Barion Pixel Születésnapja alkalmából nézz Salma Hayek-filmeket! Nekünk ez az 5 kedvencünk tőle – Coloré

Születésnapja alkalmából nézz Salma Hayek-filmeket! Nekünk ez az 5 kedvencünk tőle

2022. 09. 02.

A ma 56. születésnapját ünneplő színésznő, Salma Hayek a kilencvenes években vált világszerte ismertté, és néhány mexikói szerep után Hollywoodban találta magát. Több, mint nyolcvan produkcióban alkotott maradandót, emellett producerkedik is, most azonban előbbiekből válogattunk.

Desperado (1995)

Salma Hayek
Forrás: Northfoto

Az 1995-ös Desperado-t az a Robert Rodriguez jegyzi, aki amellett, hogy Quentin Tarantino nagy barátja, együtt rendezte vele a következő évben az Alkonyattól pirkadatigot. Utóbbit csak azért nem adtuk hozzá a listához, mert igen csekély szerepe volt benne Salma Hayeknek és mert az inkább férfiszemmel volt értékelhető, filmtörténetileg kevésbé. A Desperado-ban – amely az El Mariachi – A zenész című film laza folytatása –  viszont már nagyobb szerepet kapott és az akkor feltűnő Antonio Banderasszal játszhatott együtt. Banderasnak ez volt az első jelentős amerikai főszerepe, angolul sem beszélt még teljesen jól, mégis elvitte a hátán a mozit. Hayek pedig jól passzolt hozzá, mint a szerelmes, megmenteni kívánt nő. Na jó, ha már itt vagyunk, hallgassuk meg az ikonikus betétdalt, a Cancion del Mariachi-t.

Frida (2002)

2002 Frida Movie Set
Forrás: Northfoto

Nemcsak főszereplője, producere is volt a 20. század ikonikus festőnőjéről szóló életrajzi filmnek Salma Hayek. Frida Kahlo mexikói művészt nem is tudnánk elképzelni máshogy, csak úgy, ha ő viszi őt vászonra. A fiatalon buszbalesetet szenvedő és ágyba kényszerülő Frida a hosszú, fekve töltött évek során kezdett el festeni, majd felépülve csatlakozott a hozzá hasonló művészekhez, akik szerették volna megalkotni az önálló mexikói kultúra alapjait. Egy neves festőhöz, Diego Rivérához is ment hozzá, akit Alfred Molina alakított a filmben, de feltűnt még a produkcióban Banderas, Edward Norton (Hayek akkori párja), Geoffrey Rush és Ashley Judd is. Ők Hayek barátaiként vállalták el a forgatást, ugyanis a nőt akkor már (sok más áldozathoz hasonlóan) zaklatta és zsarolta a Miramax feje, Harvey Weinstein. A férfi, bosszúból azért, mert Hayek sorozatosan nemet mondott neki, szándékosan megugorhatatlan elvárásokat állított a film elkészüléséhez, hiszen azt akarta, hogy elbukjon – erről a New York Times-ban megjelent nyílt levélben írt. Azonban Salma Hayek mindet teljesítette, sőt, két Oscar-díjat is begyűjtött a film.

Nagyfiúk (2010)

2013 Grown Ups 2 Movie Set
Forrás: Northfoto

Adam Sandlert lehet szeretni vagy utálni, átmenet nem nagyon létezik, így a filmjeihez is sokan ezen a “skálán” viszonyulnak – pedig az utóbbi években sokszor tette le a voksát komolyabb szerepek mellett. Én az előbbi csapatba tartozom, így hát nem maradhatott ki a listából a 2010-es Nagyfiúk sem, melyben Hayek a Sandler által játszott gazdag hollywoodi ügynök, Lenny Feder bombázó feleségét alakította. Nemcsak ekkor, de ekkor aztán igazán kitűnt, hogy szépsége mellett humora is bőven van a mexikói születésű sztárnak. A szerepet aztán még egyszer magára öltötte a film 2013-as folytatásában.

Las Bandidas (2006)

Bandidas
Forrás: IMDB

A  francia-mexikói-amerikai akció-vígjátékban Salma Hayek Pénelope Cruzzal játszott együtt, a két hölgyet kábé tízéves koromig mindig összekevertem (nyugi, azóta nem). A Luc Besson forgatókönyvéből készült, 1850 körül játszódó filmben két, egymástól igencsak különböző társadalmi osztályból származó mexikói lány fog össze, hogy bankokat raboljanak és visszaszerezzék szegény honfitársaik földjeit. Persze kezdetben a különbségeik dominálnak, de aztán rájönnek, melyikük miben jó és hogyan tudnak együtt sikeres rablópáros lenni. 

Volt egyszer egy Mexikó (2003)

'once Upon A Time In Mexico' Movie Stills
Forrás: Northfoto

A Mariachi-trilógia utolsó része ugyan nem lett olyan jó, mint a második, a Desperado, és jóval kevesebb szerepe jutott benne Banderasnak, azért többszörnézős. Talán azért is, mert a Banderas-Hayek pároshoz olyan színészeket pattintott még Rodríguez, mint Eva Mendes és Johnny Depp. Utóbbi egy korrupt CIA-ügynököt alakít, aki felkeresi a Mariachi-t, hogy felkérje egy piszkos munkára, aki így egy csapatot verbuvál maga köré, Lorenzót és Fideót pedig Enrique Igleasias és Marco Leonardi játszották. A kritikusok így vegyes fogadtatásban részesítették a Volt egyszer egy Mexikó-t, ők is sérelmezték, hogy Banderas karaktere háttérbe szorult a saját trilógiájában, ugyanakkor dicsérték Depp alakítását.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix