Barion Pixel 5 kedvenc szakácskönyvünk magyar sztároktól – Náraytól Steiner Kristófig – Coloré

5 kedvenc szakácskönyvünk magyar sztároktól – Náraytól Steiner Kristófig

2022. 10. 14.

Számtalan szakácskönyv kapható a piacon, nem csak jól ismert szakácsoktól – egyre több magyar sztár is fakanalat ragad, s biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak eljátsszák, hanem tényleg tudnak főzni!

Külföldiekhez hasonlóan a magyar sztárok is örömmel adnak ki szakácskönyvet. Van köztük olyan, aki egész életében vonzódott a gasztronómiához, így másoknak is meg szerette volna mutatni receptgyűjteményét, van, aki egy másik életmódot mutat be receptjein keresztül, míg akad, aki interjúkötetbe és családi történetek elmesélésébe szövi receptkönyvét.

Náray Tamás – Zarah Winter kedvenc süteményreceptjei

A ,,Trilógia ízei” alcímet kapott kötet érdekessége, hogy egy fiktív karakter, Zarah Winter életében megjelenő fontos sütemények receptjei találhatóak benne. Náray Tamás valóra váltotta gyerekkori álmát, és divattervezőként ért el sikereket. Idővel azonban festőként is íróként is elkezdett tevékenykedni, és ebben is sikerült kiteljesednie. Zarah-trilógiája hatalmas sikerén felbuzdulva elkészült az a süteményeskönyv, ami a három kötetben megemlített sütemények receptjeit tartalmazza.

Náray Tamás könyveinek készítése alatt rengeteg időt töltött ,,fogadott családjával”, Winterékkel, így rendkívüli örömmel vetette bele magát harmadik szakácskönyvének munkálataiba, melyben több nemzet süteményei kaptak helyet, épp úgy, ahogy a Zarah történetében is olvashattuk. A Zarah Winter süteményreceptjei az író harmadik süteményeskönyve az Utolsó reggeli Párizsban és a ¡Viva España! után. A csodaszép tálalás és a képek magukért beszélnek, és sok-sok ismerős süteménnyel találkozhat az, aki Zarah történetét követve veszi kezébe a kötetet.

Náray Tamás a Zarah-trilógia szereplői által fogyasztott süteményeknek szentelt szakácskönyvet
Náray Tamás a Zarah-trilógia szereplői által fogyasztott süteményeknek szentelt szakácskönyvet / Fotó: Karsa Tímea

Liptai Claudia és Pataki Ádám – Édes kettes

Liptai Claudia nevét sokan ismerik: színésznőként láthattuk sorozatokban és színházban, hallhattuk szinkronban, és idővel az egyik legnépszerűbb televíziós műsorvezető lett belőle. 2015-ben azonban régi álmát valósította meg, amikor beiratkozott egy cukrász tanfolyamra, ami úgy megváltoztatta az életét, ahogy nem is számított rá: azon túl, hogy megszerezte cukrász-oklevelét, találkozott Pataki Ádám cukrászmesterrel is. A munkakapcsolatból hamar szerelem lett, melyből megszületett az Édes kettes című kötet. A könyv nemcsak szakácskönyv, hanem interjúkötet is, ugyanis Claudia számára fontos emberekkel beszélget, és osztja meg velünk kedvenc receptjeit. Kellemes beszélgetéseket olvashatunk többek közt Hajós Andrással, Hernádi Judittal, Ábel Anitával és Csonka Andrással is. Az édeskettesben töltött beszélgetésekben nemcsak ételekről van szó, hanem gyerekkorról, emlékekről és magáról az életről.

Sütemények és beszélgetések édeskettesben
Sütemények és beszélgetések édeskettesben / Kép forrása: Karsa Tímea

Steiner Kristóf – Kristóf titkos receptjei

Akik kicsit is követik Steiner Kristófot, tudhatják, hogy vegánként éli életét a műsorvezetőből lett újságíró. Már a könyvet a kezünkbe véve beáll egyfajta tudathasadásos állapot, ugyanis a borító után egyből a hátsó szöveget olvasnánk el, ám az a váratlan meglepetés ér, hogy a hátsó borító ugyanaz, mint az első, csupán angolul. A kötet tehát kétnyelvű, ami rendkívül egyedivé teszi.

Kristóf jellegzetes stílusa és humora átjön a sorokon. Nem célja meggyőzni bennünket arról, hogy vegánok legyünk, csupán leírja a saját vegánságának történetét, és soraiból ténylegesen árad, hogy számára nem jár lemondással az életmód, különösen azért, mert számtalan új ízt és ételt felfedezett általa. A kötetben szereplő receptek nem egyhangúak, és több alternatívát is kínál arra az esetre, ha nem tudunk beszerezni egy-két alapanyagot. Nem kell vegánná válnunk a könyv olvasásával, de közelebb kerülhetünk ahhoz az élethez és ételhez, ami Kristóf mindennapjaiban jelen van.

Kristóf kétnyelvű kötettel mutatja be étel- és életmódját
Kristóf kétnyelvű kötettel mutatja be étel- és életmódját / Fotó: Karsa Tímea

Hegyi Barbara – Abraka babra

A színésznő könyve a ,,Monológok a konyhámból” alcímet kapta, és nem is túloz, hiszen számtalan kedves történettel gazdagította szakácskönyvét. Az arányok tökéletesek, ugyanis jószerivel azt kapjuk, amit vártunk: recepteket, és mellékesen avat be Barbara régi családi történetekbe. Egyik személyes kedvencem, amikor készítéskor szembesült azzal a család, hogy a tésztát bizony szárítani kell, és szinte minden bútoron a száradó tészta lógott. A receptek közt találunk leveseket, főételeket és desszerteket is. Ez utóbbiakból külön szerepet kap a csokoládé, mert ezekből derül ki igazán, hogy a színésznőnél nem babra megy a játék: profi a konyhában, és szépérzékének hála tálalása is különlegesen hívogatóvá teszi a könyvben szereplő étkeket.

Hegyi Barbara nemcsak recepteket, hanem élettörténeteket is megoszt velünk
Hegyi Barbara nemcsak recepteket, hanem élettörténeteket is megoszt velünk / Fotó: Karsa Tímea

Lakatos Márk – Márk konyhája

Lakatos Márkot számtalan minőségében láthattuk már: műsorvezetőként, stylistként, idegenvezetőként, és immáron szakácskönyv-íróként is. A számára oly kedves divatot rendkívüli kreativitással kötötte össze a gasztronómiával. Ahogy a könyv hátsó borítóján olvasható, a főzésre mindig úgy tekintett, mint egy divatfotózásra, ahol nemcsak illatok és ízek, hanem színek és formák sokasága is megtalálható. A kötetben találhatunk édességeket, drágább fogásokat, partiételeket, továbbá divatikonok kedvenc receptjeit és kultikus filmekben látott fogások elkészítéséről is olvashatunk. A kötetben vannak egyszerű, jól ismert receptek újragondolt verziói, mint a karfiolfőzelék csak épp sült karfiolból, és számos speciálisabb étel. Recepttől függetlenül azonban Márknak mindhez van egy-egy személyes története, amiből érezhetjük, hogy számára tényleg fontos a gasztronómia és a főzés.

A magyar sztárok között Lakatos Márk is rendelkezik saját saját étteremmel, mégpedig egy kis kolbászdával
A magyar sztárok között Lakatos Márk is rendelkezik saját saját étteremmel, mégpedig egy kis kolbászdával / Fotó: Karsa Tímea

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix