Barion Pixel Inspiráló nők, akikből nem tudtad, hogy Barbie baba lett – Coloré

Inspiráló nők, akikből nem tudtad, hogy Barbie baba lett

2022. 08. 06.

Több mint hatvan éve jelent meg a történelem legismertebb játékbabája, a Barbie, és azóta is gyerekek (és felnőttek) milliói játszanak a különböző példányokkal. De az évtizedek során nemcsak hétköznapi Barbie-kat dobott piacra a Mattel, hanem számos híresség kapta meg a saját babaváltozatát.

A Barbie-k töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy a megannyi rajzfilm után élőszereplős film is készül a szőkeség és szerelme, Ken történetéből. Margot Robbie és Ryan Gosling fogják alakítani a főszereplőket, és ugyan belőlük a valóságban nem készült Barbie baba, más ismert emberekből viszont igen. De ami ennél is fontosabb, hogy a cég kiemelt figyelmet fordít arra, hogy olyan játékokat adjon a gyerekek kezébe, amelyek fontos ügyeket szimbolizálnak, így politikai aktivisták, és más kiemelkedő egyéniségek is kaptak már Barbie-formát.

Barbra Streisand

Barbra Streisand Barbie
Forrás: shop.mattel.com

Jennifer Lopezen át Beyoncéig és Nicki Minajig sok dívát öntöttek már műanyagba, azonban mi most a legsikeresebb énekesnőt, az idén nyolcvanadik évét betöltött Barbrát emeljük ki, aki eredetileg Barbara volt. A babát, melyet itt láthattok, 2010-ben dobta piacra a Mattel, méghozzá az énekesnő egyik ikonikus szettjére emlékeznek vele. Ezt a saját maga által tervezett összeállítást viselte ugyanis Barbra 1963-ban, amikor akkori férjével, Elliot Goulddal felléptek az egykori The Cocoanut Grove névre hallgató szórakozóhelyen. Nemcsak énekes- és színésznő, hanem annál jóval több,  hiszen a mai napig szívén viseli a zsidó közösség, a zsidó-arab kapcsolatok és az AIDS-fertőzöttek sorsát, jelentős összegekkel támogatja a számára fontos ügyeket.

Laverne Cox 

Creations Mattel Laverne Cox
Forrás: creations.mattel.com

Idén májusban nagy megtiszteltetés érte a négyszeres Emmy-jelölt Coxot, aki egyébként a legismertebb transznemű színésznők egyike, ugyanis a “Tribute” kollekciónak hála ő is Barbie babává változott. Coxot az Orange Is The New Black című sorozat tette híressé, és színészi karrierje mellett mindig is szószólója volt az LMBTQ, az afroamerikai és a transzközösségnek. Épp ezért aztán óriási megtiszteltetés a számára, hogy ő ihlette a cég első transznemű babáját. „Remélem, hogy az emberek erre a Barbie-ra nézve nagyot tudnak majd álmodni, úgy, ahogy én tettem a karrierem során.” – mondta Cox.

Rosa Parks

Rosa Parks Barbie Mattel Inc
Forrás: creations.mattel.com

Az Inspiring Women névre hallgató 2019-es kollekció keretein belül a Mattel egy sor olyan babát dobott piacra, amelyek a történelmünk meghatározó nőit ábrázolják. Szerepel köztük Rosa Parks is, aki ellenállásával az afroamerikaiak huszadik századi polgárjogi mozgalmának egyik jelképe lett. Csupán csak annyit tett, hogy nem hódolt be a rasszizmust elősegítő, akkoriban érvényben lévő utazási szabályoknak, és nem adta át a helyét a tömegközlekedésen egy fehér számára. “Az emberek mindig azt mondják, azért nem adtam át a helyem, mert fáradt voltam, de ez nem igaz. Nem fizikailag voltam fáradt, nem voltam fáradtabb, mint bármelyik munkanap után. Nem voltam idős, bár sokan idős asszonynak képzelnek el. Negyvenkét éves voltam. Az egyetlen dolog, amibe belefáradtam, az az engedelmeskedés volt.” – írta életrajzi kötetében, az ügyből aztán buszbojkott született, később pedig sikerült hatályon kívülre helyeztetni a törvényt.

Naomi Osaka

Shop Mattel Naomi Osaka
Forrás: shop.mattel.com

Naomi Osaka az első japán játékos, aki Grand Slam-bajnokságot nyert, de nemcsak a sportban jeleskedik, hanem a pályán kívüli aktivizmusa miatt az egész világ ismeri a nevét. 2013 óta négy Grand Slamet nyert, de ami még izgalmasabb, hogy mind a négy lejátszott Grand Slam-döntőjét megnyerte, ezzel a harmadik játékos a történelemben Szeles Mónika és Roger Federer után, aki ilyenre volt képes. Tavaly visszalépett a francia nyílt teniszbajnokságtól, mert a a szervezők a sportoló szerződésére hivatkozva kényszeríteni akarták, hogy sajtótájékoztatókon vegyen részt. Ő viszont mentális egészsége érdekében megtagadta ezt, hiszen 2018 óta depresszióval és szorongással küzd – erre a Roland Garros tizenötezer dollárra büntette meg. Osaka válaszul visszalépett és egy időre vissza is vonult. A Mattel idén megjelent Role Models (Példaképek) kollekciójában természetesen helyet kapott.

Maya Angelou

Maya Angelou Creations Mattel
Forrás: creations.mattel.com

A huszadik század talán legnépszerűbb és legtöbbet idézett író és költőnője a 2014-ben elhunyt Maya Angelou, aki Parkshoz hasonlóan az afroamerikai kultúra szószólója volt – csak épp az ő fegyvere a toll volt. A Tudom, miért énekel a rab madár című életrajzi könyv szerzőjét, az első színesbőrű bestseller-írót a 2021-es Inspiring Woman kollekcióban találjuk.

Amelia Earhart

Amelia Earhart
Forrás: ebay.com

Az első pilótanő előtt a 2018-as Inspiring Woman kollekcióban tisztelgett a cég, a figura repülősruhában, térképpel, pilótasapkával és szemüveggel együtt volt kapható. Amelia Mary Earhart volt az első nő, aki egyedül és megállás nélkül átrepült az Atlanti-óceánon, de ő lett az első ember, aki egyedül repült Honoluluból Oaklandbe, Los Angelesből Mexikóvárosba és Mexikóvárosból Newarkba. Sokan nem tudják, de a pilótakarrierből nem igazán tudott megélni, ezért meglepő módon a divatvilág felé fordult, és ruhakollekciót tervezett, ami hatalmas siker lett. “Nagyon jó érzés volt a repülőgépes kütyüket a ruháimhoz igazítani” – mondta egy 1933-as interjúban. Earhart néhány héttel a negyvenedik születésnapja előtt tűnt el repülés közben, 1937 nyarán.

Shonda Rhimes

Mattel Shopper Articles Bb Role Models Shonda Rhimes
Forrás: shop.mattel.com

Nem biztos, hogy kapásból rávágjuk, hogy a Shondaland produkciós cég alapítója és igazgatója mennyi ikonikus sorozatot adott nekünk az évek során. De neki köszönhetjük Grace klinikát, Az örökösnő álarca mögött-et, a Botrányt és a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot… sorozatokat, valamint a Netflix legújabb sztárprodukcióját, a Bridgerton családot is. Befolyása tehát óriási az üzletágban és ezt jó érzékkel ki is használja. Üzletasszonyként többször szerepelt már a TIME és a Forbes magazinok listáin, és példakép lehet az összes kislány számára, hogy néhány évtized alatt hogyan kell megváltoztatni a bizniszt.