Barion Pixel Lehetetlen történetek és bombasikerek: 5 interjúkötet, amit el kell olvasnod – Coloré

Lehetetlen történetek és bombasikerek: 5 interjúkötet, amit el kell olvasnod

2022. 05. 26.

Interjút ma már számtalan felületen készítenek: rádióban, televízióban, újságban, illetve videó és podcast formájában is. Ezek keretében elhangzott jó néhány komoly beszélgetés, amelyek érdemesek voltak arra, hogy interjúkötetben kapjanak helyet.

Manapság nincs a világon olyan téma, amiről ne írtak volna már könyvet. Egyre népszerűbbek az életrajzi írások és az interjúkötetek – utóbbiak anyagai jellemzően már elhangzottak szóban a tévében, rádióban vagy valamelyik online felületen, s ezeket ültették át később a riporterek olvasható formába.

Miért olvassunk interjúkötetet?

E kiadványok vitathatatlan előnye, hogy a különböző televíziós- és rádiós adásokkal ellentétben talán tovább megmaradnak, így segítségükkel láthatjuk, hogy egy-egy interjúalany hogyan látta a világot jó pár évvel ezelőtt. Összegyűjtöttük a kedvenceinket, amelyekben több olyan, ma már nem élő színész, zenész és énekes mondta el véleményét vagy történetét, akik egy adott korszakban próbáltak élni és túlélni. Ezek az interjúmesék nemcsak egy-egy emberről szólnak, hanem egy egész időszakról is, függetlenül attól, hogy éppen mikor hangzottak el.

Szilágyi János – Kollégák

Szilágyi János a magyar riporterek egyik legnagyobb alakja. Már a ’60-as évek végétől rádiózott, egyik legismertebb műsora az 1980-ban indult Halló, itt vagyok! volt, melyben hallgatókkal beszélgetett hol személyesen, hol a telefonon keresztül. A Kettesben és a Köszönöm az interjút! című könyvek után a Halló, itt vagyok! is megjelent, amit 2008-ban a Kollégák című interjúkötet követett. Ebben a szerző nem meglepő módon olyan kollégáit szólaltatja meg, akik általában másokkal, másokról beszélgetnek, nem saját magukról. Az egykor Story Tv-n futó műsor anyagát rendezte kötetbe a szerző, így Gundel Takács Gábortól kezdve Bolgár Györgyön át Krizsó Szilviáig megszólaltatta közeli és távoli munkatársait. A kötet különlegessége, hogy minden egyes interjúalany személyes, kézzel írott üzenetét is beletették, megerősítve, hogy áldásukat adják arra, hogy könyv formában is megjelenjen a beszélgetés. Azurák Csaba például azt írja, hogy ugyan kapott díjakat, a legnagyobb elismerés számára mégis az interjúválogatás címe, és az, hogy ő ebben a formában benne lehet.

Szilágyi János ebben a különleges kiadásban kollégáival beszélget
Szilágyi János ebben a különleges kiadásban kollégáival beszélget / Fotó: Karsa Tímea

Vámos Miklós – Lehetetlen + Rögtön

Összeállításunkban Vámos Miklós az egyetlen, aki nem riporterként vált ismertté. A József Attila- és Prima Primissima díjas író ugyan jogi pályára készült, végül dramaturgként helyezkedett el. Első regénye 1976-ban jelent meg, amit további 34 követett; legutóbb az Ötvenhét lépés című kisregény. A szerző magáénak tudhat novellásköteteket, drámákat, elbeszéléseket, kis- és nagyregényeket, továbbá fordítóként és filmek forgatókönyvírójaként is tevékenykedik. Az író a televízióba is kirándulást tett, elsőként Lehetetlen című műsorával, melyben színészek, zenészek és írók meséltek neki. Ezeket gyűjtötte egy csokorba az 1997-ben megjelent 135 Lehetetlen történet című kötetével. Húsz évvel később egy dupla kiadás jelent meg, amiben nemcsak a Lehetetlen, hanem a Rögtön című műsor vendégeinek beszélgetései is olvashatók. Előbbiben nincsenek kérdések és válaszok, hanem egy-egy történetet mesélnek el a szereplők, míg a Rögtön esetében a meghívott vendégek beszélgetnek egymással. Az elbeszélések tanulságosak, viccesek és megindítóak. E történetek jellemzően a régmúltból valók, így igazi időutazás részesévé válhat az olvasó.

Vámos Miklós a két, méltán népszerű műsorában elhangzottakat rendezte kötetbe
Vámos Miklós a két, méltán népszerű műsorában elhangzottakat rendezte kötetbe / Fotó: Karsa Tímea

Kadarkai Endre – Világtalálkozó

Kadarkai Endre a fiatalabb riportergeneráció egyik – ha nem a – legtehetségesebb tagja. Szinte születése óta erre a pályára készült: tudatosan figyelte Vitray Tamás, Szilágyi János és Friderikusz Sándor kérdezési technikáit. Mindössze tizennyolc éves volt, amikor jelentkezett a Riporter kerestetik című tehetségkutatóba, s sikeres bemutatkozását követően hat éven keresztül volt a Napkelte munkatársa. 2009-től a Zugló Tv-ben volt látható Arckép című műsora, ahol tehetségét olyannyira megcsillantotta, hogy egy idő után egymás után adták a kilincset az ismertebbnél ismertebb személyiségek. Ezután több tévécsatornánál feltűnt, végül azonban a Klubrádióban helyezkedett el. Műsorait nemcsak az éterben élvezhetjük, hanem a Youtube-on is. Az Akik visszajöttek című podcast nemrég ért véget, így mostanában a Szavakon túl és a Világtalálkozó című műsorokkal jelentkezik rendszeresen, ez utóbbiból készült a tavaly megjelent válogatáskötet. Az alapvetően hosszabb interjúk rövidebb verzióban, mégis lényegre törően olvashatóak, így akár írásban is élvezhető kedvenc riporterünk és interjúalanyainak munkássága.

Kadarkai Endre két, egymástól látszólag távol álló embert kérdez: ez a Világtalálkozó
Kadarkai Endre két, egymástól látszólag távol álló embert kérdez: ez a Világtalálkozó / Fotó: Karsa Tímea

Bárdos András – Mit szól hozzánk?

Bárdos Andrást elsősorban televíziós szakemberként tartjuk számon, ám a média több területén is megfordult. 1988-tól a Magyar Rádiónál kezdett dolgozni, majd három évre rá kezdte el munkásságát a Magyar Televíziónál, ahol 1998-ig dolgozott műsorvezetőként és szerkesztőként. Több televíziónál megfordult, mint híradós és műsorvezető, mely közben végig tanította mesterségét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol jelenleg is rektorhelyettesi feladatokat lát el. Több műve is megjelent: az Ítélet, a Love Story, a Show, és a Vágó Istvánról, illetve Kern Andrásról készült portrékötet is. Legelőször a 2002-es Mit szól hozzánk? került nyomtatásba, ami ugyancsak tévéstúdióban felvett interjúk írott változata. Bárdos András színművészeket, humoristákat, politikusokat, tévés személyiségeket és kollégáit is megszólaltatja. A kiadványban szerepelnek azok az sms-ben feltett kérdések is, amiket a nézők intéztek egy-egy alanyhoz, és természetesen az arra adott válaszok is belekerültek.

Bárdos András kollégáihoz hasonlóan bátor kérdező
Bárdos András kollégáihoz hasonlóan bátor kérdező / Fotó: Karsa Tímea

Szegő András – Bombasiker

Szegő András a legismertebb újságírók közé tartozik. Közgazdászként kezdte tanulmányait, majd a Testnevelési Főiskola sportvezető szakára is járt. 1970-től több, mint két évtizeden keresztül volt a Képes Sport munkatársa, továbbá az MTV sportközvetítéseiben is segédkezett. 1994-től a Nők Lapja szerzője: rendszeresen megjelennek interjúi és publicisztikái. 2003-ban jelent meg első interjúkötete, a Magánbeszélgetések, melyben régebbi interjúit foglalta össze, majd ezt követte a Bombasiker, 2011-ben. Ebben olyan embereket is megszólaltatott, akik nem adnak úton-útfélen interjút: Lajos Marit, Lőrincz L. Lászlót, Vavyan Fablét vagy például Nemere Istvánt. A kötet, ahogy címe is sejteti, elsősorban a sikerre koncentrál, és az útra, ami ahhoz vezet. A szerzőn kifejezetten érződik, hogy ki az, akit igazán kedvel, akire felnéz, így valamelyest az ő lelkébe is bepillantást nyerhetünk a könyv által.

Szegő András a siker titkát keresi interjúkötetében
Szegő András a siker titkát keresi interjúkötetében / Fotó: Karsa Tímea

Természetesen a felsoroltakon kívül is megtalálhatók interjúkötetek a piacon, így aki szívesen olvasgat ilyen témában írásokat, bátran nézzen szét akár antikváriumokban is!

Nyitókép forrása: Coloré