Barion Pixel A jegyzeteken túl – öt sorozat egyetemistáknak egyetemistákról – Coloré

A jegyzeteken túl – öt sorozat egyetemistáknak egyetemistákról

2021. 09. 19.

Újonnan csöppentél bele a felsőoktatásba, már egy ideje koptatod az előadótermek padjait, vagy nosztalgiáznál? A válaszunk mindegyikre ez a lista!

Ha sorozatfüggésre vagytok hajlamosak, akkor íme egy tapasztalaton alapuló tanács első kézből: ha jót akartok, ne kezdjetek bele új sorozatba a vizsgaidőszak alatt. Én is azt hittem annak idején, hogy jó ötlet két fejezet bemagolása közt megnézni egy-egy részt, de tévedtem – legtöbb esetben a tanulás helyett függtem a képernyőre, és nem utána. De persze ki vagyok én, hogy beleszóljak, íme öt műsor, amiért érdemes félretenni a füzeteket!

Gossip Girl – A pletykafészek

sorozat egyetem gossip girl
Forrás: Northfoto

A hat évadot megért, egy könyv alapján született sorozat a new york-i gazdagnegyed, az Upper East Side fiataljainak életét követte a középiskolától egészen az egyetemen át. Mára kultikussá vált, és elsősorban a csillogó ruhák, fényes partik jutnak eszünkbe róla, miközben a magyar valóság meg sem közelíti az ő világukat. Talán pont ezért lett annyi ember kedvence a Gossip Girl, hiszen mikor máskor pillanthatnánk be a kegyetlenül módosak világába és a mieinktől teljesen eltérő gondjaiba. A középpontjában Serena Van Der Woodsen (Blake Lively), Blair Waldorf (Leighton Meester) és családjaik, barátaik állnak, na meg eleinte a középiskolai, majd az egyetemi tanulmányok, a szerelem, a csalódások, egymás átverése, zsarolás – és persze a rejtélyes Gossip Girl nevű felhasználó, aki látszólag mindent tud a helyi elitről, és ezeket az információkat rendre kiszivárogtatja honlapján, alaposan felkavarva az amúgy sem unalmas életet. 

Szívek szállodája

Szívek Szállodája sorozat egyetem
Forrás: Northfoto

Csak nem gondoltátok, hogy kihagyom a kétezres évek egyik legszeretettebb sorozatát, ami magyar címe alapján akár szappanopera is lehetne, de szerencsére a Gilmore girls nem az. Ha valamiért idegen lenne nektek a sztori, akkor íme: a kitalált connecticuti kisvárosban, Stars Hollowban él Lorelai Gilmore (Lauren Graham), a Szabadság szálló tulajdonosa, aki tizenhat évesen teherbe esett akkori szerelmétől, és szülei minden rosszallása ellenére megtartotta a kicsit, aki szintén a Lorelai, rövidítve Rory (Alexis Bledel) nevet kapta. A kicsi korkülönbség miatt anya és lánya barátnőkként nőttek fel, és az első jelenet rögtön erre erősít rá, amikor egy kávézóban egymás után szólítja le őket ugyanaz a férfi, és megdöbbenéssel konstatálja a köztük lévő rokoni kapcsolatot. Aki szereti, ha a főszereplők sokat és gyorsan beszélnek, elhiszi, hogy létezhet ennyire idilli anya-lánya kapcsolat, kíváncsi, hogy Rory hogyan jut be a neves Chilton középiskolába majd megy tovább egyetemre, hogy Lorelai hogyan keresi a szerelmet, igazgatja a szállót, küzd kissé sznob szüleivel, annak bátran ajánljuk a Szívek szállodáját. Nincs benne vérengzés, túlzottan sok izgalom vagy óriási, sokkoló fordulat, de pont ezért szeretjük!

Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot

sorozat egyetem
Forrás: Northfoto

Annalise Keating (Viola Davis) védőügyvédként dolgozik, mellette pedig a philadelphiai egyetem jogi karán oktatja a hallgatókat. Szigorú, rendkívül okos nő, óráját pedig “Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot” névvel is illeti már rögtön az első képkockákban. Öt tanulója lehetőséget kap, hogy ügyvédi irodájában dolgozzon az iskola mellett, de nem is ez a legizgalmasabb az egészben – bár a különböző ügyek felgöngyölítése is épp elég érdekfeszítő epizódról epizódra – hanem a retrospektív történetmesélés. Ugyanis már a legelső részből kiderül, hogy az évad végén gyilkosság történik – de hogy ki ölt meg kit, és miért, és hogy keveredtek bele mások is, az csak a későbbiekben bontakozik majd ki. A sorozat okosan építkezik, egyre növeli a feszültséget, miközben persze a diákok és Keating magánéletét is jobban megismerjük. Feltűnik benne néhány ismerős arc is, például Liza Weil, aki a Szívek szállodájában Parist alakította.

Balfékek

sorozat egyetem balfékek community
Forrás: Northfoto

Eredetileg Communitynek hívták a 2009 és 2015 között az NBC-n futó vígjátéksorozatot, mely a fent említett Gossip Girl szinte szöges ellentéte. Szereplői egy közösségi főiskolára járnak, ami annyiban tér el egy tudományegyetemtől, hogy kutatás és tudományos munka helyett leginkább “a helyi közösségek és vállalkozások igényeit elégíti ki, illetve szerepet kap a „regionális értelmiségképzésben” is.” A Community erős meta-humoráról, popkulturális utalásairól és fantasztikusan megírt szövegkönyvéről híres, olyannyira, hogy egész komoly rajongóbázis alakult ki körülötte. A történet szerint Jeff Wingert (Joel McHale) eltiltják az ügyvédi praktizálástól, mivel kiderül, hogy nincs is diplomája a Columbiai Egyetemről. Ezért beiratkozik a Greendale Főiskolára, ahol egyből megtetszik neki egy csoporttársa, Britta (Gillian Jacobs). Hogy közelebb kerüljön a lányhoz, tanulócsoportot szervez és meghívja őt is – azzal azonban nem számol, hogy Britta hoz magával egy csapat másik tanulót is, akik a legkülönfélébb emberek, akiket csak össze lehet ereszteni. Feltűnik a sorozatban többek között Chevy Chase, Donald Glover, Alison Brie, és Ken Yeong is.

Blue Mountain State

Blue Mountain State sorozat egyetem
Forrás: IMDB

Ha gyors darálást terveztek, és nem zavar titeket a trágárság, akkor a három évados Blue Mountain State örömmel bevezeti a vállalkozó szellemű nézőt a tipikus(nak hitt) amerikai egyetemi életbe. Van benne minden, amit a filmekből megtanultunk az ottani főiskolásokról: focicsapat, sörpong, fiú- és lányegyletek, házibulik, klikkesedés meg az ellenkező nem felfedezése udvarias és kevésbé szokványos módokon. Itt hagynám a főcímet, beszéljenek helyettem a képsorok.