Barion Pixel Olvassunk-e verseket? (X) – Coloré

Olvassunk-e verseket? (X)

2023. 12. 04.

Az irodalmi alkotások mélyebb kapcsolatot teremtenek az emberek között, mégis úgy tűnik, hogy kevesebb jelentőséget tulajdonítunk a verseknek a mindennapi életünk során. Ugyanakkor a legújabb költő generáció alkotásai – bár nem mindig a klasszikus műfajok esetében – eljutnak a mai fiatalokhoz.

A kortárs költők köztünk élnek

A költők az átlagember számára mindig kicsit misztikus, rejtélyes, különleges karakternek számítanak, ezért nehéz elképzelni, hogy a kortárs költőink közöttünk járnak-kelnek, hogy ugyanazt a filmet nézik meg a moziban, mint mi, hogy ugyanazon a villamoson utaznak, stb. A népszerű kortárs magyar költők, mint például Varró Dániel éppen a közvetlen és kedves személyisége révén lett népszerű. A Mai-Könyv.hu weboldalon kapható versei a 21. századi ember életérzését fogalmazzák meg, aki sokszor csak egy SMS-ben írja le a fontos dolgokat is, mint a költő az SMS-versekben. A gyerekeknek szóló meséit pedig felnőttek is szívesen olvassák.

Aki Pécs utcáin összefut Parti Nagy Lajossal, talán nem is gondolja, hogy a kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb költőjével találkozott. Költészetével és humorral átitatott prózai műveivel különleges helyet foglal el az irodalmi palettán. Műveiben a mindennapi élet apró örömei és problémái elevenednek meg. Humora megkapóan könnyed, de mögötte gyakran rejtőzik egyfajta mélység, ami az olvasót gondolkodásra készteti.

A népszerű slam poetry

Kiemelkedő népszerűségnek örvend a slam poetry, ami egyre inkább teret hódít magának a költészet világában. Gyakran slam poetry versenyeket is rendeznek. Ennek a műfajnak az alapja a színpadi előadás, a versenyzőknek három perc alatt kell átadniuk gondolataikat ritmusban és rímképletekbe szedve a közönség számára. Az élő költészetnek valós igénye van a közönség részéről, és egyre több helyen nyer teret és elismerést.

Természetesen a rögtönzött alkotás nincs olyan gondosan megformálva, mint egy klasszikus költemény, a fiatalok körében azonban népszerű. Talán a szókimondó stílus, a merész képzettársítások, a frappáns szövegezés teszik ennyire közkedveltté. Gyakran találkozunk azzal, hogy a dalszövegek is verses formájúak, illetve egy-egy híres vers átdolgozásai. Így sok esetben a zene közvetítésével válik ismertté a fiatalok körében az irodalmi alkotás.

Miért fontosak a versek a 21. században?

A ritmus mindenütt körülvesz minket, amit már magzat korunkban is megtapasztalunk. Kisgyermekkorban a ritmikus mondókák és az összehangolt mozgás segítségével fejlődnek a motorikus képességeink, a szem-kéz koordinációnk, a nyelvi kifejezőkészségünk. A vers segíti az érzelmi, erkölcsi és intellektuális fejlődést, és fejleszti a kommunikációs képességeket az irodalom esztétikai hatásaival. Az irodalmi alkotások formálják, elmélyítik az érzelmeinket, segítve ezzel az érzelmi intelligencia fejlődését. A vers örömet és derűt hoz az életünkbe.
A költészet ereje és sokszínűsége inspirál és értéket közvetít mindannyiunk számára, és ez az örökségünk része, amit továbbadunk a jövő generációinak.