Barion Pixel 5 hajókatasztrófa a Titanicon túl – A jéghegy nem játék – Coloré

5 hajókatasztrófa a Titanicon túl – A jéghegy nem játék

2023. 01. 19.

Bár a Titanic a legismertebb hajókatasztrófa, számos olyan eset volt a történelem során, amikor egy jéghegy okozta a balesetet.

Az egyik legemlékezetesebb hajókatasztrófa kétségkívül a Titanic tragédiája volt 1912-ben. Bár jogosan gondolhatnánk azt, hogy más ilyen eset nem volt, ez koránt sincs így, hiszen számos esetben okozta jéghegy a balesetet, és nemcsak hajók, hanem emberi életek vesztek oda általa.

Jéghegy okozta hajókatasztrófák

Üzenet a palackban

A Pacific nevű hajót kifejezetten azzal a céllal építették, hogy felülmúlja az összes transzatlantai gőzhajót. 1856. január 23-án indult Liverpoolból, a fedélzetén 186 emberrel, melyek közül csupán 45 volt utas, a többiek mind a hajó dolgozó közül kerültek ki. Sajnálatos módon egyikük sem ért célba. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mi történt, de 1861 nyarán a Hebridáknál egy üveget mosott partra a víz. Az üvegben egy üzenet volt, melyet William Graham írt:

A Pacific fedélzetén, Liverpoolból New Yorkba. Süllyed a hajó. Zűrzavar a fedélzeten – körülöttünk mindenhol jéghegyek. Tudom, hogy nem menekülhetek. Leírom vesztünk okát, hogy a barátok ne maradjanak kérdések közt. A megtalálót kérem, hogy tegye közzé levelem.

Öt évvel a hajókatasztrófa után került elő egy utas levele
Öt évvel a hajókatasztrófa után került elő egy utas levele / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A túlélő

A John Rutledge ugyancsak Liverpoolból indult New York felé egy 16 fős legénységgel és 120 utassal. Az 1856. január 16-án útnak indult hajó február 19-én jéghegynek ütközött, ami betörte a jármű orrát. A víz elkezdett befolyni a hajó testébe, így mindenki a vízbe ugrott a süllyedő hajóról. Öt mentőcsónak állt rendelkezésre, mégis végül egy ember kivételével mindenki a vízbe veszett. Egyedül Thomas W. Nye volt az, aki nem a vízben lelte halálát. Kilenc napon át sodródott, míg a Germania nevű hajó meg nem találta őt egy holtestekkel teli csónakban.

Volt olyan, aki túlélte, hogy hajója jéghegynek ütközött
Volt olyan, aki túlélte, hogy hajója jéghegynek ütközött / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az öreg hölgy veszte

A Maria névre keresztelt hajó sokszor megjárta az Atlanti-óceánt. A végzetes nap 1949. május 10-én jött el, amikor nehéz időjárási körülmények között egy jéghegynek ment a Szent Pál-szigetnél. A hajó orrát annyira megrongálta a jégtömb, hogy betört, így ömlött a víz a hajótérbe. Az emberek csónakokban próbáltak megmenekülni, de sokan a vízbe ugrottak vagy megpróbáltak felmászni a jégtömbökre. Tizenketten élték túl a tragédiát, és a partra érve sikerült kimenteni őket.

A Maria több utat is biztonságosan megtett, mielőtt elérte a veszte
A Maria több utat is biztonságosan megtett, mielőtt elérte a veszte / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A Kis Titanic

A Hans Hedtoft nevű hajót sokszor emlegetik a Kis Titanic néven, hiszen elődjéhez hasonló méretű volt, és ezt is a legbiztonságosabb hajóként tartották számon. Ennek ellenére ezt sem kímélte egy jéghegy: 1959. január 30-án történt a baleset. Az SOS jelet leadták, amit egy hajó vett is, ám a rossz időjárási körülmények miatt csak nehezen talált oda, ahonnan a jel jött. Végül nem találták meg a hajót, hiába keresték napokig. A Hans Hedtoft azóta sem került elő, így a mai napig kérdés, hogy hogyan halt meg a fedéleztén lévő 95 ember.

Elődje, a Titanic hasonlóan nagy és biztonságos hajó hírében állt
Elődje, a Titanic hasonlóan nagy és biztonságos hajó hírében állt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A kannibálcsónak

1897 áprilisában a Vaillant nevű hajó szenvedett balesetet. A ködös időben nem látták a szembejövő jéghegyet, ami 78 ember életét követelte. Heten még időben a mentőcsónakba ugrottak, ami öt napon keresztül sodródott az arktiszi hidegben. Az utasok közül hárman éhen haltak, majd pár nappal később egy hajónak sikerült kimentenie az élve maradókat. Bár nem erősítették meg, feltételezhető, hogy csupán úgy élhették túl, hogy halott társaik testéből ettek.

A csónakban lévők csak úgy élhették túl, hogy halott társaik testéből fogyasztottak
A csónakban lévők csak úgy élhették túl, hogy halott társaik testéből fogyasztottak / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix