Barion Pixel Ez nem drámázás vagy hiszti, ez változókor – Coloré

Ez nem drámázás vagy hiszti, ez változókor

2024. 06. 04.

Az életünk folyamatos változás. Fokozottan igaz ez a változókorra is, amikor kemény tünetekkel kell megküzdeni, így sokakat megtépáz ez az időszak. Szerencsére több módon lehet a kellemetlenségeket enyhíteni. Erről lesz most szó.

A házisárkány jelzőt valószínűleg a változókorba lépő nők viselkedése szülte, amely stílust lényegében bármikor életre tudjuk mi, nők kelteni. A hormonok ugyanis olykor kegyetlen játékot űznek velünk.

Nőből lett tüzet okádó sárkány

A mindenen elérzékenyülő, várandós kismamából hirtelen haragú, az őrület határán táncoló, gyerkőceit terelgető anyuka, majd klimaxos „öregasszony” válik. Kétségtelen, hogy a változókor egy újabb állomása az életünknek. Nemcsak a menstruációnak intünk búcsút – hurrá! -, hanem azzal párhuzamosan számos olyan tünet jelentkezik, amelyek kikergetnek a világból, megkínoznak, és sajnos nemcsak az érintett nőket, de a közvetlen környezetüket is.

„Fincsi” tünetek

A változókor az az állapot, amit senki sem kér, és habár tudjuk, hogy valamikor érkezni fog, mégis sokakat váratlanul érint a megjelenése. A többnyire ötvenéves kor környékén jelentkező klimax tünetei között olyanok szerepelnek, mint a kínzó hőhullám, csökkent libidó vagy a hüvelyszárazság.

A fizikai tünetek mellett olyan nehezítő tényezőkkel is szembe kell nézni, mint az érzelmi hullámvasút, amely egyeseket felvisz a magasba, majd hatalmas sebességgel a mélybe taszítja. A szerencsésebbek ezt az időszakot enyhe tünetek formájában tapasztalják meg, vagy ha igazán mázlisták, akkor szinte észre sem veszik, hogy már túl is vannak a kritikus időszakon, amely akár több évet, átlagosan négyet jelenthet.

Hatékony és természetes segítségek

Láttál már ablakot feltépő, a friss levegőbe beleszippantó, melltartóra, trikóra levetkőzött nőt téli időszakban? Én láttam. Az anyukám volt az, mert úgy érezte, hogy az éppen rajta eluralkodó hőhullámot csakis a hideg levegő orvosolhatja. Elmondása szerint mintha égető pajzs lett volna a testében. Jellemző volt a gyors kiborulás is, néha indokolatlanul. A furcsa állapotot természetesen a hormonok okozzák, ugyanis menopauza idején az ösztrogén és a progeszteron szintje lecsökken. Ezeknek köszönhető – ja, nem, nem köszönjük! – az alvásprobléma, az éjszakai izzadás, a hangulatingadozás és persze a hőhullám is.

Egy nő sincs felcímkézve „Vigyázz, klimaxos nő!” felirattal, pedig lehet, hogy könnyebb lenne mindenki élete. A változókorba lépő nők ugyanis érzelmileg instabillá válhatnak, és ezt bizony az otthoniak éppúgy megszenvedhetik, mint a munkatársak.

Mozgás változókorban
Mozgás változókorban – Forrás: Pexels

Mindenkinek érdeke tehát a jelentkező kellemetlenségek enyhítése. Ebben jelentős szerepe lehet a tudatosságnak, azaz a tudatos életmódváltásnak, amelybe a káros szokások elhagyása mellett természetesen nagy szerepet kaphat az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás is.

Orvosi támogatással és hormonpótló terápiával is lehet küzdeni a tünetek ellen, de aki a természetesség híve, próbáljon ki gyógynövényes megoldást. A lenmag, a barátcserje olyan hatóanyagokkal bírnak, amelyek hormonok nélkül segítenek kompenzálni a nemi hormonok hiányát, a poloskavész, az orbáncfű, a citromfű pedig a változókori tüneteket segítenek enyhíteni.

A változókort a csontok is megérzik, és a csonttörések elkerülésében sokat segíthet a kalcium pótlása, amely pedig csak D-vitaminnal együtt tud hasznosulni. A ginzeng abban segít, hogy az érzelmi hullámvasútra felülve a kilendülés minél kisebb legyen, azaz segítségével komfortosabbá tehetők a napok. A változókorban jelentkező hüvelyszárazság lehet az egyik oka annak, hogy a szexhez való hozzáállás megváltozik. Az úgynevezett maca gyökér abban segíthet, hogy a menopauza idején se menjen tönkre a szexuális élet. Hidratáló, hüvelyhám regeneráló hüvelyi készítmények is segítségünkre lehetnek a hüvelyszárazság kezelésében.

Nyitókép forrása: Pexels (H6)

(Hirdetés)

/valtozokor-valtozz-a-korral/ez-nem-dramazas-vagy-hiszti-ez-valtozokor/