Barion Pixel Hogyan ismerheted fel a híres festők műveit? Szépművészeti gyorstalpaló – Coloré

Hogyan ismerheted fel a híres festők műveit? Szépművészeti gyorstalpaló

2021. 04. 17.

Ha rajzórán sosem figyeltél, mégis szeretnéd elkápráztatni a környezetedet a műveltségeddel, akkor érdemes elolvasnod a tippjeinket.

Néha még a legnagyobb festők alkotásait se egyszerű felismerni, akkor pedig különösen nehéz dolgod van, ha már az iskolában sem hozott lázba a művészettörténet, és azóta sem váltottál bérletet a múzeumba.

Az EatLiver.com azonban összegyűjtött néhány hasznos és esetenként vicces tippet, trükköt, amelyek segítségével ezentúl könnyebb lesz eligazodni a különféle festészeti stílusok, illetve alkotások tömkelegében. Nézzünk néhány példát kronológiai sorrendben, a teljesség igénye nélkül.

Jan van Eyck

Ha egy festményen mindenki – a női figurákat is beleértve – úgy néz ki, mint Putyin, akkor valószínűleg a flamand Jan van Eyck festményével van dolgod. 1390 körül születhetett, és a korai németalföldi festészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt.

Van Eyck
Kép forrása: Wikipedia

Hyeronimus Bosch

Első ránézésre jó nagy összevisszaság látható a festményein, sok-sok apró emberalakkal és mindenféle beazonosíthatatlan tárggyal és a figurával. Műveit mesebeli lényekkel és szörnyekkel népesítette be, s a legnagyobb természetességgel festett emberi testekre hal-, madár-, disznó- vagy éppen ragadozófejeket. Művészete az öt évszázaddal későbbi szürrealistákra is hatással volt.

Bosch festo
Kép forrása: Wikipedia

Tiziano Vecellino

Ha vészjóslóan sötét a háttér, és mindenki rettenetesen komolyan, elveszetten vagy szomorúan néz vissza a képről, még akkor is, ha egyébként minden oka meg volna örülni, például egy kutyának, akkor minden bizonnyal a velencei reneszánsz egyik legnagyobb festőjével van dolgod.

Tiziano
Kép forrása: Wikipedia

Caravaggio

Ha azt látod, hogy a férfiak nagy, bociszemekkel néznek, és mindannyian leginkább göndör hajú nőkre emlékeztetnek, akkor valószínűleg egy másik itáliai festő, a milánói Caravaggio művét nézed éppen. Azt tartják róla, hogy korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus és a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás képviselőjévé.

Caravaggio
Kép forrása: Wikipedia

Peter Paul Rubens

Stílusát igen könnyű felismerni, röviden így foglalhatnánk össze: nagy fenekű hölgyek, hiányos öltözetben. Persze, nem csak nőket festett és nem csak hiányos öltözetben. A 17. század művészetének egyik legnagyobb alakja, Rembrandttal karöltve.

Rubens
Kép forrása: Wikipedia

Edgar Degas

Imádott balerinákat festeni, állítólag azért képezték a táncosnők a kedvenc témáját, mert náluk találta meg az ókori görögök gesztusait. Nem csak festett, az antik szobrok rajongójaként 1881-ben ő maga is kiáltott egy balerina-szobrot, amelyre – a kor közönségének nagy felháborodására – a táncruhát valódi tüllanyagból szabatta.

Edgar Degas
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Piet Mondrian

Ha az a benyomásod, hogy valójában egy Excel táblázatot látsz, mindenféle színes cellákkal, akkor az 1872-ben született Mondiran lesz a megfejtés. A holland festő karrierje a posztimpresszionizmus jegyében indult, majd megismerkedett a kubizmussal. A geometrikus absztrakció nagymestere.  

Mondrian grafika
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Amedeo Modigliani

A francia piktor ugyan Mondrian kortársa volt, de a stílus alapján ezt eléggé nehéz lenne ezt megmondani. Modigliani festményein nyoma sincs a geometriának, fő ismertetőjegye, hogy emberalakjait majdnem mindig hosszú, zsiráfnyakkal ábrázolta.

Modigliani
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Paul Signac

Ha borzasztó pixelesnek látszik a kép, és úgy érzed, mintha 5 cm-ről néznéd a tévé képernyőjét, akkor elképzelhető, hogy a pointillizmus egyik megalkotójának, a párizsi Signacnak valamelyik festményét látod.

Paul Signac
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Marc Chagall

Ha egy festményt nézve úgy tűnik, mintha Dalí és Picasso együtt – és néhány állat társaságában – töltött volna egy délutánt, akkor az nagy valószínűséggel az orosz-zsidó származású francia Chagall műve lesz.

Chagall
Kép forrása: Wikipedia