Barion Pixel Mit jelent a fehér és a vörös szegfű? – 8 érdekesség az anyák napjáról – Coloré

Mit jelent a fehér és a vörös szegfű? – 8 érdekesség az anyák napjáról

2023. 05. 04.

Május első vasárnapján ünnepeljük Magyarországon az anyák napját. Ilyenkor köszöntjük a anyukánkat, a nagymamánkat. Nyilvánvalóan minden nap meg kell őket becsülni, de ilyenkor jó érzés külön megköszönni nekik mindazt, amit értünk tettek. Gyerekkorodban az iskolában biztosan rengeteg verset tanultál meg az anyák napja miatt, de az tudtad, hogy bár szerte a világban ünneplik, egyáltalán nem egységes ünnep?

1. Az egyik legkorábbi anyák napi ünnepség az ókori Görögországban volt

Az ókori görögök tavasszal ünnepelték Rheát a női titánt, aki számos istenség anyja volt, köztük Poszeidóné, Héráé és Zeuszé. Ezeken az ünnepségeken a görögök a föld termékenységét és az anyaságot dicsérték. A szertartást a római naptár szerint március közepén tartották.

2. Legkorábbi konkrét anyák napja Rómában volt

Magának az anyáknak a megünneplését a rómaiaknak tulajdonítják. Sok vallási ünnepet tartottak, amelyek közül kettő az anyasággal és a termékenységgel kapcsolatos. Március 1-jén a rómaiak a Matronaliát (a szülés, az anyaság és általában a nők istennője) ünnepelték a házas nők és anyák tiszteletére. Március 25-én ünnepelték a Hilariát, amit Cybele, a Rhea görög megfelelőjének tiszteletére rendeztek.

anyák napja
Kép forrása: Pexels

3. Nagy böjt

A kereszténység virágzásának idején az anyaságot nem ünnepelték különösebben, annak ellenére, hogy számos Szűz Máriához kapcsolódó ünnep létezett. Csak egy ünnep utal az anyaságra, nevezetesen a Laetare vasárnap, vagyis a Nagyböjt negyedik vasárnapja. Az angolok és az írek régóta ekkor ünneplik az anyák napját.

4. Anyák napja az Egyesült Államokban

A 19. században az Egyesült Államokban a női békecsoportok megpróbáltak ünnepnapokat és rendszeres tevékenységeket tartani a béke érdekében és a háború ellen. Gyakoriak voltak az olyan anyák csoportjainak találkozója, akiknek fiai az amerikai polgárháború ellentétes oldalán harcoltak vagy haltak meg.

Ann Jarvis, Anna Jarvis édesanyja 1868-ban bizottságot szervezett az Anyák barátságának napja létrehozására, amelynek célja a polgárháború alatt szétszakadt családok újraegyesítése volt. Ann Jarvis, aki korábban anyák napi munkaklubokat szervezett, hogy javítsa a higiéniát és az egészségügyet a tífuszjárványon átesett uniós és konföderációs táborokban, ezeket az anyák éves megemlékezésévé akarta bővíteni, de 1905-ben meghalt, mielőtt az éves ünnepséget létrehozták volna. Ekkor a lánya, aki szinte megszállottja lett, folytatta az anyja erőfeszítéseit.

Jarvis ezután kampányolt, hogy az anyák napját először az Egyesült Államok nemzeti ünnepévé, majd később nemzetközi ünneppé nyilvánítsák. Először 1910-ben Nyugat-Virginia állam nyilvánította hivatalosan is ünnepé, és a többi állam gyorsan követte. 1914. május 8-án az Egyesült Államok Kongresszusa törvényt fogadott el, amely május második vasárnapját anyák napjává nyilvánította, és a kihirdetését kérte. 

5. Vörös és fehér szegfű

A virágok hatalmas üzletet jelentenek az anyák napján. Anna Jarvis a szegfűt használta, hogy jelképezze, él-e az édesanyja. A piros szegfű azt jelentette, hogy igen, a fehér pedig azt, hogy elhunyt.

6. Változó dátumok

Az anyák napját nem ugyanazon a napon tartják szerte a világon, ez az egyes országok szokásaitól és hagyományaitól, valamint a szomszédaik hatásától függ. Bizonyos országok meghatározott napon ünneplik, Grúzia például március 3-án.

Sok országban minden évben változik a dátum. Portugáliában például az anyák napját május első vasárnapján tartják, mint nálunk. Franciaországban május utolsó vasárnapjára esik. Kivételt képez, ha pünkösd ugyanarra a napra esik. Ebben az esetben június első vasárnapjára kerül át. A korábbi francia gyarmatok ugyanezt a dátumot használják. Sok országban, köztük Kanadában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Dániában és az Egyesült Államokban május második vasárnapján ünneplik. Németország volt az első ország, amely amerikai mintára hivatalossá tette ezt a dátumot Európában. Más országok, például Belgium követték a példáját.

7. Anyák napja Franciaországban

Először 1906-ban ünnepelték Isère-ben. Kezdetben a nagycsaládos anyák megsegítésére szánták, ebből az alkalomból magas anyai érdemdíjat kaptak.

Lyon városa először 1918-ban ünnepelte az anyák napját, amit az Egyesült Államok ihletett. Ezzel tisztelegtek az első világháborúban szeretteiket elvesztő feleségek és anyák előtt. Ezt a napot 1929-ben tette hivatalossá a kormány.

1942-ben, a háború közepén Pétain marsall ismét elővette az anyák napját, sokáig úgy tartották, hogy ő tette először hivatalossá. Gyermekvállalásra akarta buzdítani a francia nőket a születésszám növelése érdekében. Ez a politika a következő években is folytatódott. Az 1950. május 24-én elfogadott törvény hivatalossá tette az anyák tiszteletét, és a dátumot május negyedik vasárnapjára tűzték ki.

8. Hogyan alakult ki Magyarországon?

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival egybe gyúrva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé. Az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Magyarországra Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. Az anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel, és azon kezdtek dolgozni, hogy országos ünnep legyen.

anyák napja
Kép forrása: Pexels

Forrás: Monsieur Fleur, Wikipedia, Customizeasily, Wikipédia

Borítókép forrása: supersizer / Getty Images