Barion Pixel 92 évesen elhunyt a Nobel-díjas írónő – Utolsó tíz évében a demencia választotta el az élettől – Coloré

92 évesen elhunyt a Nobel-díjas írónő – Utolsó tíz évében a demencia választotta el az élettől

2024. 05. 15.

Elhunyt Alice Munro. A Nobel-díjas szerzőt egy idősek otthonában érte a halál. Utolsó tíz évét demenciával élte.

Alice Munro közel a nyolcvanhoz, hetvenhét évesen vehette át Nobel-díját, méghozzá az egyik novellájáért. Számos regénye és novellája jelent meg, és elsősorban utóbbiak miatt tartották számon, hiszen a rövid történetekbe is számtalan bölcsességet rejtett el, és olyan mélységei voltak, amit másnál nem lehetett tapasztalni. Több történetét feldolgozták filmes formában: Pedro Almodóvar 2016-os Julieta című filmje is egy Munro-történeten alapszik.

A Nobel-díjas író, aki elmenekült otthonról

A kanadai írónő amint tizennyolc éves lett, elmenekült otthonról, és angol szakon kezdte meg egyetemi tanulmányait. Már kamaszkorában tudta, hogy író lesz. Első novellája tizenkilenc éves korában jelent meg, majd tizennyolc évvel később kiadták első novelláskötetét, a Boldog árnyak táncát, amivel rögtön megnyerte a legrangosabbnak számító kanadai irodalmi díjat. Az Asszonyok és lányok élete is nagy sikert hozott, több kötetét jutalmazták díjakkal.

Alice Munro 2009-ben betegsége miatt nem tudta átvenni a Nobel-díját / Kép forrása: Julien Behal-PA Images / Getty Images
Alice Munro 2009-ben betegsége miatt nem tudta átvenni a Nobel-díját / Kép forrása: Julien Behal-PA Images / Getty Images

Titka abban rejlett, hogy ha regényt írt, valójában akkor is novellát olvashattunk tőle a Munrós mélységekkel és bölcsességekkel.

Élete utolsó évtizedét betegségei határozták meg. 2009-ben szívműtétje után rákkal is kezelték, utolsó tíz évének megélésétől pedig az időskori demencia választotta el.

Forrás: Variety.

Nyitókép forrása: Getty Images