Barion Pixel Kedvenc „időösszekeverős” filmjeink – Coloré

Kedvenc „időösszekeverős” filmjeink

2021. 03. 16.

Egy film nem csak a cselekménytől vagy a szereplők személyiségétől, motivációjától lehet izgalmas. A rendezők előszeretettel folyamodnak a non-lineáris történelmeséléshez, amikor az addig érthetően tűnő sztorin hirtelen csavarnak egyet azzal, hogy kiderül, a jelenetek nem is egymás után játszódnak. Ilyen fajta filmből hoztunk nektek ötöt – vigyázat, spoileres cikk következik!

Ponyvaregény (1994)

pulpfiction
Forrás: Youtube

Quentin Tarantino ikonikus filmje, az 1994-es Ponyvaregény telis-tele van A-listás sztárokkal, elég csak Samuel L. Jacksonra, Uma Thurmanra, Harvey Keitelre, Bruce Willisre vagy John Travoltára gondolnunk. Amellett, hogy rengeteg kultikus idézetettel és jelenettel gazdagította a filmtörténelmet, a Ponyvaregény cselekményszálainak értelmezése sem kézenfekvő, hiszen az egymás után következő jelenetek nincsenek időrendi sorrendbe rakva. Így találkozhatunk például a film végén valaki olyannal, akit két vágással korábban agyonlőttek. De ez a kavarás is az egyik, amiért annyira szeretjük!

Memento (2001)

memento
Forrás: Youtube

Éppen ma húsz éves a műfaj egyik legjobbja, a Christopher Nolan rendezte Memento. Nolan amúgyis nagy rajongója annak, hogy hogyan zavarjuk össze a nézőt egy perc alatt (lásd A tökéletes trükk, Eredet), itt pedig testvérével, Jonathannel dolgozott együtt, ő írta ugyanis a film forgatókönyvét. A sztori szerint a Guy Pierce alakította Leonard Shelby elveszti feleségét egy erőszakos betörés során, ő pedig anterográd amnéziát kap, vagyis nem képes a trauma után hosszabb ideig emlékeket megőrizni. Ilyen állapotban próbál neje gyilkosára bukkanni, az összeszedegetett információmorzsákat pedig a testére kezdi varratni azért, hogy az újabb és újabb emlékezetkiesései után ne kelljen a nyomozást elölről kezdenie. Mondanunk sem kell, hogy a filmben nem csak ez okozza majd a legnagyobb izgalmat.

Kill Bill Vol. 1-2 (2003, 2004)

killbill
Forrás: Youtube

Tarantino a Ponyvaregény utáni filmjeiben is szerette kicsit összekavarni az időbeliséget, így volt ez a Kill Bill mindkét részében. A történet a Kölyök templombeli lelövésével kezdődik, és aztán egyik évről a másikra oda- vagy épp visszaugorva követhetjük nyomon, hogyan bosszulja meg egykori bérgyilkostársai és Bill tettét. Érdekesség, hogy Uma Thurman várandósságának hírére Tarantino elhalasztotta forgatást, ahelyett, hogy más szereplőt keresett volna a Kölyök eljátszására.

21 gramm (2003)

21grams
Forrás: Youtube

A négyszeres Oscar-díjas mexikói rendező, Alejandro González Iñárritu filmjének középpontjában egy autóbaleset áll, és az abban érintettek több történetszála, melyek látszólag nem függenek össze – na persze. Naomi Watts, Sean Penn és Benicio Del Toro játsszák a főszerepeket, a cím pedig arra a teóriára utal, miszerint az ember teste halálának beállta után 21 grammal lesz könnyebb az azt elhagyó lélek miatt.

Ütközések (2004)

utkozesek
Forrás: Youtube

Amerikai és német rendezésben készült a Los Angelesben játszódó Ütközések, a drámában Sandra Bullock, Thadie Newton, Don Cheadle és Matt Dillon mellett számos más karakteres színész megjelenik. Az alacsony költségvetés miatt például Paul Haggis rendező házában is forgattak jeleneteket a filmből, mely a 9/11-ei terrortámadás utáni faji feszültségeket állította középpontjába. 36 óra alatt összefonódik számos különböző hátterű ember sorsa, ütköznek és konfliktusba kerülnek egymással, és mindegyik szálon megjelenik az erőszak, a néző pedig különböző történetszálakat csak a legvégére tudja egy egésszé összerakni a fejében.