Barion Pixel Tízévesek a Bosszúállók – ez történt azóta az eredeti hat színésszel – Coloré

Tízévesek a Bosszúállók – ez történt azóta az eredeti hat színésszel

2022. 04. 11.

2012. április 11-én a hollywoodi El Capitan Theatre adott otthont a Bosszúállók világpremierjének – mi történt az azóta hatalmasra bővült szereplőgárda eredeti hat színészével?

A Marvel-filmek legismertebb csapata a Bosszúállók (The Avengers), akik 2012-ben álltak össze először, hogy megvédjék New Yorkot az asgardi isten Lokitól. Bár néhányuknak volt ezt megelőzően saját filmje, mégis ez volt az első alkalom, hogy egy moziban sorakozzon fel ez a hat szuperhős. A Rotten Tomatoes a Marvel Filmuniverzum mai napig megjelent 27 mozija közül ezt az alkotást a kilencedik helyre sorolja, ami igencsak hízelgő. Ugyan az eredeti hatost már nem fogjuk együtt látni, legalábbis Marvel-moziban biztosan nem, azért nézzük meg, hogy merre vitt az utuk azóta.

Robert Downey Jr.

bosszúállók  robert downey jr
Forrás: Northfoto

Ha újrakezdésről van szó, RDJ a legjobb ember, akit megkérdezhetünk. A sztár, aki nemrég ünnepelte 57. születésnapját, a kilencvenes években kezdett egyre ismertebbé válni Hollywoodban, emlékezetes filmje például a Chaplin, melyben a némafilmek királyát játszotta. A szerepért BAFTA-díjat nyert és ekkor jelölték elsőként Oscarra. Azonban ebben az időszakban szokott rá a kábítószerre és az alkoholra is, nem egyszer letartóztatták, végül 1999-ben három év börtönre ítélték, ahonnan egy év után szabadult. 2002-ben a Durr, durr és csókkal zökkent vissza a helyes vágányra, 2008-ban pedig szupersztárrá vált a “géniusz, milliárdos, playboy, filantróp” Tony Stark, vagyis Vasember eljátszásával. Sokak szerint igazából nem is a Bosszúállókat vezető Starkot, hanem saját magát alakította a vásznon, összesen tízszer öltötte magára a páncélt, utoljára a 2019-es Végjátékban, de utána sem fordított hátat a filmezésnek, csak kicsit megpihent. A 2020-as Dolittle-ben a címszereplőt játszotta el, idén és jövőre pedig több produkciót is várhatunk tőle. A szimpatizáns című nagy sikerű vietnámi regény minisorozat-adaptációjában láthatjuk majd, de forog majd nemsokára a Sherlock Holmes 3 is. Fel fog tűnni Christopher Nolan Oppenheimer mozijában, ahol Lewis Strausst, az USA egykori kereskedelmi miniszterét játssza majd, és közeleg egy “All-Star Weekend” nevet viselő sportvígjáték-dráma is, RDJ-n kívül Jamie Foxxszal és Gerard Butlerrel a főbb szerepekben. Feleségével, Susan Downeyval egy fiút neveltek fel közösen, miközben aktív szerepet vállalnak a környezetvédelemben

Chris Evans

bosszúállók chris evans
Forrás: Northfoto

A Már megint egy dilis amcsi film egyik főszereplőjeként rabolta el a tinilányok szívét még 2001-ben, mindössze húsz évesen. Pár évvel később találta meg az első képregényfilm-szerep, ami ugyan Marvel volt, de nem a mostani filmuniverzum: a Fantasztikus Négyes Johnny Stormját alakította, aki lángra tudja lobbantani a testét. Innentől kezdve felpörögtek az események, évi 2-3 filmet forgatott, mígnem a 2010-es évek tájékán megkeresték egy újabb szuperhősszereppel. Noha ma nem tudnánk elképzelni mást Steve Rogersként, ő annak idején egyáltalán nem volt biztos abban, hogy elvállalja Amerika kapitány megformálását. Nem szeretett volna belekerülni egy skatulyába és nem akart elköteleződni a szerződésben szereplő hat filmre – rendkívül boldogok vagyunk, hogy végül meggondolta magát, még ha ehhez a stúdió feje, Kevin Feige rábeszélése is kellett. Ő is 2019-ben búcsúzott el a Bosszúállóktól, közben pedig más projektekbe is belefogott: gyönyörű és szívszorító filmje, a 2017-es A tehetség, illetve 2019-ben jelent meg a Tőrbe ejtve és a Vörös-tenger Búvárparadicsom. Cameószerepeket vállalt a Free Guy és a Ne nézz fel!-ben, és sorozatszínészként debütált az Apple TV Jacob védelmében című miniszériában. Jelenleg két filmje közeleg, a Lightyearben szinkronhang lesz, a The Gray Man Netflix-produkcióban pedig végre ismét negatív karaktert alakít majd. A Ghosted egy romantikus filmnek ígérkezik és Ana de Armas lesz benne a partnere, a Red One-ban pedig Dwayne Johnson.

Scarlett Johansson

bosszúállók scarlett johansson
Forrás: Northfoto

A suttogóban alapozta meg ismertségét, majd 19 évesen, Bill Murray oldalán lett még népszerűbb az Elveszett jelentésben. Vonzó külsejénél fogva rá is rásütötték a szexszimbólum kifejezést, pedig sokkal több annál. A színésznőnek rendkívüli humora van, ezt nem egyszer be is bizonyította, többek között a Saturday Night Live-ban, ahová hatszor is meghívták házigazdának. Az egyik forgatás azonban maradandó élményt hozott a számára, ott ismerte meg ugyanis mostani férjét, Colin Jostot. A Vicky Christina Barcelonától a Lucy-ig rengeteg moziban láthattuk, Natasha Romanoff, a Bosszúállók Fekete Özvegyének szerepét először 2010-ben, a Vasember 2-ben öltötte magára. A szereptől nálunk búcsúzott el, ugyanis nagyrészt itt forgatták az önálló Fekete Özvegy (2021) filmet, így a szemfülesek elcsíphették a belvárosban és a Nyugati-aluljáróban motorozó Johanssont. Két éve Oscar-díjra is jelölték, rögtön két kategóriában: a JoJo nyuszi női mellékszerepéért és a Házassági történet női főszerepéért. Szinkronhangként dolgozott az Énekelj! című rajzfilm első és második részében, ahol a tarajos sül Ash karakterét szólaltatta meg. Néhány hónappal ezelőtt indította el saját bőrápolási márkáját egy jó barátnőjével, ez a The Outset, amiről azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs még egy újabb celeb szépségápolási brandet megalkotni. Helyette egy szakértői alapokon nyugvó, fenntartható márkát hoztak létre, ami nem fiatalítást és csodamódszereket ígér, hanem a bőr állapotának megőrzését, mindeközben vegán és allergénmentes. Emellett jelenleg épp egy Wes Anderson-mozin dolgozik Tom Hankssel és Margot Robbie-val.

Chris Hemsworth

bosszúállók chris hemsworth
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A melbourne-i születésű színész tévésorozatok mellékszereplőjeként kezdte pályafutását, mígnem 2011-ben a világ Thor, a skandináv mitológia egyik isteneként ismerte meg a Bosszúállókban. Eddig nyolcszor emelte fel a pörölyét, a mjölnirt, persze közben nemcsak képregényfilmekben láttuk. A Hófehér és a vadászban a vadászt, a Hajsza a győzelemért-ben James Hunt Forma-1-es pilótát játszotta a szintén Marvel-színész Daniel Brühl oldalán, és főszerepet kapott a Moby Dick-regényhez kötődő A tenger szívében című produkcióban is. A Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körülben ismét együtt játszhatott Tessa Thompsonnal, aki a Thor: Rangarökben lett társa. Ugyan az előző trió már elbúcsúzott Marvel-szerepeitől, Hemsworth-öt még legalább egy produkcióban láthatjuk majd, idén júliusban jön ugyanis a Thor negyedik része. Kissé furcsa és szokatlan a stúdiótól, hogy még egy szál előzetest sem kaphattunk a készülő filmből, holott a premier már csak három hónapra van, Marvelék pedig átlagosan 4-5 hónappal hamarabb meg szokták jelentetni a trailert. Annyi biztos, hogy Hemsworth az eddig látottaknál még jobban kigyúrta magát a szerepre, erről egy Instagram-poszt is tanúskodik. Az ausztrál színész ezzel az utolsó mozival fog elbúcsúzni a mennydörgés istenének karakterétől, de nem kell őt sem félteni. A két éve megjelent Tyler Rake: A kimenekítés című Netflixes akciófilmnek idén érkezik a folytatása, valamint szerepelni fog egy Mad Max előzményfilmben, a Furiosában is. Ha igazak a híresztelések, akkor a legendás pankrátor-színészt, Hulk Hogant is ő fogja alakítani egy életrajzi filmben, ami, ismerve mindkettejük személyiségét, nem dráma lesz – de majd a szavamon foghattok, ha igen. Testvérei egyébként szintén színészek, csakúgy, mint felesége, Elsa Pataky is, akivel három gyereket nevelnek együtt 2010 óta.

Mark Ruffalo

bosszúállók mark ruffalo
Forrás: Northfoto

A háromszoros Oscar-jelöltre rengetegen a Hirtelen 30 Mattie-jeként emlékezünk, másoknak inkább a Ha igaz volna maradt meg, amiben Reese Witherspoonnal játszott. Legismertebb szerepe viszont egyértelműen a tudós Bruce Banneré, aki a gamma-sugárzással való kísérletei következtében időről időre dühöngő zöld szörnnyé (Hulk) változik. Előtte már két színésztársa (Eric Bana és Edward Norton) is eljátszották a karaktert, azonban a Bosszúállók filmre őt kérte fel a stúdió. Pár évvel a forgatás előtt már játszott együtt RDJ-vel a Zodiákusban, így legalább egy ismerős tuti volt a felvételeken. Összesen hét filmben alakította a Hulkot, és még egy produkció várat magára, méghozzá a She-Hulk sorozat. Ruffalo az évek során elég időt kerített arra, hogy ne csak szuperhősfilmekben vegyen részt, így jött össze a Viharsziget DiCaprióval, a Foxcatcher, a Szemfényvesztők, a Sötét vizeken, a Spotlight és A gyerekek jól vannak. 2020-ban a Derek Cianfrance Wally Lamb regényéből készült Ez minden, amit tudokban egy ikerpárt alakított, játékáért elhalmozta díjakkal a szakma, többek között Golden Globe-bal is. Idén újra közös moziban láthattuk őt Jennifer Garnerrel, mivel házaspárt alakítottak a Netflix időutazós kalandfilmjében, Az Adam-projektben. Készülő mozija, a Poor Things kapcsán pedig tavaly Magyarországon forgatott, a Kossuth téri Madal kávézó a törzshelyévé is vált itt tartózkodása alatt, a hely mázlista dolgozói még egy közös fotót is bezsebeltek a visszafogott színésztől.

Jeremy Renner

bosszúállók jeremy renner
Forrás: Northfoto

Sokan mondják, hogy Clint Barton vagyis Sólyomszem lóg ki a leginkább a Bosszúállók csapatából, hiszen rajta kívül mindenkinek van valamilyen különleges képessége, ő pedig egy szál íjjal rohangál és irtja az ellent. Nos, ettől függetlenül mégis oszlopos tagja lett a bandának, sőt, csak neki lett saját sorozata hatuk közül. A Bartont alakító Renner a kétezres éveket követően kezdett nagyobb filmszerepeket bezsebelni, ilyen volt a S.W.A.T. – Különleges kommandó, a Kannibál, a Tolvajok városa vagy a 28 héttel később. A bombák földjénben William James őrmestert játszotta – Oscarra is jelölték érte – , a Bourne-hagyatékban Aaron Crosst, a Mission Impossible – Fantom protokollban pedig Brandtet. Majd jött a 2012-es év és ő lett Clint Barton, ezzel pedig már óriási tömegek ismerték meg a nevét. A Wind River című neo-westernben Marveles kolléganőjével, Elizabeth Olsennel szerepelt, az Érkezésben Amy Adamssel, majd átadta a stafétát Sólyomszemként Hailee Steinfeldnek a karakter nevét viselő sorozatban tavaly karácsonykor. Jelenleg a Mayor of Kingstown elnevezésű szériában láthatja a nagyérdemű.