Barion Pixel New York legmenőbb szórakozóhelyei a mozivásznon – Coloré

New York legmenőbb szórakozóhelyei a mozivásznon

2021. 06. 08.

A hollywoodi produkciókban gyakran szerepelnek a New York-i elit ikonikus szórakozóhelyei. Legyen szó akár a Nagymenők Henry Hill-jéről, vagy a Szex és New York tűsarkon éjszakákat átbulizó Carrie-jéről, ezek a helyek úgy élnek a képzeletünkben, mint ahova csak a legnagyobbak tehetik be a lábukat.

Studio 54

A Studio 54 a 70-es 80-as évek New Yorkjának Mekkája. Az eredetileg operaházként, majd színházként funkcionáló épület 1977-től alakult át szórakozóhellyé Steve Rubell és Ian Schrager szárnyai alatt. Mindössze hat hetükbe telt átalakítani a színházat szórakozóhellyé, a felújítási munkálatok 400 ezer dollárra rúgtak. 

72f95bcb 27dc 4715 B421 D3a4a65c7400
A Studio 54 tánctere A kép forrása: Youtube/Studio 54 Nights

A belső design során – amely Ron Doud kreativitásának köszönhető -, megtartottak rengeteg tévé- és színházi berendezést, a helyet pedig magáról az utcáról nevezték el, ugyanis az ötvennegyedik utcában található Manhattanben. A helyet a nyitás után egy hónappal be is zárták, mivel nem volt engedélyük alkoholt árulni, ők mégis megtették. A tulajdonosok akkor azt mondták “az egész incidens csupán félreértés”.  Az újranyitást követő éjszaka kizárólag gyümölcslével és szódával kínálták a szórakozókat. A klubot olyan hírességek látogatták, mint Woody Allen, Donald Trump, Tina Turner, Al Pacino vagy a Halston című Netflix sorozatban is felbukkanó Liza Minnelli. Alec Baldwin pedig két hónapig pincérként dolgozott a szórakozóhelyen. 

1978-ban Rubellt kérdőre vonták egy helyi újságban, miután a klub 7 millió dollárt kaszált az első évben. A cikk írója szerint ennél csak a maffia keresett több pénzt. Az incidens felkeltette az adóhatóság figyelmét, míg végül 1980-ban bezárták a helyet. A tulajdonosok sikkasztás vádjában bűnösnek vallották magukat, és 13 hónapot töltöttek börtönben. Ezzel lezárult a Studio 54 első aranykora. 

The Tunnel

A The Tunnel szórakozóhely 1986 és 2001 között működött Manhattanben, a tizenkettedik sugárúton. Az eredetileg árufuvarozási terminálként működő épület alagútszerű felépítéséről kapta nevét. A hely dekorációja a legkülönfélébb stílusokat jelenítette meg: a viktoriánus berendezéstől kezdve a Kenny Scharf által díszített “Kenny Lava Lounge”-ig mindenki megtalálta a kedvére valót. 

'sex And The City' Tv Stills
Kép forrása: Northfoto

A klub megjelenik a Szex és New York sorozatban, méghozzá annak kapcsán, hogy Carrie a The Tunnelben bulizva esett teherbe egy pincér fiútól. Emellett a klubot látogatja Bret Easton Ellis Amerikai Psycho című regényében a főszereplő Patrick Bateman munkatársaival együtt, hogy nőket csípjenek fel és kokaint vásároljanak. A klub csillaga 2001-ben áldozott le, amikor bezáratták a helyet, mert nem tudták fizetni a bérleti díját. Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere akkoriban tűzte zászlajára a város életminőségének javítását, s ennek a programnak a keretében az ilyesfajta klubok mentek a süllyesztőbe. 

Copacabana

A Copacabana az eddigiekhez hasonlóan nem kizárólag egy helyen létezett, legutolsó transzformációját a 2020-ban kitört pandémia miatt zárták be. A klub 1940-ben nyitott meg Monte Proser és Frank Costello jóvoltából. Costello (eredetileg Francesco Castiglias) neve ismerős lehet, hiszen ő irányította a hírhedt Luciano maffiát. Proser végül 1948-ra kiesett Costello kegyeiből, helyét Jules Podell vette át. (Costellonak már volt priusza, így jobbnak látta, ha a helyet papíron más vezeti.) A klubban olyan hírességek fordultak meg akkoriban, mint például Walt Disney. A Copacabana minden helyszínen ugyanazt a brazil dekorációt és latin tematikát hozta, míg a menün kínai étel is szerepelt. A helyet az 1978-as Barry Manilow Copacabana című száma tette világhírűvé. A maffia-kötelék nem csak a való életben, hanem a filmvásznon is megmaradt: a klub szerepelt a Nagymenők című filmben, majd a néhány évvel ezelőtt debütált Az ír című produkcióban is. 

Danceteria

A Danceteria klub 1979 és 1986 között működött New Yorkban. A Copacabanához hasonlóan több, összesen hét helyszínen üzemelt bezárásáig. A szórakozóhelyen az a Mark Kamins volt a DJ, aki lényegében elindította Madonna karrierjét. Az ő ötlete volt, hogy a diszkóban 12 órán keresztül megszakítás nélkül legyen zene, ezért két különálló DJ-t telepített a klub elszeparált emeleteire. A szórakozóhely és Madonna kapcsolata nem merült ki ennyiben: a Desperately Seeking Susan című filmben – aminek ő az egyik főszereplője – a diszkó különféle jelenetek színteréül szolgált. 

7ce52f93 3b4e 4801 B590 9cea109c235e
Madonna a Desperately Seeking Susan egyik jelenetében, a DanceteriábanA kép forrása: YouTube

Bungalow 8

A Bungalow 8 nevű szórakozóhelyet Amy Sacco nyitotta meg 2001-ben, és a Beverly Hills Hotel mintájára készült. Nevét arról kapta, hogy berendezése egy kaliforniai bungalóhoz hasonlított: a helyet pálmafákkal dobták fel, a medence melletti falak festményekkel voltak tele. Minden asztalt hordozható telefonnal, és minibárral láttak el. A Szex és New York negyedik évadában Carrie úgy jellemzi a helyet, mint “ahova csak kulccsal lehet bejutni”. Emellett P Diddy a “Welcome to Atlanta” című számában szintén megemlíti a klubot: “Monday, we go to Bungalow 8”. (Hétfőn megyünk a Bungalow 8-ba.”)

Sokan joggal feltételezik, hogy a karantén után kiszabaduló tömeg még nagyobb hévvel veti bele magát az éjszakába. Kíváncsian várjuk, hogy a COVID-19 pandémiát követően milyen új helyek nyílnak majd a nagyvárosban.

Borítókép forrása: Unsplash