Barion Pixel Hogyan rajzolta Leonardo Da Vinci a térképeket? – Coloré

Hogyan rajzolta Leonardo Da Vinci a térképeket?

2022. 05. 02.

Tudvalévő, hogy Leonardo Da Vinci korát megelőzve alkotott, legyen szó festményekről, anatómiai rajzokról vagy éppen térképekről. Hogyan lehet az, hogy már-már tökéletesen lerajzolta egy-egy város térképét drónok és egyéb felszerelések nélkül?

Leonardo Da Vinci 1452 áprilisában született, és 67 évre rá éppen a mai napon, május másodikán halt meg. Toszkánában látta meg a napvilágot, a Vinci melletti Anchianóban egy jegyző és egy parasztlány törvénytelen fiaként.

Az elemi iskola elvégzése után Firenzébe ment egy művésziskolába, ahol a vázlatkészítés mellett a szobrászat és a festészet alapjait is elsajátította. Harmincévesen már Milánó hercegének dolgozott udvari tudósként és művészként. Az évek alatt rengeteg megrendelést kapott festményekre, szobrokra és freskókra is. Ezek mellett több tudományos kísérletet is végzett, hadmérnökként repülőket és harckocsikat tervezett, továbbá térképeket rajzolt.

Leonardo Da Vinci, a térképész

Manapság a térképkészítőknek nincs nehéz dolga, hiszen felküldenek egy megfelelő szerkezetet, ami különböző magasságokból fotókat készít, így mutatva meg világunkat felülről. A 15. században Da Vincinek erre természetesen nem volt lehetősége, így a földön állva kellett felmérnie a körülötte lévő világot, így elkészítve a kor térképeit.

Az 1400-as évek végén Cesare Borgia politikus szolgálatába állt, aki azzal bízta meg, hogy részletesen rajzolja meg az uradalmat, így Borgia pontosan megismerhette, hogy mi tartozik hozzá. Akkoriban jellemzően mitikus szörnyek is helyet kaptak a térképeken, amik lényegtelenek voltak a katonai célú térképen, így Da Vincinek meg kellett reformálnia a térképkészítést.

Az elméletek szerint egy, az alábbihoz hasonló, körcikkekkel bejelölt lemezt használt, ami forgatható volt, így ki tudta számolni, hogy egy-egy utcasarok hány fokos szögben kanyarodik.

Leonardo Da Vinci egy lemezzel mérhette az utcasarkok szögét
Leonardo Da Vinci egy lemezzel mérhette az utcasarkok szögét / Kép forrása: Coloré

Ehhez be kellett járnia az egész várost utcáról utcára, és közben arról is adatot gyűjtött, hogy milyen távolságokat jár be. Ehhez egy általa készített gurítós eszközt is használhatott, de akár lépésenként is mérhette a távot.

1500-ban senki nem tudta ellenőrizni méréseinek helyességét, de ma már látható, hogy térképe majdhogynem tökéletesen mutatja Imola városának utcáit.

Da Vinci rajza Imola városáról
Da Vinci rajza Imola városáról / Kép forrása: Youtube
Imola felülnézetből 2021-ben
Imola felülnézetből 2021-ben / Kép forrása: Google Earth

Munkái olyan pontosak voltak, hogy a kutatók számára sok esetben mai napig is ismeretlen, hogy hogyan volt képes olyan pontosan felmérni a világot maga körül, ahogy tette.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix