Barion Pixel Anyák napi könyvajánló: romantikusoknak Karádyt, ínyenceknek Nárayt ajánljuk – Coloré

Anyák napi könyvajánló: romantikusoknak Karádyt, ínyenceknek Nárayt ajánljuk

2023. 05. 03.

Hiába élteti a világ Vasembert és Amerika kapitányt, az anyáknál valószínűleg nincsenek nagyobb hősök a világon. Vannak köztük kalandvágyók és félénkek, gyermeklelkűek és érett gondolkodásúak, de minimum egy közös bennük: a gyermekeik iránt érzett szeretet. Anyák napja alkalmából összegyűjtöttük, mely könyveket ajánljuk azoknak a nőknek, akiknek életünket köszönhetjük.

Noha bizonyos országokban már le is zajlott az anyák napja, hazánkban május 7-én ünnepeljük az édesanyákat, nagymamákat, s azokat a nőket, akik gondoskodásukkal fontos szerepet töltenek be az életünkben. Rendhagyó, anyák-napi könyvajánlókban is az anyák sokféleségét ünnepeljük, hiszen bátran szemezgethetnek belőle azok, akiknek javíthatatlan romantikus, kihíváskereső, vagy netán gyermeklelkű az édesanyja. 

Anyák-napi könyvajánló

A javíthatatlan romantikusoknak: Karády Anna – Zserbó

Idén márciusban új kötettel jelentkezett a népszerű Füredi lány-trilógia írója, Karády Anna. Karády Zserbó című kötete ezúttal nem a Balaton, hanem az Adriai-tenger partján játszódik: zsirárdi kalapos férfiak és jómódú üzletemberek világába csöppenünk a 20. század elején. Ebben a férfiak uralta világban üde színfolt Szépkúti Blanka kisasszony jelenléte, aki – a kor szokásaitól eltérően – munkát vállal a neves Gerbeaud cukrászdában. Szépkúti egy-kettőre Abbáziában, a Gerbeaud cukrászda kihelyezett üzletében találja magát, míg a sors (vagy netán a végzet) összesodorja Hollósy Ármin báróval, akivel mindössze egy dologban egyeznek: erős akaratukban. 

Karády ezúttal is mesterien játszik a szereplők (s az olvasók) érzelmeivel, alapos kutatómunkájának köszönhetően pedig minden egyes szóval egyre közelebb érezzük magunkhoz Dalmáciát, s az Osztrák-Magyar Mondarchia felemelő, kevert kultúráját.

Érdekesség, hogy a Zserbó ötlete egy horvátországi utazás során fogalmazódott meg az író fejében. „Egy Dalí kiállítást tartottak a Szent Jakab templomban Opatijában, Abbáziában. Ekkor tudtam meg, hogy azon a környéken anno Gerbeaud cukrászda volt, s amikor összekapcsoltam a fejemben az itthoni helyszínnel, azonnal tudtam, hogy nincs mese, a bennem kibontakozó történetszállal foglalkozni kell. Még akkor is, ha már egy folyamatban lévő kéziratot hagyok abba miatta” – nyilatkozta nekünk a könyvbemutatón.

Karády Anna Zserbó című regénye a Gamma Kiadó gondozásában jelent meg, folytatása novemberben várható. Ára: 5999 forint. 

Az igazi ínyenceknek: Náray Tamás – Barbara – A végzet

A divattervezőként megismert, mára íróvá avanzsált Náray Tamás is új könyvvel örvendeztetett meg minket idén tavasszal: márciusban megérkezett a boltokba a Barbara – A végzet, amelyben ezúttal egy lengyel földbirtokos család sorsfordító tragédiáját élhetjük át Náray sorain keresztül. 

Míg az író első regénye, a Zarah a 2. világháború borzalmaival szembesítette az olvasót, addig a Barbarában Náray eggyel visszább lép, s a nagy lengyel-szovjet háború (1919) borzalmait ecseteli a küzdelem legnagyobb vesztesei, a hétköznapi emberek szempontjából. Címszereplője, Barbara Sobol ezúttal nem kitalált „hős”: az író első soraiból kiderül, hogy nagyra becsült kollégája, Jerger Krisztina osztotta meg vele családtörténetét, s ez adja a regény cselekményének magját. 

Náray legújabb kötete azért is került be anyák-napi könyvajánlónkba, mert története igazi érzelmi hullámvasutat ígér, hiszen az író olyan kérdéseket feszeget, amelyek életünk valamely pontján mindannyiunkat foglalkoztatnak. Náray Barbara – A végzet című kötete a Libri Kiadó gondozásában, idén márciusban jelent meg, folytatása (Barbara – A találkozás) ősszel várható. Ára: 6499 forint. 

A gyermeklelkűeknek: Rejtő Jenő – Vesztegzár a Grand Hotelben 

Anyák-napi könyvajánlónk elmaradhatatlan darabja a Libertine kiadó legújabb, Aranylétrás kötete, amelynek oldalain Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben és Tigrisvér című regényeivel találkozhatunk. 

Szabados Ágnes rendkívül jó érzékkel nyúlt a ponyvairodalom egyik ékkövéhez, amelyet a Kádár-korszak cenzorai jócskán megnyirbáltak az elmúlt évtizedekben. Az irodalom megcsorbításával veszi fel tehát a kesztyűt a gyönyörű kiadás, amely P. Howard (Rejtő egyik írói álneve) egyik legizgalmasabb történetét tárja az olvasó elé: a kiadó szándéka szerint méltó szöveggondozással. 

Vesztegzár a Grand Hotelben nem csak egy izgalmas történetet dolgoz fel, (amelyben egyszerre van jelen egy halálos kórokozó, egy gyilkosság, egy tőr, s az ipari kémkedés árnyéka a Távol-Keleti, egyébként mai szóval élve puccos hotelben): a magyar nyelvben lábat eresztett, tipikus Rejtői mondatok sokaságát (is) rejti. 

A második, Tigrisvér címre hallgató alkotás P. Howard egyik méltatlanul homályba veszett regénye: központjában egy egykoron veszélyes bűnözővel, a titokzatos Tigris fiával, aki meglepő tettekre szánja el magát, miután kiderül, valójában kitől származik. A díszkiadás 4999 forintért vásárolható meg a Libertine könyvesboltokban, s külön öröm, hogy mindegyik kötethez Rudolf Péter (Rejtő-rajongó) színművész olvasókhoz írt levelét is kézhez kapjuk.