Tévéképernyő tisztítása házilag – Felejtsd el a papírtörlőt!

A modern LCD és OLED tévéképernyő tisztítása házilag nem olyan egyszerű, mint a régi képcsöves tévéké, ezért cikkünkben feltárjuk a tévétisztítás rejtelmeit.

A modern LCD és OLED képernyővel ellátott tévékészülékek ma már szinte minden háztartásban megtalálhatók, amelyek garantálják a tökéletes otthoni moziélményt. Feltéve persze, ha megfelelően tisztítják őket. Ami nem is olyan egyszerű, mint a régi képcsöves tévék esetén, amelyeknek üvegből készült a képernyőjük, vagyis pontosan úgy tisztíthatók, akár a lakás többi üvegfelülete.

„Egy régi képcsöves tévéképernyő tisztítása házilag olyan, akár az ablakpucolás. A modern tévék azonban körültekintőbb ápolást igényelnek” – magyarázza Jessica Ek, az American Cleaning Institute (a háztartási, ipari és intézményi tisztítószerek, azok összetevőinek és kész csomagolásainak előállítóit képviselő szervezet; olajkémiai gyártók; és vegyi anyagok forgalmazói a tisztítószer-ipar számára) munkatársa. Hozzáteszi: bár a modern tévéképernyőket egyformán kell tisztítani, nem mindegy, hogy hogyan és mivel tesszük ezt. Illetve a legfontosabb, hogy kikapcsolt és kihúzott állapotban takarítsuk, egyrészt biztonsági okokból, másrészt így a pacákat, ujjlenyomatokat is jobban látjuk.

Tévéképernyő Tisztítása Házilag
A tévéképernyő tisztítása házilag nem bonyolult, viszont nem minden tisztítószer alkalmas erre (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Tévéképernyő tisztítása házilag

Takarítsunk mikroszálas törlőkendővel (vagy antisztatikus mikroszálas törlőkendővel): „a modern tévéképernyők nagyon érzékenyek a nyomásra, emiatt könnyen összekarcolódnak” – mondja Ek. A mikroszálas törlőkendő azonban egyformán jó az LCD, az OLED és a plazmatévékhez is. Felejtsük el a papírtörlőt, helyette fogjuk a mikroszálas törlőkendőt, és körkörös mozdulatokkal töröljük le a képernyőt.

A sarkokat se hagyjuk ki: győződjünk meg arról, hogy a tévékészülék sarkait és a szélét is letöröltük, ahogy már említettük, körkörös mozdulatokkal, mivel ezáltal hatékonyan összegyűjthetjük a lerakódott port. Óvatosan távolítsuk el a port és egyéb szennyeződéseket, de ne nyomjuk rá túlzottan a törlőkendőt a képernyőre, mert ettől könnyen megsérülhet.

A tisztítószert a ruhára, és ne közvetlenül a képernyőre spricceljük, mert a nedvesség a belsejébe jutva meghibásodást okozhat. Illetve véletlenül se használjuk ugyanazt a törlőkendőt, amivel a bútorokat is tisztítjuk, mert az anyagon felgyülemlett bútortisztító spray csak még jobban összemaszatolja a képernyőt. A tévéállványt ugyanakkor letakaríthatjuk bútortisztítóval is.

Mi legyen a makacs foltokkal és ujjlenyomatokkal?

Ha mondjuk az ablakunk étel- vagy italfoltos lett, desztillált víz és mosogatószer egyvelegével orvosolhatjuk a problémát. Síkképernyős készülékekhez azonban soha ne használjunk acetont, ammóniát vagy toluolt tartalmazó tisztítószert – bolti üvegtiszítót se, mivel azok is tartalmazhatnak ammóniát -, ha azt szeretnénk, hogy a képernyő továbbra is maximális minőségben adja vissza a színeket.

Tévéképernyő Tisztítása Házilag
A tévéképernyő tisztítása házilag – A távirányítót se felejtsük el, mert azon rengeteg por és szennyeződés megtelepedhet (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A távirányítóról és a hangszórókról se feledkezzünk meg

A távirányító valóságos baktériumtenyészet, így a tévékészülékkel együtt ezt is érdemes rendszeresen tisztítani. Mindenekelőtt távolítsuk el belőle az elemeket, és helyezzük vissza az elemtartót. Fordítsuk fejtetőre a távirányítót és rázzuk ki belőle a gombok között megbúvó morzsákat. Mártsunk egy fültisztító pálcikát a tévétisztító folyadékba, és töröljük át vele a gombok közét. Ha ez nem elég, egy fogpiszkálóval vagy régi – de tiszta – fogkefével is kiszedhetjük a lerakódást. Mikroszálas törlőkendővel töröljük át a távirányítót, majd hagyjuk megszáradni. Illetve ne felejtsük el visszatenni az elemeket.

Ha vannak külső hangfalaink, akkor azokat sem érdemes kihagyni a takarításból, mivel a por a hangminőséget is ronthatja. Ha a hangfalaknak van levehető külső része, akkor távolítsuk el, és tisztítsuk meg szöszleszedő hengerrel. Amennyiben nincs levehető külső részük, alaposan töröljük le a hangfalakat egy mikroszálas törlőkendővel.

Tévétisztító folyadék házilag

A bolti tisztítószer nem az egyetlen alternatíva a tévéképernyő tisztítására, akár otthon, fillérekből is elkészítheted, ami ráadásul környezetbarát is. Egy-egy arányban keverj össze desztillált vizet és fehér ecetet (a kemény csapvíz karcolásnyomokat hagyhat a képernyőn). Ha nehezen viseled az ecet szagát, végy egy rész izopropil-alkoholt és négy rész desztillált vizet. Az etilakoholt és társait azonban messziről kerüld el, mert azok többet ártanak, mint használnak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!