Barion Pixel A ’90-es évek rajzfilmjei – Melyikre emlékszel? – Coloré

A ’90-es évek rajzfilmjei – Melyikre emlékszel?

2023. 02. 08.

Ma felpattanhattok velünk a nosztalgiavonatra, ugyanis a ’90-es évek rajzfilmjeiből gyűjtöttünk össze nem kevesebb, mint tízet!

Nem voltam egyszerű helyzetben, amikor úgy döntöttem, hogy a ’90-es évek rajzfilmjeit szedem össze, mert elképesztő sok mesét ölel fel ez az időszak. Az évtized második felében megjelent a Nickelodeon, a Cartoon Network, majd a Minimax is, rajzfilmek garmadáját árasztva ránk, nem is beszélve a Disney-délutánról, ami legalább olyan fontos volt gyerekként, mint felnőttként leülni a Dallas elé.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy több olyan rajzfilm van, ami csupán a ’90-es években jutott el Magyarországra, vagy éppen sokadjára vetítették, mint például az Onedin családot. Nem mindegyikről találtam részletes információt, úgyhogy szubjektív gyűjtés jött létre, leginkább az évtized elejéről, olyan időrendi sorrendben, ahogy különböző élethelyzeteimből emlékszem rájuk.

A ’90-es évek rajzfilmjei

Hupikék törpikék

A Hupikék törpikék a mai napig nem vesztett népszerűségéből. A sorozatot 1981-ben mutatták be Amerikában, és eredetileg kalandfilmsorozatként jellemezték. Magyarországon 1988-ban mutatták be az első részt, és egészen 1994-ig ment a Magyar Televízióban. A Három kívánság című műsorban egy kislány megkérdezte a Törpapát megszólaltató Sinkovits Imrétől, hogy melyik törp a kedvence, és a színész rendkívül diplomatikusan azt válaszolta, hogy mindegyiket szerette, hiszen ők az ő kis törpikéi. A főcímdalt Hűvösvölgyi Ildikó varázsolta örökre a fülünkbe.

Cápali és Cápeti

A francia sorozat 52 részen át szórakoztatta a gyerekeket. Az eredeti címe Sharky et Georges. Cápalinál adott volt a cápás utalás, és mivel a Georges kevésbé hangzik jól, így a magyar változat munkatársai a jól ismert cím mellett döntöttek. A mese egy tenger alatti maffiavilágba kalauzolta a gyerekeket, és ha a történet nem is, a főcímdal biztosan mindenkinek mond valamit!

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal

A svéd-csehszlovák-japán sorozat zenéje ugyancsak megmozgatja az embert, hiszen rendkívül jellegzetes dallamokkal bír. Selma Lagerlöf hasonló című regénye 1906-ban jelent meg. Az 52 epizódból áll rajzfilmsorozatból egészestés filmet is csináltak.

Pumukli kalandjai

A Pumukli kalandjai némiképp kakukktojás, hiszen élőszereplős filmbe került bele egy rajzfilmfigura. 1982-ben mutatták be az első részt, melynek nem kevés magyar kötődése van, ugyanis Ternovszky Béla rendezte!

Gyümölcsfalva lakói

A spanyol rajzfilmet 1994-ben mutatták be Magyarországon. Kevés információ található róla az interneten, és saját emlékeimre sem tudok hagyatkozni, de a főcímdalra, pár szereplőre és néhány magyar hangra határozottan emlékszem.

Tini nindzsa teknőcök

Az Amerikában 1987-ben bemutatott sorozat hatalmas sikernek örvendett. Érdekessége, hogy elsőként az volt a cél, hogy olyan karaktereket találjanak ki, amikből játékfigurákat lehet készíteni és azokat árulni. Az ötlet olyannyira bejött, hogy még Magyarországon is sok ovistársamnak volt Tini nindzsa figurája.

Babar

A kanadai-francia sorozat egy 1931-ben megjelent kötet adaptációja. Az író, Jean de Brunhoff felesége történetét fejlesztette tovább, aki a gyerekeiknek mesélt egy Babar nevű elefántról, aki a dzsungelből a városba téved, majd visszatérve a dzsungelbe, király lesz és a civilizáció felé vezeti az állatokat.

A bolygó kapitánya

A ’90-es évek egyik szuperhőse a Bolygó kapitánya volt! Korosztályom tagjainak többsége gyűrűt szerzett valahonnan, hogy előhívja a Kapitányt. Sok esetben inkább a felnőtteknek szóltak az epizódok, hiszen az AIDS-ről is szó volt, és olyan is előfordult, hogy az ellenség maga Hitler volt!

Kimba, a fehér oroszlán

A Kimba egy manga rajzfilmváltozata, ami a ’60-as években készült. Maga a manga meglehetősen depresszív hangulatú volt, de a rajzfilmben pozitívabb végkicsengést próbáltak teremteni a készítők. Ennek ellenére voltak benne gyerekként nehezen feldolgozható momentumok, például Kimba halott apja, akinek a bundáját a barlangban tartogatja.

Egyszer volt-sorozat

Az Egyszer volt-sorozat a francia Albert Barillé munkáján alapszik, hiszen ő írta és rendezte a történeteket. Az első, az Egyszer volt… az ember 1979-ben került a francia televízióba, majd olyan folytatások követték, mint a világűrről, az életről, Amerikáról, ötletekről, felfedezőkről és a Földről szóló sorozat. A karakterek visszatérőek voltak, mindig tudtuk, hogy ki a rossz, legyen szó akár történelemről vagy daganatos sejtekről.

Nyitókép forrása: Coloré