Barion Pixel 5 különleges könyvesbolt Budapesten – Coloré

5 különleges könyvesbolt Budapesten

2022. 01. 14.

Van, amikor csak beszaladunk egy-egy kötetért, máskor házhoz rendeljük a kiválasztott könyveket – és van, amikor akár órákat is eltöltünk egy-egy könyvesboltban kincsek után vadászva. Ha az utóbbin töröd a fejed, ezt a cikket neked írtuk.

Könyvudvar

Könyvudvar budapest könyvesbolt
Forrás: Facebook/Könyvudvar

Alighanem a főváros legolcsóbb könyvesboltja az antikváriumokkal teletömött kiskörút egyik eldugott kapualjában található Könyvudvar. A Múzem körutat és a Magyar utcát összekötő átjáróban bújik meg ez a hely, odabent pedig igazán nehéz közlekedni – de nem bánjuk, hiszen ennek az az oka, hogy a falhoz állított polcos szekrényeken kívül az üzlet közepén is tornyokban állnak a kötetek. A gyermekkönyvektől a pszichológiai témájú példányokon át a receptkönyvekig minden fellelhető itt, csak győzzük kikeresni a kavalkádból. Bár új könyveket árulnak itt, nem sokkal drágább a felhozatal, mint a szomszédos antikváriumoké, hiszen a tulajdonosok folyamatosan kutatják a kiadók megmaradt készleteit, hogy aztán áron alul továbbadhassák nekünk. Egyetemistáknak és spórolósoknak kötelezően meglátogatandó hely!

Bartók Pagony

Bartók Pagony budapest könyvesbolt
Forrás: pagony.hu

A Pagony Könyvkiadó (mely nevét  valószínűleg A. A. Milne legendás regényéből kölcsönözte) elsősorban kortárs magyar szerzők műveit hozza el a gyermekek és szüleik számára, céljuk pedig a gyermekirodalom és a gyermekkönyvekhez való hozzáállás megreformálása. Országszerte számos boltjuk van, a legelső, a Pozsonyi Pagony több, mint húsz éve nyílt Budapesten, és mindegyikre jellemző, hogy nem csupán üzlet – hanem játszósarok, kávézó, programhelyszín is egyben. Legnagyobb boltjukat a Bartók Béla úton a Gellért tértől nem messze találjuk, mely egy közel kétszáz négyzetméteres kánaán, ahol “a mennyezeten körbefutó léghajók alatt a 0-10 éves korosztály böngészheti a nekik szóló gyerekkönyveket és játékokat, a kirakatba helyezett játszóban terepasztal és játékkonyha várja a gyerekeket, az ülőbútorokon megpihenve pedig bárki kényelmesen beleolvashat a könyvekbe.”

Massolit Books & Café

Massolit Books budapest könyvesbolt
Forrás: Facebook/ Massolit Books & Café

A nevéből is kitalálhatjuk, hogy kávézóba oltott, angol nyelvű könyvesboltról van szó a Massolit esetében, ezen kívül galériaként is funkcionál hazai művészek számára. Budapest szívében, a Nagy Diófa u. 30 szám alatt keressük a helyet, ahol jó időben a kerthelyiségbe is kiülhetünk egy kávéra, miután kiválogattuk kedvenceinket a kelet-európai könyvpiacon igencsak ritkán megtalálható témák közül – például genderelmélet vagy progresszív politika.

Libertine

budapest könyvesbolt libertine
Forrás: Facebook/Libertine Könyvesbolt

Gyűjtésünk legfiatalabbja a 2020 őszén megnyitott Libertine, melyet az RTL Klubról, a Nincs Időm Olvasni-kihívás és a Lapozz a 99-re podcast kapcsán ismert Szabados Ági hozott létre. Az itt található könyvek a tulajdonos ízlése szerint kerülnek kiválogatásra, ezenkívül pedig a Libertine Kiadó repertoárja ül a polcokon. A vásárlóközpontú élményhez hozzátartozik az is, hogy Ági minden odatévedővel szeret egy pár szót váltani a Libertineben és az is érdekli aztán, hogy hogy tetszett a kiválasztott könyv. 

Bestsellers Bookshop

Bestsellers  budapest könyvesbolt
Forrás: Bestsellers.hu

Az utolsó a listánkon egy újabb idegen nyelvű könyvesbolt, az 1992-ben megnyitott Bestsellers az Október 6-a utcába. 1995-től kilenc éven át elsősorban a CEU diákjai számára igyekezett biztosítani a társadalomtudományokhoz tartozó könyvek széles skáláját, majd 2004-ben lehetőségük nyílt terjeszkedni, és azóta teljes értékű könyvesboltként működnek. Találunk itt az angol mellett francia, orosz, német, olasz és spanyol köteteket is, de nemcsak könyveket kínál a hely – vannak újságjaik és magazinjaik is.