Barion Pixel Kiderítettük, hogy miért fontos a szemünk védelme nyáron is (X) – Coloré

Kiderítettük, hogy miért fontos a szemünk védelme nyáron is (X)

2024. 06. 01.

A nyár mindenki számára egy olyan évszak, amikor sokféle védelemről kell gondoskodni. Egyrészt a rovarok ellen is keressük a megfelelő pajzsot, másrészt pedig óvjuk a bőrünket a túlzott napsugárzástól.

Viszont valamiről mindig megfeledkezünk: ez pedig a szemünk védelme a nap káros hatásaitól. Míg a bőrünket különféle krémekkel védhetjük vagy ruhaneművel eltakarhatjuk, a szemünk esetén egyik sem lehet megoldás.

Azt tudta, hogy az ultraibolya sugarak ugyanúgy károsak lehetnek a retinánk számára, mint a bőrünkre? Tartson velünk, és elmondjuk, hogy mit tehet a védelem érdekében, és mire érdemes odafigyelni.

Miért fontos a szemünk védelme nyáron?

Az Optimum Szemészet szakorvosai segítenek önnek a már kialakult szembetegségek esetén, de kiemelten fontos a megelőzés is. Az UV-sugárzás elleni védelem folyik a csapból is a nyári szezon közeledtével. Ez viszont az esetek 99 %-ban kizárólag a bőrünk megfelelő védelméről szól, ami viszont önmagában nem elég. A szemünk védelme éppen olyan fontos, hiszen azt nem fedhetjük el a ruhánkkal.

Az UV-fény legalattomosabb hatása, hogy nagymértékben növeli a szembetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett pedig egyéb problémák megjelenéséért is felelős lehet. Ilyen lehetnek a szürke hályog vagy akár a szem egyes daganatos megbetegedései is. Ami még érdekes lehet, az a síelők körében már nagyon ismerős helyzet: ez pedig a hóvakság.

Ami viszont közös mindegyikben, hogy mind egytől-egyig súlyos látószervi megbetegedés. Nagyon fontos tehát a megfelelő védelem, mert súlyosabb esetben okozhat látásvesztést is.

Mit tehetünk a szemünk védelme érdekében?

Talán mindenkinek az első gondolata a napszemüveg lesz, ha a szemvédelem szóba kerül. Azonban nem mindegy, hogy milyen napszemüveget választunk. Elsősorban az Optimum Szemészet szakorvosai szerint is mindenképpen minőségi modellre van szükség.

Ez esetben nem lehetünk fukarak magunkkal szemben, mert a látásunk az egyik fő érzékszervünk. Megérdemli a megfelelő minőséget, hogy a védelem biztosítható legyen. Mielőtt azonban a márkák között elveszne, tartsa szem előtt, hogy a sötét vagy a polarizált lencse nem elég.

100%-os UV-védelemre van szükség, amit a napszemüvegeken elhelyezett matricák jeleznek is nekünk a vásárlás során. Viszont van még egy szempont, amit a választásnál érdemes figyelembe venni, ez pedig a lencse mérete. A nagyobb felület nagyobb védelmet jelent.

Csak nyáron figyeljünk oda a napvédelemre?

A határozott válaszunk, hogy nem. Erre egész évben oda kell figyelnünk, hiszen a napunk egy részét az év 365 napján a szabad ég alatt töltjük. Ahhoz, hogy az éleslátásunk hosszú ideig az életünk része lehessen, szükségünk van a védelemre mindennap.

Viselhetünk napszemüveget télen is, mert az erős napfény akkor is jelen van. Főleg akkor, ha a hó még vissza is veri a fényt.

Az biztos, hogy a napszemüveg kiválasztásánál ezeket a szempontokat figyelembe kell venni, és nem csak nyáron érdemes napszemüveget viselni.