Barion Pixel Amikor nem számít a pénz – Ezek a legdrágább dolgok a világon – Coloré

Amikor nem számít a pénz – Ezek a legdrágább dolgok a világon

2022. 06. 15.

Valószínűleg mind tervezgettük már unalmas perceinkben, hogy egy váratlan lottónyeremény esetén mire költenénk el azt a temérdek pénzt. Nos, ha nincs még ötletünk, akkor ez a cikk biztos, hogy ihletet ad hozzá. Nézzük, mik a legdrágább dolgok a világon.

History Supreme yacht – 4,5 milliárd dollár

History Supreme Yacht
Forrás: Northfoto.com

A History Supreme a világ legdrágább yachtja, amelynek értéke ma körülbelül 4,8 milliárd dollár körül van. Stuart Hughes, egy világhírű brit luxustervező alkotta meg majdnem 3 év alatt a több, mint 30 méter hosszú hajót, mely jelenleg egy malajziai üzletember birtokában van. Azért ilyen drága, mert körülbelül százezer kilónyi nemesfémet, például tömör aranyat és platinát használtak fel építése során, szinte az egész hajó ebből van, az edények aljától a lépcsőkig. A fő hálószobája a központi attrakció, mely meteorit kőzetből épült.

A Hubble űrtávcső – 2,1 milliárd dollár

Hubble,telescope,on,orbit,of,earth.,space,observatory.,telescope,in
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Na, ezt már egy kicsit jobban értjük, mint a yachtot. Az 1990. április 24-én pályára állított Hubble Űrtávcső a második legdrágább dolog a listánkon, és a világ legdrágább távcsöveként tartja számon a Guinness Rekordok Könyve. Immáron több, mint 32 éves munkája alatt számtalan felfedezést köszönhetünk neki, többek között azt a tényt, hogy az univerzumunk folyamatosan tágul, illetve segítségével azon ügyködnek a tudósok, hogy megállapítsák, pontosan hány éves is lehet az univerzum.

Antilia  – 2 milliárd dollár 

Mumbai,,india, ,november,13,,2016:,antilia,most,expensive,house
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A Mumbaiban található Antilia Ázsia leggazdagabb milliárdosa, Mukesh Ambaninak a tulajdonában van, ez jelenleg a világ legdrágább magántulajdonú ingatlanja. Ebben a hatalmas, 27 emeletes (173 méter magas) luxusfelszereltségű házban többek között három helikopter-leszállóhelyet, 168 férőhelyes parkolót, báltermet, kilenc liftet, 50 férőhelyes színházat, uszodát és még sok mást találunk. Úgy tervezték, hogy túléljen egy 8,0-ás erősségű földrengést, Ambani és családja 2012-ben költözött be a komplexumba.

Kártyajátékosok (Paul Cézanne) – 275 millió dollár

***exclusive***
Forrás: Northfoto.com

A műremekeket nehéz beárazni, a legtöbb, múzeumban található festményt felbecsülhetetlen értékűnek szoktuk mondani. Azonban ha magángyűjteményekből származó alkotások cserélnek gazdát, azokra bizony árcímke kerül, így az egyszerű halandó számára is nyilvánvalóvá vélik értéke. Ugyan 2017-ben a Leonardo Da Vincinek tulajdonított Salvador Mundi című festményt Szaúd-Arábia trónörököse, Mohammed bin Szalmán Al Szaúd sejk 450 millió dollárnak megfelelő összegért vette meg, a művészvilág nem ért egyet abban, hogy valóban a zseni festette azt. Így a legdrágább festmény címét a posztimpresszionista Cézanne The Card Players című alkotásának adjuk, amit 2011-ben vett meg a katari királyi család.

A “L’Incomparable” gyémántnyaklánc – 55 millió dollár

Mouawad Incomparable Diamond Necklace.jpg 1536x0 Q75 Crop Scale Subsampling 2 Upscale False
Forrás: thejewelleryeditor.com

A L’Incomparable (“Egyedülálló”) a legértékesebb nyaklánc a világon, mely egy majdnem teljesen tiszta, 407.78 karátos sárga gyémántból és kilencven, összesen 230 karátnyi fehér gyémántból áll. A sárga gyémántot egy fiatal lány véletlenül találta meg egy kidobott bányászati ​​törmelékkupacban Kongóban az 1980-as években. A drágakövet múzeumokban állították ki, köztük a washingtoni Smithsonian Intézetben, mielőtt belekerült ebbe a lenyűgöző, Mouawad-féle nyakláncba, amelyet először a 2013-as dohai ékszer- és órakiállításon mutattak be.

1963 Ferrari GTO – 52 millió dollár

legdrágább
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A világ legdrágább autója egy Ferrari, méghozzá egy 1963-as 250 GTO (Gran Turismo Omologato). A GTO-kból csupán 39 készült az egész világon, mind megrendelésre, ezzel a konkrét példánnyal Jean Guichet megnyerte az 1963-as Tour de France Automobile autóversenyt.

Halott Cápa műalkotás – 12 millió dollár

Hirst
Forrás: dailyartmagazine.com

Damien Hirst angol műgyűjtő és művész “The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living” (nagyjából “A halál fizikai lehetetlensége valaki élő képzeletében”) névre hallgató műalkotása egy formaldehidben tartósított tigricápából áll. Az üvegvitrinben tárolt tetemből készült műalkotást Charles Saatchi iraki üzletember rendelte meg Hirsttől 1991-ben, az állatot egyébként 2006-ban kicserélték egy újabb példányra. Ez az alkotás a kilencvenes évek brit művészetének (Britart) legismertebb darabja. A Daily Art Magazine szerint a mű lényege, hogy „a cápát természetes környezetétől teljesen elszigetelten látjuk. Ahelyett, hogy mozgásban lenne és vízben, teljesen megfagyva és konzervált állapotban látjuk. A legtöbb ember számára ez az első alkalom, hogy ilyen közel kerüljön egy cápához, és sokan csak a televízióban vagy talán egy akváriumban látjuk őket. Itt közvetlen tapasztalatunk születik a cápáról, nem szűrjük át semmilyen médián. Így kénytelenek vagyunk a cápát új és más kontextusban vizsgálni, újraértékelni, hogyan érzékeljük az állatot.

Le Violon d’Ingres – 12 millió dollár

Violon
Forrás: wikipedia.org

A Rhein II névre hallgató kép a világ legdrágább fotója volt nem sokkal ezelőttig, melyet a Rajnáról lőtt Andreas Gursky német képzőművész 1999-ben. Azonban 2022-ben megverte őt a Le Violon d’Ingres (Ingres hegedűje) című fotó, melyet Man Ray készített 1924-ben, ugyanis az az alkotás májusban 12 millió dollárért kelt el egy new yorki aukción. A fotó a szürrealista fotográfia egyik legismertebb alkotása, eredeti címe pedig a hobbi szóra utaló francia kifejezésből ered. A modell Kiki de Montparnasse-t hátulról ábrázoló fényképre a művész utólag a hegedű f-lyukait nyomta.

Hongkong-i parkolóhely – 1,3 millió dollár

Hong,kong,,china, ,january,2019:,a,green,carbon,koenigsegg
Nem erről a konkrét helyről írtunk, de gyanítjuk, hogy ez sem olcsó. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A luxus relatív és változékony fogalom, mégis, az ember megdöbben, amikor megtudja, hogy egy konkrét parkolóhely Hongkongban 1,3 millió dollárba kerül. Vajon milyen járművet vezet, aki megengedhet magának egy ekkora értékű, autónyi aszfaltcsíkot? A város The Peak-nek hívott, rendkívül jómódú negyedében (földrajzilag a Viktória-csúcs környékén) találhatóak ilyen drága parkolóhelyek, egy Mount Nicholson névre hallgató ingatlanfejlesztési projekt területén. A The Peaken egyébként havonta 210 ezer dollárba kerül egy lakás bérlése, vagyis mai árfolyamon nagyjából nyolcvanmillió forintot fizethet az ember harminc napnyi albérletért.

Hujatoll – tízezer dollár

New,zealand,coin,6,six,pence,1955,,huia,bird,on
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A valaha Új-Zélandon honos huja tolla a barátságot és a tiszteletet jelképezi az őslakosok számára és óriási megtiszteltetés volt, ha valakinek ilyet ajándékoztak. Azonban ez az a madárfaj, mely a divat legelső áldozatává vált, utolsó írásos említése az 1900-as évek elejéről való, ugyanis tollaira akkora volt a kereslet, hogy vadászata kihaláshoz vezetett. A kitömött példányokon kívül állítólag egyetlen hujatoll maradt fent, melyet egy névtelen új-zélandi licitáló vett meg tízezer dollárért.