Barion Pixel Tetszett a Sárkányok háza? Ezekben a produkciókban láthatod még a sorozat főszereplőit – Coloré

Tetszett a Sárkányok háza? Ezekben a produkciókban láthatod még a sorozat főszereplőit

2022. 10. 22.

A Trónok harca fájdalmas utolsó évadának emlékét igyekezett felülírni annak előzménysorozata, a Sárkányok háza. Mivel az évadzáró epizódot csak vasárnap játsszák majd, így nem tudjuk, hogyan végződik a Targaryen-klán történetét feldolgozó széria, ahogy azt sem, hogy összességében milyen véleménnyel lesznek róla a rajongók. Azonban elődjéhez hasonlóan ez a sorozat is sok újonccal ismertette meg a nézőket, és persze feltűntek benne már befutott brit sztárok is. Lássuk, a főbb szereplőket milyen produkciókban láthattunk még a fantasy-n túl.

Matt Smith – Daemon Targaryen

sárkányok háza
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Amikor tavaly megjelent az első teaser a Sárkányok házához, számomra egyértelműen Matt Smith volt a legnagyobb húzónév. Alighanem mások is így vannak vele, hiszen Smith a nemzetközileg legismertebb angol színészek közé tartozik. A nemsokára negyvenedik születésnapját ünneplő színész a tizenegyedik Doktor szerepével lett népszerű, akit 2010 és 2014 között alakított az évtizedek óta töretlen rajongással övezett sci-fi sorozatban, a Ki vagy, Doki?-ban (Doctor Who). Amikor otthagyta a Tardist, nem sokkal utána egy újabb szériára szerződtették, itt azonban kissé másfajta maskarát öltött magára, történetesen ő lett Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje. A királyi szereplőt A korona című sorozat első két évadában játszotta, zseniális érzékkel villantotta meg Edinburgh egykori hercegének humoros oldalát. 2018-ban eljátszotta Robert Mapplethorpe fotóst a róla elnevezett filmben, és ugyanebben az évben a Zéró páciens nevű horrorban is főszerepet kapott, ami ahhoz képest, hogy két évvel a koronavírus-járvány kitörése előtt debütált, túlságosan pontos. Elcsíphetjük még a 2021-es The Forgiven-ben Liam Neeson és Jessica Chastain oldalán, az Utolsó éjszaka a Sohóban című moziban, és többek között a Hivatali titkokban is.

Rhys Ifans – Ser Otto Hightower

Rhys Ifans
Forrás: Northfoto

Emlékeztek a Sztárom a párom furcsa lakótársára? Nem hasonlít a fenti képen látható úriemberre, ugye? Pedig mindkettő Rhys Ifans, aki most a király tanácsadóját játssza a Sárkányok házában. A walesi születésű színésznek ez volt az első nagyobb szerepe, összesen több, mint 80 filmben játszott már az elmúlt harminc évben. Grigori Rasputin volt például a 2021-es The King’s Manben, nagyot alakított a Búcsúpohárban, játszott a Nanny McPhee-ben, a Sátánkában, a Serenában Bradley Cooperrel és Jennifer Lawrence-szel, a Last Call-ban, a Berlini küldetés című sorozatban és persze nem hagyhatjuk ki a franchise-okat sem. A Harry Potter-filmekben ő volt Luna Lovegood apja, Xenophilius, akitől a trió értesült a Halál Ereklyéiről, míg az Andrew Garfield-féle Pókemberek egyikében Dr. Curt Connors-t, vagyis a Gyíkot alakította.

Paddy Considine – I Viserys Targaryen király

sárkányok háza
Forrás: Northfoto

A Sárkányok háza jelentős részében Viserys vezeti a Targaryen-házat és a Hét Királyságot is, akit Paddy Considine alakít. Considine már több, mint húsz éve színészkedik és elismert művész Nagy-Britanniában, de nevét a nagyvilág csak most ismerte meg. 1999-re datálható első filmes megjelenése a Hol alszik Romeo? tini tragikomédiában, melyet gyerekkori barátja, Shane Meadows rendezett, akivel azóta is rendszeresen dolgoznak együtt. A következő évben Az utolsó menedékben egy hősszerelmest alakított, az Amerikában c. filmben pedig egy New Yorkba érkező ír bevándorlócsalád fejét. Meadows-zal közösen írt Dead Man’s Shoes című thrillerükben főszerepet játszott, alakításával elnyerte 2005-ben a legjobb brit színésznek járó Empire Awardot. Nemcsak a filmvásznon, hanem a BBC-gyártotta tévés produkciókban is gyakran szerepel (Pu-239, Informer sorozat), és a szemfülesek elcsíphették a Peaky Blindersben is. De a színészkedés mellett rendez is, első drámája a Dog Altogether rövidfilm volt, mely több elismerésben is részesült a szakma által. Emellett 2006 óta a Riding The Low együttesben zenél.

Milly Alcock –  Rhaenyra Targaryen hercegnő (tiniként)

sárkányok háza
Forrás: Northfoto

Alig húszévesen egy a Sárkányok házához hasonlatos produkcióba bekerülni félelmetes lehet, azonban Milly Alcocknak meg sem kottyant felvenni a forgatás ritmusát. Alcock 2014-ben debütált a tévéképernyőn egy sorozat epizódszerepében, majd különböző reklámfilmekben tűnt fel. Szerepelt az ausztrál Disney Channel műsoraiban, majd első nagyobb munkája a High Life-ban és a Janet Kingben volt.nem fejezte be színészi tanulmányait, mert 2018-ban beválogatták az Upright című tévésorozat szereplői közé. Ebben egy otthonról elszökött tinit játszott, aki az ausztrál vidéken stoppol keresztül – alakításával elnyerte az ausztrál castingosok szövetségének Rising Star Awardját.

Emily Carey – Alicent Hightower királyné (tiniként)

sárkányok háza
Forrás: Northfoto

A 2003-as születésű Emily Carey arca végig ismerős volt valahonnan, és két rész kellett hozzá, hogy rájöjjek – bizony ő alakította a fiatal Diana Prince-t, vagyis Wonder Womant a DC 2017-es mozijában. Elég menő lehet Gal Gadot gyerekkori másának lenni, nem? Carey egyébként a BBC One évtizedek óta futó orvosi drámasorozatában, a Casualty-ben játszott elsőként, még 2014-ben. Wonder Woman fiatalkori verzióján kívül volt még Lara Croft is a 2018-as Tomb Raiderben, és Anasztáziát is eljátszotta az azonos című amerikai kalandfilmben.

Emma D’Arcy – Rhaenyra Targaryen hercegnő (felnőttként)

sárkányok háza
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Idén töltötte be a 30. életévét Emma D’Arcy, aki Milly Alcocktól vette át a stafétabotot a sorozat közepén, hogy eljátssza a tíz évvel idősebb Rhaenyra Targaryent. A színésznő színpadon kezdte pályafutását, sokáig csupán ott láthatta a közönség és a szakma, és mindvégig odavoltak alakításaitól. Aztán 2018-ban a Wanderlust című sorozatban volt a tévés debütálása, és egy ideig maradt is a szériáknál – ilyenek voltak a Truth Seekers és a Hanna nevet viselő produkciók. Láthattuk még az O Holy Ghostban, az Anyák napjában, 2021-ben aztán hosszú hónapokkal a casting után csörgött a telefonja, és megkapta Rhaenyra szerepét, melyben igazán nagy kihívásra talált, és nyilatkozatai szerint nagyon élvezte a munkát.

Olivia Cooke – Alicent Hightower királyné (felnőttként)

sárkányok háza
Forrás: Northfoto

A felnőtt királynét alakító Cooke nevét akkor ismerte meg a szélesebb közönség, amikor megkapta Emma Decody szerepét a kultikus Psycho előzménysorozatában, a Bates Motelben. Emlékezetes volt még az Ouija című horrorban, az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni címet viselő kedves vígjátékban, és Antonio Banderas, Olivia Wilde oldalán feltűnt Az élet magában is. Steven Spielberg 2018-ban ráosztotta a Ready Player One egyik főszerepét, így a blockbusterek világába is belekóstolhatott, tavaly pedig A meztelen egyediség című thrillerben brillírozott John Boyegával. Aztán jött a Sárkányok háza és azóta minden rajongó el van ájulva tehetségétől.

Borítókép forrása: A stáb a Sárkányok háza díszbemutatóján / Northfoto