Barion Pixel Mi az az illatpiramis? (X) – Coloré

Mi az az illatpiramis? (X)

2023. 12. 03.

Bizonyára te is észrevetted már, hogy a parfümök illata az idő múlásával változik. Azokat a tónusokat, amelyeket az üvegcse kinyitásakor legelőször megérzel, fejillatoknak nevezzük. Hasonló a szerepük a dalokban megfigyelhető első dramatikus akkordokéhoz, a figyelmedet felkeltő illatokról kialakult első benyomásodért felelnek.

Ezek leggyakrabban friss citrusos, zöld, vizes és légies összetevők, amelyek viszonylag könnyű molekulákkal rendelkeznek, így általában 15 perc alatt elillannak, és átadják a helyüket a szívillatoknak, amelyek az illatkompozíció karakterét adják.

Ezeknek köszönhetően sorolhatók be a parfümök egy-egy illatcsaládba. Vegyünk példának a DOUGLAS férfi parfümjeinek kínálatában is kapható Prada Luna Rossa Eau de Toilette parfümöt, amelynek a szívillata a menta, ezért az energikus, aromatikus csoportba sorolható.

Egyébként ezek a tónusok a legtöbb esetben már a kezdetektől fogva ott lappanganak, de kell nekik legalább 20-30 perc ahhoz, hogy valóban kibontakozzanak. Utána viszont minimum 2-3 órán keresztül érezhetőek maradnak, és csak ezt követően adják át a helyüket az alapillatoknak, amelyek parfüm alapját és tartósságát biztosítják. Nem is csoda tehát, hogy az illatpiramisban a legdominánsabbként tüntetik fel őket.

Az illatpiramis története

A fentebb kifejtett háromsávos ábrázolási módszert az illatkompozíciók összetevőiről, és ezek kibontakozásának sorrendjéről William A. Poucher dolgozta ki az 1920-as években, amellyel forradalmasította a parfümkészítést.

Mindaddig ugyanis a gyártók csupán egyetlen alapanyagot, vagy kisebb illatcsokrot használtak az illatszereik elkészítésénél. Poucher viszont lemérte a különböző illékony aromák párolgási sebességét, és ezeket egy 100 pontos skálán osztályozta, hogy könnyebben párosíthatóvá váljanak.

Az illatpiramis egy hosszabb történet része

Azt mindenképpen szeretnénk még a fentebb leírtakhoz hozzátenni, hogy egy illatkompozíció kibontakozásának nem kell feltétlenül szigorúan a háromfázisú piramisnak megfelelően történnie. Az is egy opció lehet, hogy már a kezdetektől az alapillatok dominálnak, a többi összetevő pedig lineárisan rendeződik utánuk. Így a parfümnek az idő múlásával egyáltalán nem változik meg az illata.

Erre pedig jó néhány példát is tudunk mutatni. Kezdjük rögtön a tonkabab és a tömjén tökéletes kombinációjából megalkotott Hermes L´Ombre des Merveilles Eau de Parfum-el. De nem mehetünk el szó nélkül a Montale Paris White Musk Eau de Parfum mellett sem, amely egészét a pézsma, az ylang-ylang és az ibolyalevél járja át.

Összegzés

A fentebb leírtak tökéletesen bizonyítják, hogy az illatpiramis gyors és áttekinthető információforrást jelent az illatösszetevők tekintetében, még ha leegyszerűsítve is tájékoztat. Ha szeretnéd tehát leegyszerűsíteni a számodra ideális parfüm megtalálását, nem árt alaposabban is elmerülnöd benne.