Az aszpartám rákkeltő szerepe évek óta kérdéses, ám a WHO most választ adott.
Sokat hallhattunk már arról, hogy az aszpartámnak milyen szerepe lehet a daganatos betegségek kialakulásában. Most a WHO, azaz az Egészségügy Világszervezet megválaszolta a kérdést. Mint kijelentették, a diétás italokban és bizonyos élelmiszerekben használt aszpartám valószínűleg rákkeltő.
Mindennek ellenére a Szervezet nem változtatja meg a biztonságos napi bevitelre vonatkozó ajánlási határértéket.
Aszpartám: akkor most rákkeltő vagy sem?
A globális egészségügyi szervezet közzétette a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség és az élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága által végzett tanulmányok eredményeit, amelyek az aszpartám potenciális rákkeltő veszélyét és egyéb egészségügyi kockázatait vizsgálják. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek minősítette az aszpartámot, mivel bizonyos eredményeik alapján a májrák egy típusával hozható összefüggésbe. A jelentés korlátozott bizonyítékokat talált az állatokban előforduló rákos megbetegedésekre és a rákot okozó lehetséges mechanizmusokra vonatkozóan is.
Arra a következtetésre jutottak, hogy mindennek ellenére nincs még elegendő ok arra, hogy a korábban megállapított, testsúlykilogrammonként 0-40 mg aszpartám közötti elfogadható napi bevitelt megváltoztassák, ezzel kijelentve, hogy ezen a határon belül az ember számára biztonságos a fogyasztása.
Az eredmények arra késztették a tanulmányok mögött álló két WHO-ügynökség orvosait, hogy további vizsgálatoknak vessék alá az aszpartámot, mely által kideríthetik, hogy van-e köze az inzulin szabályozásához, és különböző, más betegségekhez. Amennyiben kiderül, hogy több betegséghez is köze van, mint gondolnák, nagy változást hozhat az élelmiszerpiacon, ugyanis a light üdítők, a kukoricapelyhek és a fogkrémek is tartalmazzák ezt az elemet.
Mint a szakértők mondták, az, hogy a WHO az aszpartámot az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek minősítette, nem jelenti azt, hogy valóban összefüggésbe hozható a rák kialakulásával.
Forrás: Reuters.
Nyitókép forrása: Getty Images