a nyár és a strandidőszak beköszöntével is megvan a kockázata a kellemetlen napoknak.

Az egyik leggyakoribb baktérium, amely a felfázást okozhatja, a szervezetünkben is megtalálható, mégpedig az Escherichia coli, vagyis az E. coli. Ez az ember bélrendszerében jelen lévő baktérium a húgycsőbe jutva, majd a húgyhólyagban elszaporodva gyulladást vált ki.

A hólyaghurut tünetei könnyen felismerhetőek: gyakori vizelési inger, fájdalmas, égő, csípő érzés vizeléskor, kicsit zavaros, esetleg kellemetlen szagú vizelet, alhasi nyomásérzés, fájdalom.

Így alakul ki a felfázás

A nagy melegben több olyan hibát is elkövethetünk, amely hozzájárul a hőszabályozás felborulásához. A medencébe menekülve a melegtől, majd a vizes fürdőruhában, lehűlt altesttel történő sütkérezés a napon jó barátja a hólyaghurut kialakulásának.

Ha esetleg mégsem a fürdőzést választjuk, hanem egy kellemes városnézést, túrázást, nem meglepő, hogy ilyenkor jobban izzadunk, mint egy őszi vagy tavaszi napon. Több a folyadékvesztés, jelentősebb a dehidratáció, és kevesebbszer látogatjuk a mellékhelyiséget, ami szintén táptalaj a hólyaghurut kialakulásának, hiszen, ha nem ürítjük a hólyagot, a pangó vizeletben könnyebben elszaporodnak a kórokozó baktériumok.

Felfázás
A felfázás összetett folyamat, de nem lehetetlen védekezni ellene / Kép forrása: Getty Images

Hasonló hatást fejt ki a direkt vizeletvisszatartás is, hiszen, valljuk be, ha lehetőségünk van rá, inkább elkerüljük a nyilvános mosdókat. A fenti okok miatt különösen figyelni kell a nagy mennyiségű folyadékbevitelre, nemcsak a rosszullét elkerülése érdekében, hanem a felfázás kivédéséért is.

Nyitókép forrása: Getty Images

(Hirdetés)